Πρόκληση και ανάγκη η ανάπτυξη του ιατρικού τουρισμού στην Ελλάδα - Free Sunday
Πρόκληση και ανάγκη η ανάπτυξη του ιατρικού τουρισμού στην Ελλάδα

Πρόκληση και ανάγκη η ανάπτυξη του ιατρικού τουρισμού στην Ελλάδα

Το μεγάλο στοίχημα της εδραίωσης της θέσης της πατρίδας μας στον παγκόσμιο χάρτη του ιατρικού τουρισμού αποτελεί ταυτόχρονα μια πρόκληση για την αύξηση των επενδύσεων και την ενδυνάμωση της εθνικής οικονομίας, ενώ προϋποθέτει συστηματική προσπάθεια και συντονισμένες δράσεις.

Η χώρα μας, με τη μοναδική γεωπολιτική θέση, με περισσότερα από 16.000 χιλιόμετρα ακτογραμμής και 6.000 νησιά, αμέτρητες ανεκτίμητες φυσικές ομορφιές, καθώς και πλούτο πολιτισμικών θελγήτρων, αποτελεί έναν ιδεώδη προορισμό ιατρικού τουρισμού. Επιπλέον, σημαντικό πλεονέκτημα της Ελλάδας είναι η ιστορία του λαού της, που εδώ και χιλιάδες χρόνια έθεσε τα θεμέλια του παγκόσμιου πολιτισμού και της ιπποκράτειας επιστήμης, της επιστήμης της Ιατρικής. 

Ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος έχει ξεκινήσει από το 2013, μέσα από τη συνεργασία με τα υπουργεία Υγείας και Τουρισμού, αλλά και με τη δημιουργία Τομέα Ιατρικού Τουρισμού στο νεοϊδρυθέν Ινστιτούτο Επιστημονικών Ερευνών που θεσμοθετήθηκε με τον νόμο 4316 (ΦΕΚ Α΄ 270/24.12.2014), εντατική και συστηματική προσπάθεια προκειμένου να ανοίξουν οι δρόμοι που θα τοποθετήσουν την πατρίδα μας στην κορυφή των προορισμών ιατρικού τουρισμού, παγκοσμίως, κάθε εποχή του χρόνου. 

Κύρια επιδίωξή μας είναι η είσοδος της Ελλάδας στη διεθνή αγορά ιατρικού τουρισμού, η μετατροπή του ιατρικού τουρισμού σε ισχυρή και προσοδοφόρα υπηρεσία για τη χώρα και η αύξηση των θέσεων εργασίας, μέσω της προβολής του ισχυρά καταρτισμένου Έλληνα ιατρού, του υψηλού επιπέδου ιατρικής εξειδίκευσης στη χώρα αλλά και των ανταγωνιστικών τιμών.

Πιστοποίηση των υπηρεσιών, ανάδειξη των φυσικών θησαυρών

Οι στατιστικές μελέτες δείχνουν ότι είχε μείνει αναξιοποίητο ένα μεγάλο πεδίο δράσης στη χώρα μας, πολύτιμο για την ελληνική οικονομία και καθοριστικό για την εθνική ανάπτυξη. Μέσα από τη διυπουργική συνεργασία και με τις κατάλληλες στρατηγικές μπορούμε να αναδείξουμε την Ελλάδα ως πρότυπο προορισμό ιατρικού τουρισμού. Προς αυτή την κατεύθυνση χρειάζεται συστηματική προσπάθεια και συντονισμένες δράσεις, για να μετατραπεί ο ιατρικός τουρισμός σε ισχυρή και προσοδοφόρα υπηρεσία στον τομέα της υγείας και του τουρισμού με τεράστια έσοδα για τη χώρα, καθώς και αύξηση των θέσεων εργασίας.

Στόχος μας, προκειμένου να επιτευχθούν τα παραπάνω στον τομέα της παροχής ποιοτικών και ασφαλών ιατρικών υπηρεσιών στον ασθενή τουρίστα, είναι η διασφάλιση της επιστημονικής αυθεντίας και του κύρους της χώρας μας, η θέσπιση των όρων πιστοποίησης των παρόχων υπηρεσιών ιατρικού τουρισμού, η εκπαίδευση των εμπλεκόμενων φορέων και παρόχων υγείας και η ευαισθητοποίηση των πολιτών. 

Πρώτο βήμα προς αυτή την κατεύθυνση είναι να αναδείξουμε όλους τους περιβαλλοντικούς θησαυρούς που διαθέτουμε και να καταγράψουμε τις δυνατότητες που έχει κάθε υποψήφια περιοχή που θα πιστοποιηθεί ως ιατρικός προορισμός. Διαδικασία που ήδη έχει ξεκινήσει με την κατάρτιση βασικού χάρτη προορισμών ιατρικού τουρισμού στη χώρα, προκειμένου να δομηθεί το πλαίσιο προσφοράς και ζήτησης των υπηρεσιών ιατρικού τουρισμού.

Το παράδειγμα της Ιεράπετρας δείχνει τον δρόμο

Είναι γεγονός ότι η Ελλάδα διαθέτει υψηλού επιπέδου δομές –από τα ιαματικά λουτρά και τις φυσικές πηγές ως τα υπερσύγχρονα διαγνωστικά εργαστήρια, τις κορυφαίες κλινικές υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, τον άρτια καταρτισμένο τομέα της πλαστικής χειρουργικής και της ρομποτικής χειρουργικής– και ανταγωνιστικούς προορισμούς ιατρικού τουρισμού που ταξινομούνται ανά νόσο και ανά ειδικότητα. 

Λαμπρό παράδειγμα είναι η πρώτη προσβάσιμη για άτομα με αναπηρία παραλία στην Ιεράπετρα της Κρήτης. Με απόφαση του Δήμου Ιεράπετρας τοποθετήθηκε ειδικός μηχανισμός sea track στην παραλία, εξασφαλίζοντας στα άτομα με αναπηρία πρόσβαση στη θάλασσα. 

Ο φορητός αυτός μηχανισμός που λειτουργεί με ηλιακή ενέργεια έχει κερδίσει το Α΄ βραβείο καινοτομίας, καθώς αποτελεί ελληνική πατέντα ομάδας του Πανεπιστημίου Πατρών. Θα ακολουθήσουν κι άλλα τέτοια λαμπρά εγχειρήματα, αρκεί εμείς να δώσουμε το ιατρικό και το διαχειριστικό πλαίσιο των δράσεων. Απαραίτητη προς αυτή την κατεύθυνση είναι η πιστοποίηση των παρόχων του ιατρικού τουρισμού.

Αποτελεί, αν θέλετε, την κόκκινη γραμμή προκειμένου να κατοχυρώσουμε μια διαπιστευμένη διαδικασία αξιολόγησης βάσει των προδιαγραφών των διεθνών οργανισμών πιστοποίησης υπηρεσιών ιατρικού τουρισμού. Ενδιαφερόμενες εταιρείες και οργανισμοί στη χώρα μας, για να συμμετέχουν στην αγορά διεθνών πακέτων υπηρεσιών υγείας, οφείλουν να υπόκεινται σε αξιολόγηση και να πληρούν ορισμένες προϋποθέσεις, όπως αυτές ορίστηκαν με την ΚΥΑ 27217 (ΦΕΚ 3077 Β΄/3-12-2013), στη συνέχεια να εγγράφονται στο Μητρώο Παρόχων Ιατρικού Τουρισμού που διατηρεί ηλεκτρονικά ο ΕΟΤ και να φέρουν το ειδικό σήμα.

Κομμάτι του παζλ του ιατρικού τουρισμού, τα αστικά κέντρα υγείας

Επιπλέον, στόχος μας είναι να βελτιωθούν οι ήδη υπάρχουσες δομές αλλά και να δημιουργηθούν νέες, με το κατάλληλο στελεχιακό δυναμικό οικογενειακών ιατρών στα νησιά και εξειδικευμένων ιατρών στα νέου τύπου αστικά κέντρα υγείας, οι οποίοι θα μπορούν να αναλάβουν καθ’ ολοκληρία την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας στην περιφέρεια. 

Παράλληλα, στη δευτεροβάθμια και τριτοβάθμια περίθαλψη του εθνικού συστήματος υγείας απαραίτητος είναι ένας κεντρικός σχεδιασμός για την αναβάθμιση τόσο του ιατροτεχνολογικού όσο και του ξενοδοχειακού εξοπλισμού, τη στελέχωση ώστε οι νοσοκομειακές μονάδες κάθε περιοχής να έχουν εύκολη προσβασιμότητα και να είναι ανταγωνιστικές σε διεθνές επίπεδο. 

Ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος, αποβλέποντας στην ανάπτυξη του ιατρικού τουρισμού στη χώρα μας, στοχεύει στην καλλιέργεια της εξωστρέφειας των Ελλήνων ιατρών, στην έμφαση στην ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας, στην επένδυση στην καινοτομία και στο σωστό marketing, στη δημιουργία ιατρικού τουρισμού επιλογής (ΜΗΝ & Β΄/Γ΄-βάθμιες μονάδες), καθώς και ιατρικού τουρισμού ανάγκης (πρωτοβάθμιες υπηρεσίες υγείας), και ταυτόχρονα στη στήριξη συλλογικών φορέων που επενδύουν στον ιατρικό τουρισμό, στην προβολή των προτύπων διασφάλισης της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών, στις διεθνείς συνεργασίες αλλά και στην οικονομική διευκόλυνση μέσα από προγράμματα χρηματοδότησης. 

Είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι η προσπάθεια αυτή είναι συλλογική, αγγίζει πολλούς φορείς, οι οποίοι μπορούν να συμβάλουν, ο καθένας από την πλευρά του, σημαντικά για την ανάπτυξη και την ορθοπόδηση του ιατρικού τουρισμού. 

Η ανάδειξη των ελληνικών ιατρικών επιτευγμάτων και η αξιοποίηση των εξειδικευμένων ιατρικών υπηρεσιών μπορούν να δώσουν την ώθηση που θέλουμε, ώστε να βάλουμε τη χώρα μας σε μια τροχιά ενδυνάμωσης και ανάπτυξης στον χάρτη του παγκόσμιου ιατρικού τουρισμού. Και είναι βέβαιο ότι όλοι μαζί μπορούμε να τα καταφέρουμε.