Οδύσσεια το ταξίδι για τον παιδίατρο για 350 παιδιά στο Θιάκι - Free Sunday
Οδύσσεια το ταξίδι για τον παιδίατρο για 350 παιδιά στο Θιάκι

Οδύσσεια το ταξίδι για τον παιδίατρο για 350 παιδιά στο Θιάκι

Ελληνόπουλα ενός κατώτερου θεού αποδεικνύονται για ακόμη μια φορά τα παιδιά των νησιωτικών περιοχών, με τα 350 πιτσιρίκια που ζουν μόνιμα στην Ιθάκη να μεγαλώνουν χωρίς παιδίατρο εδώ και δυόμισι χρόνια και να πρέπει να ταξιδεύουν –σαν τον ομηρικό Οδυσσέα– για μια ιατρική εξέταση ή ένα εμβόλιο. 

Το νησί αντιμετωπίζει κι άλλα σοβαρά προβλήματα στην υγειονομική του θωράκιση, με τον δήμαρχο Διονύση Στανίτσα να επισημαίνει ότι το κέντρο υγείας λειτουργεί χωρίς βασικές ιατρικές ειδικότητες, ενώ τα τελευταία τρία χρόνια, που συνταξιοδοτήθηκε η μικροβιολόγος, το μικροβιολογικό εργαστήριο είναι κλειστό. Παράλληλα, έχει διακοπεί και η ακτοπλοϊκή σύνδεση με την Πάτρα, καθιστώντας ακόμη δυσκολότερες τις μετακινήσεις για τους νησιώτες και τους παραθεριστές.

Την αγωνία του για τις υγειονομικές ελλείψεις της Ιθάκης εξέφρασε ο κ. Στανίτσας στον πρόεδρο του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών (ΙΣΑ) και της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) Γιώργο Πατούλη (φωτό), στο περιθώριο του συνεδρίου που διοργανώθηκε πρόσφατα εκεί με αντικείμενο τον τουρισμό υγείας. Σχολιάζοντας τις σοβαρές ανεπάρκειες που παρατηρούνται σε πολλά νησιά στον τομέα της υγείας, ο κ. Πατούλης τόνισε ότι είναι καιρός να υπάρξει βούληση από το κράτος, προκειμένου να δημιουργηθούν σοβαρά κίνητρα για τους γιατρούς να στελεχώσουν τις νησιωτικές και ακριτικές περιοχές της χώρας, καθώς και να εφαρμοστούν σύγχρονοι μέθοδοι αντιμετώπισης των ασθενών, όπως η τηλεϊατρική. Στο πλαίσιο του συνεδρίου ο πρόεδρος του ΙΣΑ και της ΚΕΔΕ ανακοίνωσε την ίδρυση του Διεθνούς Κέντρου για τον Τουρισμό Υγείας και επισήμανε την ανάγκη εκπόνησης ενός ολοκληρωμένου εθνικού στρατηγικού σχεδίου για την ανάπτυξη του τουρισμού υγείας εντός των συνόρων.

Από την πλευρά του, ο Κωνσταντίνος Κουσκούκης, πρόεδρος της Ελληνικής Ακαδημίας Ιαματικής Ιατρικής, υπογράμμισε το μέγεθος της ευκαιρίας που προσφέρεται στη χώρα μας, λέγοντας πως το 2025 ο τουρισμός ευεξίας θα έχει εξελιχθεί στη δεύτερη παγκόσμια βιομηχανία, μετά την υγειονομική περίθαλψη. Σύμφωνα, δε, με τον μαιευτήρα-γυναικολόγο Κωνσταντίνο Πάντο, αιχμή του δόρατος αυτής της προσπάθειας είναι η υποβοηθούμενη αναπαραγωγή, γιατί τα success stories της εξωσωματικής γονιμοποίησης είναι οι ιστορίες οικογενειακής ευτυχίας που ο κόσμος δίψα να ακούσει.