Κολυμπώντας 26 χιλιόμετρα στον Τορωναίο - Free Sunday
Κολυμπώντας 26 χιλιόμετρα στον  Τορωναίο

Κολυμπώντας 26 χιλιόμετρα στον Τορωναίο

Όλα είναι έτοιμα για τη φετινή διοργάνωση του 47ου Κολυμβητικού Διάπλου του Τορωναίου Κόλπου, ο οποίος αποτελεί θεσμό για την παγκόσμια μαραθώνια κολύμβηση και θα διεξαχθεί το Σάββατο 15 Ιουλίου 2017.

Καταξιωμένοι και διεθνούς φήμης κολυμβητές από την Ελλάδα και το εξωτερικό σπεύδουν κάθε χρόνο να δηλώσουν συμμετοχή για να έρθουν στη Χαλκιδική και να λάβουν μέρος σε έναν αγώνα που χαρακτηρίζεται για το γνήσιο αθλητικό ιδεώδες, μακριά από σκοπιμότητες του πρωταθλητισμού. Έρχονται για να στεφανωθούν με τον κότινο, το στεφάνι ελιάς, που αποτελεί και το μοναδικό έπαθλο για τους νικητές.

«Όλα αυτά τα χρόνια ο Δήμος Σιθωνίας στέκεται αρωγός για να είναι άρτια η διοργάνωση, διότι ο Διάπλους του Τορωναίου Κόλπου αποτελεί την κορυφαία αθλητική και πολιτιστική εκδήλωση στη Χαλκιδική. Ο αγώνας αυτός διεξάγεται κάθε χρόνο χάρη στο μεράκι και στη θέληση των νέων της Νικήτης και τους αξίζουν θερμά συγχαρητήρια» ανέφερε ο δήμαρχος Σιθωνίας Γιάννης Τζίτζιος.

ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ διαπλους 2

Οι κολυμβητές θα διανύσουν την απόσταση των 26 χλμ. από την Καλλιθέα της Κασσάνδρας στη Νικήτη της Σιθωνίας χωρίς να χρησιμοποιήσουν πτερύγια ή άλλα βοηθητικά μέσα πλεύσης. Για την ασφάλειά τους θα συνοδεύονται από μηχανοκίνητες βάρκες και ταχύπλοα σκάφη που διαθέτουν ασύρματη επικοινωνία.
Ο Διάπλους του Τορωναίου αποτελεί το κορυφαίο αθλητικό γεγονός ολόκληρης της Χαλκιδικής. Φέτος κατατέθηκαν πάνω από 60 αιτήσεις κολυμβητών. Από αυτούς θα συμμετέχουν οι 21. Παρά το γεγονός ότι πολλοί κολυμβητές ζήτησαν επίμονα από την Εκπολιτιστική Εταιρεία Νέων Νικήτης «Ο Σίθων», που είναι η διοργανώτρια, να αυξήσει τον αριθμό των συμμετοχών, αυτό δεν έγινε δεκτό, γιατί για τον «Σίθωνα» προέχει οι κολυμβητές που θα διαπλεύσουν τον Τορωναίο να είναι ασφαλείς κι ας είναι λιγότεροι. Ο Τορωναίος Κόλπος είναι μια δύσκολη θάλασσα και οι καιρικές συνθήκες που επικρατούν στα τέλη Ιουλίου είναι ευμετάβολες.
Με αφορμή τον Διάπλου του Τορωναίου Κόλπου διοργανώνονται παράλληλες αθλητικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις στη Νικήτη από την Τετάρτη 12 Ιουλίου. Την παραμονή του διάπλου θα διεξαχθεί, όπως κάθε χρόνο, ο 16ος Αγώνας Κολύμβησης 1.500 μέτρων, τον οποίον ντόπιοι και επισκέπτες ξέρουν ως τον «μικρό Διάπλου», γιατί παίρνουν μέρος και παιδιά κάθε ηλικίας, επίδοξοι κολυμβητές του Διάπλου του Τορωναίου Κόλπου.
Φέτος την τελετή λήξης θα παρακολουθήσει, προσκεκλημένος του δημάρχου Σιθωνίας, ο ευρωβουλευτής της ΝΔ Γιώργος Κύρτσος.

 

 

Ιστορική αναδρομή

Τον Ιούλιο του 1971 μια παρέα Νικητιανών, ο Άγγελος Κουτλιάνος, ο Μάκης Παπάγγελος, ο Νίκος Παπαθανασίου, ο Χρήστος Ξανθόπουλος, ο Νίκος Μπιλάλης και ο Γιώργος Καραθανάσης, με κίνητρο την αγάπη για τη θάλασσα, ξεκίνησε και έκανε πραγματικότητα κάτι που για όλους ήταν μια τρέλα, να περάσουν από τη Νικήτη της Σιθωνίας στην Κασσάνδρα κολυμπώντας τον Τορωναίο Κόλπο.
Το ξεκίνημα των έξι κολυμβητών πέρασε σχεδόν απαρατήρητο. Εκτός από μερικούς φίλους, κανένας άλλος δεν παρευρέθηκε. Έτσι, ρίχτηκαν στη θάλασσα χωρίς καμία επισημότητα, με μόνο όπλο την πίστη στη σπουδαιότητα του εγχειρήματός τους, την αγάπη για τη θάλασσα και τον πραγματικό αθλητισμό. Το απόγευμα, όταν μαθεύτηκε πως οι κολυμβητές φτάνουν στην ακτή της Κασσάνδρας, οι κάτοικοι, μην μπορώντας να το πιστέψουν, έτρεξαν με ό,τι μέσο διέθεταν για να υποδεχτούν τους ήρωες.
Το γεγονός αυτό επαναλήφθηκε και την επόμενη χρονιά πιο οργανωμένα. Το 1973 η ίδια παρέα ίδρυσε την Εκπολιτιστική Εταιρεία Νέων Νικήτης «Ο Σίθων». Το 1974, λόγω των πολιτικών εξελίξεων στην Ελλάδα, ο αγώνας δεν έγινε. Έτσι, ο 5ος Κολυμβητικός Διάπλους έγινε το 1975 και ξεπέρασε κάθε προσδοκία. Από τότε, κάθε χρόνο τον Ιούλιο ο «Σίθων» διοργανώνει τον διάπλου από την Καλλιθέα της Κασσάνδρας στη Νικήτη της Σιθωνίας, ο οποίος έχει πάρει πλέον μορφή λαϊκού φεστιβάλ, μια και συνδυάζεται με διάφορες άλλες πολιτιστικές και ναυταθλητικές εκδηλώσεις. Αποκορύφωμα της επιτυχίας της εκδήλωσης είναι η διεθνοποίησή της με συμμετοχή ξένων κολυμβητών.

Λίστα συμμετεχόντων 47ου Διεθνή Διάπλου Τορωναίου Κόλπου


1. Bernade Perez Manuel Antonio
2. Δημητρόπουλος Στέργιος
3. Ζαμπέτογλου Κώστας
4. Κανλής Μιχαήλ
5. Καραβασίλης Στέφανος
6. Κατραντσιώτης Θεόδωρος
7. Κουτλιάνος Βασίλειος
8. Λαφαζάνος Ιωάννης
9. Μαραγγός Γιώργος-Μάριος
10. Μυλωνάς Πολυχρόνης
11. Ξανθόπουλος Αθανάσιος
12. Παλαμίδη Χαρά
13. Παπαθανασίου Βασίλειος
14. Παπακώστας Ευάγγελος
15. Παρίσης Ανδρέας
16. Peristeris Michael
17. Read Michael Peter
18. Τσέλιος Παναγής
19. Τσιάρα Ιωάννα
20. Χαρατάσος Χρήστος
21. Χατζάρας Φώτης

Επιλαχόντες
1. Μαράκος Δημήτριος
2. Σανιδά Ευαγγελία
3. Σεριστατίδης Ιωσήφ
4. Πολύζος Ορέστης
5. Μουρατίδης Συμεών

 

Χαλκιδικη διαπλους poster1