Ένα προβληματικό δεκάλεπτο, οδηγός για τη συνέχεια - Free Sunday
Ένα προβληματικό δεκάλεπτο, οδηγός για τη συνέχεια

Ένα προβληματικό δεκάλεπτο, οδηγός για τη συνέχεια

H Εθνική Ελλάδος ξεκίνησε με το δεξί της υποχρεώσεις της στο Ευρωμπάσκετ 2017, νικώντας την Ισλανδία με το ευρύ 90-61. Μια αναμενόμενη αρχή για την Εθνική, η οποία μπορεί να αποδειχτεί πολύ πιο χρήσιμη απ’ ό,τι συνήθως αποδεικνύονται οι «τριαντάρες» απέναντι σε κατά πολύ υποδεέστερους αντιπάλους. Προκαλούν ευφορία, εφησυχασμό και πολύ συχνά οδηγούν σε ανώμαλη προσγείωση στα αμέσως επόμενα παιχνίδια.

Για την Εθνική τα επόμενα παιχνίδια είναι με την Γαλλία το Σάββατο, η οποία προέρχεται από απρόσμενη ήττα στην πρεμιέρα από την «οικοδέσποινα» του ομίλου Φινλανδία, και με την Σλοβενία την Κυριακή. Δύο παιχνίδια που σε μεγάλο βαθμό θα κρίνουν την πορεία της Εθνικής στον πρώτο όμιλο του Ευρωμπάσκετ.

Ο λόγος που η συγκεκριμένη «τριαντάρα» δεν έμοιαζε με άλλες ήταν πως υπήρξε το απολύτως προβληματικό δεύτερο δεκάλεπτο. Ένα διάστημα στο οποίο η Εθνική μπήκε με διαφορά 16 πόντων από το πρώτο δεκάλεπτο, έγινε άμεσα διαφορά 19 πόντων και ακολούθησε σερί 17-0 των ημίψηλων Ισλανδών, με την Εθνική να παρουσιάζει εικόνα διάλυσης. Απόρροια ως επί το πλείστον μιας χαλαρής, υπεροπτικής διάθεσης που έκανε τους Έλληνες διεθνείς να κάνουν τα πάντα λάθος. Ήταν ένα δεκάλεπτο που υπενθύμισε στην Εθνική πως στην κατάσταση που βρίσκεται σήμερα, αγωνιστικά και ψυχολογικά, δεν μπορεί να κερδίσει κανέναν αν δεν είναι συγκεντρωμένη, προσηλωμένη στο πλάνο της και έτοιμη να σπαταλήσει ενέργεια.

Όπως την ενέργεια, την θέληση και την αποφασιστικότητα που κατέθεσε στο παρκέ ο Θανάσης Αντετοκούνμπο, ο οποίος αποτέλεσμα το ιδανικό παράδειγμα της νοοτροπίας που πρέπει να διακατέχει τους παίκτες της Εθνικής προκειμένου να έχουν μια επιτυχημένη πορεία στο Ευρωμπάσκετ και να σπάσουν το σερί των γρήγορων αποκλεισμών με το που η διοργάνωση μπει στη φάση των νοκ άουτ. Στον όμιλο άλλωστε δεν υπάρχουν άλλες «Ισλανδίες», ομάδες δηλαδή που έχουν θέληση αλλά υστερούν τρομερά έναντι της Εθνικής μας σε προσωπικότητα, ποιότητα και εμπειρία. Ανάλογα νεκρά διαστήματα κόντρα σε Γάλλους, Σλοβένους, Φινλανδούς και Πολωνούς θα αποδειχτούν καταδικαστικά, με πιθανότερο αποτέλεσμα να καταλήξει η Εθνική να παίζει για την πρόκρισή της στα νοκ άουτ κόντρα στην Πολωνία, την τελευταία αγωνιστική. Αν τα πικ εν ρολ που έστηναν οι Ισλανδοί αποδείχτηκαν δύσκολα στην αντιμετώπισή τους για την Ελλάδα, η Γαλλία και, κυρίως, η Σλοβενία θα κάνουν πάρτι σε ανάλογες συνθήκες. Από την άλλη πλευρά, η αντίδραση της Εθνικής στο δεύτερο ημίχρονο άφησε περιθώρια αισιοδοξίας. Δεν είναι και εύκολο να κερδίσεις τελικά με 29 πόντους διαφορά ένα παιχνίδι που ξεκίνησε εξαιρετικά και μετά στράβωσε πολύ. Πάντα είναι δύσκολο να ξαναβρείς ρυθμό μέσα στο παιχνίδι όταν τον έχεις χάσει.

Το σίγουρο είναι πως οι δύο εκπλήξεις της πρώτης ημέρας, η ήττα της Γαλλίας από την  Φινλανδία και της Λιθουανίας από την Γεωργία του Ζούρου, διαφοροποίησαν σε σημαντικό βαθμό τα δεδομένα των δύο ομίλων που διασταυρώνονται μεταξύ τους στα προημιτελικά. Το θετικό ήταν πως φάνηκε πως δεν υπάρχουν άτρωτες ομάδες στους δύο ομίλους, καθώς τα δύο φαβορί έχασαν… με το καλημέρα. Κάτι που σημαίνει πως ανοίγει η όρεξη στις ομάδες που βρίσκονται ακριβώς από κάτω τους σε δυναμική, δηλαδή στην Ελλάδα και την Σλοβενία, ίσως και την Φινλανδία, από τον πρώτο όμιλο και στις Ιταλία, Γερμανία από τον δεύτερο. Το αρνητικό πως οι δύο όμιλοι είναι ανοιχτοί πλέον σε όλα τα αποτελέσματα, μια κατάσταση που συχνά πυκνά οδηγεί σε αποκλεισμούς-έκπληξη. Δεν θέλει και πολύ, ένα καλό παιχνίδι του ενός, ένα κακό παιχνίδι του άλλου σε μια κρίσιμη στιγμή. Όπως συχνά πυκνά οδηγεί και σε διασταυρώσεις έκπληξη στο πρώτο νοκ άουτ. Πριν τρία χρόνια η Ελλάδα είχε κάνει παρέλαση στην φάση των ομίλων του Ευρωμπάσκετ, τερμάτισε πρώτη και αήττητη. Έπεσε πάνω στη Σερβία, που είχε τερματίσει 4Η στον δικό της όμιλο, κερδίζοντας μόνο το Ιράν και την Αίγυπτο. Η Σερβία νίκησε 90-72 και έφτασε μέχρι τον τελικό.