Κατέρρευσε στο τέλος και αποκλείστηκε η Εθνική - Free Sunday
Κατέρρευσε στο τέλος και αποκλείστηκε η Εθνική

Κατέρρευσε στο τέλος και αποκλείστηκε η Εθνική

H Εθνική μπάσκετ δεν κατάφερε να περάσει στους ημιτελικούς του εφετινού Eυρωμπάσκετ, η τελική φάση του οποίου διεξάγεται στην Κωνσταντινούπολη, καθώς ηττήθηκε από τους Ρώσους με 74-69 και πρόσθεσε μία ακόμη αποτυχία στο αρνητικό σερί της, που φτάνει πλέον τα 8 καλοκαίρια χωρίς διάκριση.

Η Ελλάδα έπαιξε εξαιρετικό μπάσκετ για περίπου 25 λεπτά, όταν και προηγήθηκε με 47-36. Κάπου εκεί όμως στέρεψε από δυνάμεις, πλην του απίστευτου Καλάθη, που έκανε μία από τις καλύτερες εμφανίσεις της καριέρας του, το καθαρό μυαλό έλειψε και ο Μίσσας δεν εμπιστεύτηκε κάποιον από τον πάγκο προκειμένου να πάρει κάτι. Όχι ότι πήρε κάτι από τους Παπαγιάννη, Παππά, Μάντζαρη στο μικρό διάστημα στο οποίο τους χρησιμοποίησε. Από την άλλη πλευρά δεν δοκιμάστηκε και κάποια άλλη ιδέα, κάποιο άλλο σχήμα πέραν του τυφλοσούρτη της πεντάδας που έφερε την Ελλάδα μέχρι εδώ. 

Σε κάθε περίπτωση όμως οι Έλληνες παίκτες παρέπαιαν από τα μέσα του τρίτου δεκαλέπτου, ο Σλούκας έδειχνε εξαντλημένος, Πρίντεζης και Μπουρούσης δεν μπορούν σε αυτή την ηλικία να αντέξουν 34 λεπτά σε υψηλό επίπεδο, ο δε Παπανικολάου έδωσε τα πάντα στα περισσότερα από 37 λεπτά που αγωνίστηκε. Ο Σβεντ, τον οποίο μέχρι τότε είχε εξαφανίσει η ελληνική άμυνα, μυρίστηκε αίμα, βρήκε ρυθμό και επανέφερε τη Ρωσία στο παιχνίδι, ενώ η διαφορά στις δυνάμεις των δύο ομάδων αποτυπώθηκε στο ποσοστό τους στις βολές: οι Ρώσοι έχασαν μόνο δύο βολές στο τέλος, οι Έλληνες είχαν μόλις 50%, 10/20. 

Στο τέλος η Ελλάδα προσπάθησε να κλέψει το παιχνίδι, με ένα επιθετικό ρεσιτάλ Καλάθη και σφίγγοντας την άμυνά της, ωστόσο είχε κάκιστες επιλογές στις δύο καθοριστικές επιθέσεις, με το σκορ στο 68-66. Αντιθέτως ο Κβοστόφ έβαλε το καθοριστικό σουτ και επανέφερε τη διαφορά στους τέσσερις πόντους, 70-66 στα 44'' πριν το τέλος, καθορίζοντας την πρόκριση, εφόσον στη συνέχεια οι περισσότεροι Έλληνες παίκτες δεν είχαν καν το κουράγιο να επιστρέψουν στην άμυνα μετά από, μία ακόμη, κακή επίθεση. 

ΕΛΛΑΔΑ (Κώστας Μίσσας): Καλάθης 25 (8/12 δίποντα, 2/8 τρίποντα, 3/4 βολές, 5 ριμπάουντ, 7 ασίστ), Μπουρούσης 10 (7 ριμπάουντ, 3 ασίστ, 3 κλεψίματα), Σλούκας 7 (1 τρίποντο, 5 ριμπάουντ, 3 ασίστ, 6 λάθη), Παππάς, Παπαγιάννης 2, Πρίντεζης 19 (7/12 σουτ, 3/8 βολές, 5 ριμπάουντ), Παπανικολάου 6 (7 ριμπάουντ), Μάντζαρης, Παπαπέτρου, Αντετοκούνμπο.

ΡΩΣΙΑ (Σεργκέι Μπαζάρεβιτς): Σβεντ 26 (7/22 σουτ, 10/11 βολές, 5 ασίστ, 7 λάθη), Φριτζόν 11 (1), Αντόνοφ, Ζούμπκοφ, Κβοστόφ 7, Μοζγκόφ 15 (10 ριμπάουντ), Βοροντσέβιτς 8 (2 τρίποντα, 12 ριμπάουντ), Ντ. Κουλάγκιν 7 (1), Κουρμπανόφ.