ΠΑΟ στο κενό - Free Sunday
ΠΑΟ στο κενό

ΠΑΟ στο κενό

Μέσω μιας γραπτής ανακοίνωσης ο Παναθηναϊκός μπήκε στην αρχή του τέλους της εποχής του Γιάννη Αλαφούζου στην ΠΑΕ. Ήταν μια εξέλιξη που αναμενόταν εδώ και τουλάχιστον δέκα μήνες και πλέον αποτελεί πραγματικότητα, αφήνοντας πάρα πολλά ερωτηματικά και μία βεβαιότητα. Η βεβαιότητα είναι ότι ο Γιάννης Αλαφούζος, παρά τη μεγάλη προσπάθεια που κατέβαλε, απέτυχε ως επικεφαλής της ΠΑΕ Παναθηναϊκός. Απ’ όποια πλευρά και αν το εξετάσει κανείς, απέτυχε.

Το 2012 η είσοδός του στην ΠΑΕ την έσωσε από τη χρεοκοπία, με βασικό στόχο την οικονομική εξυγίανσή της σε μία τριετία. Πέντε χρόνια αργότερα ο Παναθηναϊκός βρίσκεται εκ νέου αντιμέτωπος με τη χρεοκοπία, με ανάλογο ή και μεγαλύτερο «άνοιγμα», παρ’ ότι ο Γιάννης Αλαφούζος έβαλε αυτό το διάστημα στα ταμεία της ΠΑΕ 42 εκατ. ευρώ. Έβαλε δηλαδή μόνος του τα 2/3 του ποσού που είχαν βάλει όλοι οι πολυμετοχικοί μαζί για να μπουν στην ΠΑΕ επί Γιάννη Βαρδινογιάννη. Ένα τεράστιο χρηματικό ποσό που ουσιαστικά χαραμίστηκε, με την εξαίρεση των χρημάτων που δόθηκαν για την αγορά και βελτίωση του προπονητικού κέντρου, καθώς σε αγωνιστικό επίπεδο ο απολογισμός ήταν η κατάκτηση ενός Κυπέλλου σε τέσσερα χρόνια και σε επίπεδο ΠΑΕ, αντί να εξυγιανθεί, βρίσκεται στην ίδια ή και σε χειρότερη κατάσταση. Χρήματα που σε μεγάλο βαθμό σπαταλήθηκαν μετά τον δεύτερο χρόνο του Γιάννη Αλαφούζου στην ΠΑΕ, όταν αποφάσισε να ανεβάσει πάρα πολύ το μπάτζετ με στόχο την παρουσία στους ομίλους του Champions League, η οποία θα επέτρεπε την άμεση οικονομική εξυγίανση της ΠΑΕ. Στόχος που ποτέ δεν επιτεύχθηκε, καθώς έγιναν εσφαλμένες επιλογές τόσο στο πλάνο όσο και στους ανθρώπους που κλήθηκαν να το υλοποιήσουν και η πληθώρα ακριβών παικτών που απέκτησε ο Παναθηναϊκός για τρεις διαδοχικές μεταγραφικές περιόδους δεν οδήγησε πουθενά.

Χωρίς εναλλακτική

Το ακόμα χειρότερο για τον Παναθηναϊκό είναι πως έχουν αλλάξει τα δεδομένα, ουσιαστικά δεν υπάρχει εναλλακτική επιλογή, ή θα βρεθεί κάποια λύση ή θα επέλθει η πλήρης απαξίωση και διάλυση. Αν δηλαδή επιβεβαιωθεί το χειρότερο σενάριο, της χρεοκοπίας και του υποβιβασμού, τότε δεν υπάρχει πλέον η δυνατότητα να το… κάνει όπως η ΑΕΚ: διάλυση της ΠΑΕ και διαγραφή χρεών, υποβιβασμός στη Γ΄ Εθνική, διαδοχικοί προβιβασμοί και επιστροφή μετά από τρία χρόνια στη Super League. Αυτό που ισχύει πλέον είναι ότι μετά τη χρεοκοπία και τη διάλυση της ΠΑΕ θα πρέπει να παραμείνει τουλάχιστον τρία χρόνια στη Γ΄ Εθνική και μόλις ξανασυσταθεί η ΠΑΕ θα επιστρέψει και το χρέος της. Τουτέστιν θα χρειαστεί τουλάχιστον έξι χρόνια για να επιστρέψει στη Super League και θα επιστρέψει με χρέη. Για να μη γίνει αυτό θα πρέπει να αλλάξει το σήμα και το όνομα της ομάδας, γεγονός, προφανώς, αδιανόητο, καθώς πλέον δεν θα μιλάμε για τον Παναθηναϊκό αλλά για κάτι άλλο.

Πριν φτάσουμε στα σενάρια χρεοκοπίας και διάλυσης της ΠΑΕ, υπάρχουν άλλες, άμεσες υποχρεώσεις που πρέπει να αντιμετωπιστούν. Η πρώτη είναι να πληρωθούν οι πρώτες δόσεις των συμβολαίων των παικτών για την τρέχουσα σεζόν, έως τα τέλη Οκτωβρίου. Η δεύτερη, να μπουν μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου χρήματα για να καλύψουν τους διακανονισμούς που έχουν γίνει με πρώην παίκτες και προπονητές της ομάδας. Το συνολικό ποσό και για τα δύο αγγίζει τα 8-9 εκατ. ευρώ. Η συνέπεια από τη μη κάλυψη της πρώτης υποχρέωσης είναι η αφαίρεση βαθμών από το τρέχον πρωτάθλημα. Η συνέπεια από τη μη κάλυψη της δεύτερης υποχρέωσης είναι η μη αδειοδότηση από την UEFA για συμμετοχή στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις της επόμενης σεζόν. Είναι σαφές πως οποιαδήποτε από τις δύο και να μην καλυφθεί, η ομάδα μένει χωρίς στόχο από το ξεκίνημα της σεζόν.

Αβεβαιότητα

Το σίγουρο είναι πως από τη γραπτή ανακοίνωση του Γιάννη Αλαφούζου δεν ξεκαθαρίζεται αν θα μπουν τα συγκεκριμένα χρήματα. Όπως αναφέρεται: «Για μένα προσωπικά είναι αδύνατον, από ψυχική και οικονομική άποψη, να συνεχίσω να συντηρώ και να διαχειρίζομαι την ομάδα. Είμαι διατεθειμένος να αναλάβω τις υποχρεώσεις της έως ένα πόσο της τάξεως των 20 εκατ. ευρώ. Αυτό είναι το ανώτατο όριο που μπορώ να επωμιστώ. Έδωσα ό,τι μπορούσα, αναλαμβάνω μελλοντικές δεσμεύσεις που θα δοκιμάσουν τις αντοχές μου. Έως εδώ όμως». Το ερώτημα, λοιπόν, είναι αν μέσα σε αυτά τα 20 εκατ. ευρώ συμπεριλαμβάνονται οι προαναφερθείσες άμεσες υποχρεώσεις της ομάδας. Η λογική λέει πως συμπεριλαμβάνονται. Όταν ο Γιάννης Αλαφούζος ψάχνει εδώ και δέκα μήνες διάδοχη κατάσταση στην ΠΑΕ και δεν μπορεί να βρει, οι πιθανότητες να βρεθεί εκμηδενίζονται με μια ομάδα χωρίς άδεια συμμετοχής στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις ή που δεν θα μπορέσει να κατακτήσει εντός αγωνιστικού χώρου τη συμμετοχή της στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις λόγω αφαίρεσης βαθμών.

Ο Γιάννης Αλαφούζος δεν ανακοίνωσε την άμεση αποχώρησή του από την ΠΑΕ Παναθηναϊκός. Η πρόθεση αποχώρησής του και η αναζήτηση νέου μεγαλομετόχου ήταν γνωστές εδώ και περίπου δέκα μήνες. Εκείνο που μοιάζει να θέλει να κάνει είναι να πυροδοτήσει εξελίξεις, καθώς όσο υπήρχε ο ίδιος να εγγυάται το παρόν του συλλόγου, δεν υπήρχε πίεση σε όποιον άλλον πιθανόν να ενδιαφερόταν. Με άλλα λόγια, με τον έναν ή τον άλλον τρόπο, όπως όλα δείχνουν, η φετινή χρονιά θα βγει χωρίς μεγάλα προβλήματα, όπως έχει τονίσει και στον Μαρίνο Ουζουνίδη ο κ. Αλαφούζος. Άλλωστε το ποσό για το οποίο δεσμεύτηκε ο Γιάννης Αλαφούζος, τα 20 εκατ. ευρώ, είναι σε γενικές γραμμές το απαραίτητο μέχρι το τέλος της σεζόν.

Αν δεν ισχύει αυτό, τότε η κατάσταση είναι εκτός λογικής και κανείς δεν μπορεί να ξέρει… τι θα ξημερώσει: τις τελευταίες μέρες της μεταγραφικής περιόδου ο Παναθηναϊκός πήρε καλούς και με ακριβά συμβόλαια παίκτες, ενώ μέχρι πριν από μία εβδομάδα ενισχυόταν με την απόκτηση του Αυλωνίτη.

Σχεδόν αδύνατη αποστολή

Ένα άλλο σημαντικό θέμα είναι το ακριβές ύψος του «ανοίγματος» της ΠΑΕ. Σύμφωνα με όσα έχει γράψει ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος –που ήταν ο μοναδικός που ενδιαφέρθηκε πραγματικά για την ΠΑΕ αυτούς τους δέκα μήνες– και τα οποία δεν έχουν διαψευστεί, υπάρχει ένα «άνοιγμα» περίπου 50 εκατ. ευρώ και άλλα 30 εκατ. ευρώ είναι οι υποχρεώσεις της ΠΑΕ που αφορούν το υπάρχον ρόστερ για τα επόμενα χρόνια. Από αυτά αφαιρούνται τα 20 εκατ. ευρώ για τα οποία δεσμεύτηκε ο Γιάννης Αλαφούζος. Δεδομένου και του ποσού που θα χρειαστεί για την ενίσχυση της ομάδας, ουσιαστικά μιλάμε για μια επένδυση τουλάχιστον 60-100 εκατ. ευρώ σε βάθος τριετίας. Πολύ δύσκολα πράγματα.