Τζάμπα ήττα για τον Παναθηναϊκό στη Βιτόρια - Free Sunday
Τζάμπα ήττα για τον Παναθηναϊκό στη Βιτόρια

Τζάμπα ήττα για τον Παναθηναϊκό στη Βιτόρια

Ο Παναθηναϊκός ηττήθηκε από την Μπασκόνια με 85-84, στο δεύτερο διαδοχικό του παιχνίδι που κρίθηκε στο τελευταίο σουτ αλλά αυτή τη φορά με τον αντίπαλο να είναι εκείνος που χαμογελάει.

Στο ΟΑΚΑ κόντρα στην πρωταθλήτρια Ευρώπης Φενέρμπαχτσε ήταν ο γηπεδούχος Παναθηναϊκός εκείνος που κυνηγούσε και στο τέλος έκλεψε το ματς, στην Βιτόρια ήταν ο φιλοξενούμενος Παναθηναϊκός που δεν μπόρεσε να προστατεύσει αυτό για το οποίο κόπιασε στο δεύτερο ημίχρονο και έχασε τη νίκη μέσα από τα χέρια του. Στο γήπεδο που η ομάδα του Πασκουάλ έκανε πέρυσι την καθοριστική εκτός έδρας νίκη που έψαχνε για να πάρει το πλεονέκτημα έδρας στα πλέι οφ φέτος συνέχισε τον κανόνα των τελευταίων ετών, της αδυναμίας του μακριά από τη θαλπωρή του ΟΑΚΑ. Και μάλιστα απέναντι σε μία ομάδα που μετρούσε τέσσερις ήττες σε τέσσερα ματς και προερχόταν από αλλαγή προπονητή.

Μια ομάδα στην οποία ο Παναθηναϊκός δεν φρόντισε να… κόψει τον βήχα από νωρίς και να φέρει στην επιφάνεια τα προβλήματά της, αλλά με τον τρόπο που αντιμετώπισε το παιχνίδι στα δύο πρώτα δεκάλεπτα την έβαλε για τα καλά στο παιχνίδι. Η εξαιρετική αμυντική προσπάθεια του δεύτερου ημιχρόνου κόντρα στη Φενέρμπαχτσε έδωσε τη θέση της σε ένα επιθετικό κρεσέντο, όπου ο Καλάθης μοίραζε αφειδώς εντυπωσιακές ασίστ (τελείωσε με 14 που συνιστά προσωπικό του ρεκόρ στην Ευρωλίγκα), ο Σίνγκλετον είχε τέσσερα στα τέσσερα τρίποντα στο δεύτερο δεκάλεπτο, ο Παππάς έβαλε δύο τρίποντα και σερί καλάθια. Μετά το αρχικό προβάδισμα του Παναθηναϊκού, όμως, ήταν η Μπασκόνια εκείνη που ισορρόπησε και στη συνέχεια προηγούνταν στο σκορ, με σερί 15-0. Γιατί όσο εύκολα σκόραρε ο Παναθηναϊκός ακόμη ευκολότερα δεχόταν καλάθια, είτε με τα τρίποντα του Γκρέιντζερ είτε μέσα από τη ρακέτα του, που έμοιαζε αφύλακτη διάβαση. Κάπως έτσι το πρώτο ημίχρονο ολοκληρώθηκε με την Μπασκόνια να προηγείται με 47-45. Είχε προηγηθεί με 42-32 στο 16’, όταν ο Παναθηναϊκός άρχισε να παίζει άμυνα και μάζεψε τη διαφορά. Η Μπασκόνια στα πρώτα τέσσερα παιχνίδια είχε τη χειρότερη επίθεση στη διοργάνωση.

Στο δεύτερο ημίχρονο ο Παναθηναϊκός συνέχισε να παίζει άμυνα και γρήγορα πήρε τον έλεγχο του αγώνα και πέρασε μπροστά, με τον Καλάθη να δίνει τον ρυθμό και να έχει πολλές εντυπωσιακές συνεργασίες με τον Γκιστ και πολλές βοήθειες από Ρίβερς, Παππά και Σίνγκλετον. Ουσιαστικά αυτή ήταν η τετράδα που τράβηξε τον Παναθηναϊκό, καθώς οι υπόλοιποι επτά (πλην Αντετοκούνμπο)  που χρησιμοποιήθηκαν πρόσφεραν από ελάχιστα έως τίποτα. Ο Παναθηναϊκός συνέχισε να έχει τον έλεγχο του αγώνα και την πρωτοπορία στο τελευταίο δεκάλεπτο, ωστόσο όσο ο αγώνας πλησίαζε προς το τέλος του και ιδίως από τη στιγμή που ο Γκιστ συμπλήρωσε πέντε φάουλ και αποβλήθηκε το επιθετικό παιχνίδι του Παναθηναϊκού έγινε μονοπρόσωπο, όλες οι επιθέσεις κατέληγαν στον Παππά.

Ο τελευταίος ανέλαβε την ευθύνη και οδηγούσε τον Παναθηναϊκό στη νίκη, με το σκορ στο 84-80 με 82 δευτερόλεπτα να απομένουν και την μπάλα στον Παναθηναϊκό. Ο Παναθηναϊκός βέβαια θα μπορούσε ήδη να έχει καθαρίσει το παιχνίδι σε εκείνο το σημείο αν και πάλι δεν ήταν τόσο άστοχος στις βολές. Η επίθεση χάθηκε, η άμυνα βγήκε, αλλά στο τέλος της επόμενης επίθεσης ο Ρίβερς αστόχησε στο τρίποντο και η Μπασκόνια βγήκε σε δευτερεύοντα αιφνιδιασμό, με την μπάλα να πηγαίνει στον αφύλακτο Γκρέιντζερ στην κορυφή της ρακέτας, που ευστόχησε στο έκτο του τρίποντο σε επτά προσπάθειες για το 84-83. Ο Παππάς πήρε την μπάλα, βρήκε ανοιχτό διάδρομο προς τη ρακέτα και εφόρμησε, του έγινε φάουλ που δεν δόθηκε από τον Μπομπουά και στη συνέχεια κόπηκε από τον Σενγκέλια με περίπου 8 δευτερόλεπτα να απομένουν, ο Γάλλος πήρε την πάσα και διέτρεξε όλο το γήπεδο με τον Καλάθη να τον μαρκάρει χωρίς κάποιον να τον βοηθήσει και κατάφερε να τον περάσει και να σκοράρει για το 85-84. Στο 1,5 δευτερόλεπτο που απέμενε μετά την επαναφορά ο Ρίβερς πήρε την μπάλα αλλά δεν κατάφερε να σουτάρει με καλές προϋποθέσεις για να δώσει μία νίκη που κάλλιστα θα μπορούσε να έχει πάρει ο Παναθηναϊκός.  

ΜΠΑΣΚΟΝΙΑ: Τίμα 9 (3), Βόιτμαν 2, Μαλμάνις 2, Χουέρτας 2, Μπομπουά 15 (2), Τζάνινγκ 12 (2), Ντιόπ, Γκρέιντζερ 20 (6), Πουαριέ 8, Σενγκέλια 15, Γκαρίνο.

ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ: Σίνγκλετον 15 (4), Ρίβερς 12 (3 τρίπ., 9 ριμπ.), Παππάς 22 (4/5 δίποντα, 3/5 τρίποντα, 5/6 βολές), Ντένμον 2, Γκιστ 16 (7/7 δίποντα), Βουγιούκας, Λεκαβίτσιους 3 (1), Γκάμπριελ, Όγκαστ, Λοτζέσκι, Καλάθης 14 (14 ασίστ).

Αναλυτικά το πρόγραμμα της 5ης αγωνιστικής της Euroleague:

Πέμπτη, 2 Νοεμβρίου 
Ερυθρός Αστέρας (Σερβία)-Μπάμπεργκ (Γερμανία) 69-75
Φενερμπαχτσέ (Τουρκία)-Βαλένθια (Ισπανία) 79-66
Μπασκόνια (Ισπανία)-ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ 85-84
Μακάμπι Τελ Αβίβ (Ισραήλ)-Αρμάνι Μιλάνο (Ιταλία) 79-68
Ρεάλ Μαδρίτης (Ισπανία)-Κίμκι (Ρωσία) 80-86

Παρασκευή, 3 Νοεμβρίου

ΤΣΣΚΑ Μόσχας (Ρωσία)-Ζαλγκίρις Κάουνας (Λιθουανία) 
Αναντολού Εφές (Τουρκία)-Μάλαγα (Ισπανία)
Μπαρτσελόνα (Ισπανία)-ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ 22:00 Novasports 2HD

Ν-Η 
Ολυμπιακός 4-0
Κίμκι 4-1 
Ρεάλ Μαδρίτης 4-1
ΤΣΣΚΑ Μόσχας 3-1 
Βαλένθια 3-2
Μακάμπι Τελ Αβιβ 3-2 
Φενέρμπαχτσε 3-2 
Μπάμπεργκ 3-2
Ζαλγκίρις Κάουνας 2-2 
Ερυθρός Αστέρας 2-3 
Παναθηναϊκός 2-3
Μπαρτσελόνα 1-3 
Μάλαγα 1-3 
Αρμάνι Μιλάνο 1-4 
Μπασκόνια 1-4 
Αναντολού Εφές 0-4