Η Ζαλγκίρις βρήκε τα κουμπιά του Παναθηναϊκού - Free Sunday
Η Ζαλγκίρις βρήκε τα κουμπιά του Παναθηναϊκού

Η Ζαλγκίρις βρήκε τα κουμπιά του Παναθηναϊκού

 

Μετά από πέντε διαδοχικές νίκες ο Παναθηναϊκός βρήκε τον μάστορά του στην σκληροτράχηλη Ζαλγκίρις του Γιασικεβίτσιους, γνωρίζοντας την ήττα με 80-74 στο Κάουνας. Μια ήττα σε μια δύσκολη έδρα, στην οποία όμως ο Παναθηναϊκός καλούνταν να αποδείξει πως φέτος μπορεί να τα καταφέρει καλύτερα από τις προηγούμενες χρονιές. Και δεν τα κατάφερε.

Ο βασικός λόγος γι’ αυτό ήταν πως το δίδυμο που αποτελεί το βαρόμετρό του, Καλάθης-Γκιστ, δεν απέδωσε τα αναμενόμενα και επιπλέον η βοήθεια από τον πάγκο ήταν ελάχιστη. Ο Γκιστ φορτώθηκε γρήγορα με φάουλ, ενώ η άμυνα της Ζαλγκίρις προσαρμόστηκε πάνω στον Καλάθη.

Στο ξεκίνημα του αγώνα ο Παναθηναϊκός μπήκε με την αυτοπεποίθηση των πέντε διαδοχικών νικών, ήταν το αφεντικό της αναμέτρησης και έχτισε διαφορές. Ο Πασκουάλ προσπάθησε να βάλει κι άλλους παίκτες στο ροτέισον από νωρίς, ωστόσο Λεκαβίτσιους και Παππάς ήταν εκτός τόπου και χρόνο και το αποτέλεσμα ήταν το 22-10 του πρώτου δεκαλέπτου και το 33-26 να εξανεμιστούν στο ισχνό 33-31 για τον Παναθηναϊκό με την ολοκλήρωση του δεύτερου δεκαλέπτου, με βιαστικές επιλογές στην επίθεση και διαδοχικά λάθη του Βουγιούκα στο τέλος. Κάπως έτσι ο Παναθηναϊκός άφησε ανεκμετάλλευτο το καλύτερό του διάστημα στο παιχνίδι.

Στο τρίτο δεκάλεπτο ο Παναθηναϊκός παρασύρθηκε πλήρως στον ρυθμό της Ζαλγκίρις, η οποία μπήκε πολύ δυνατά και δεν είχε πρόβλημα να φορτωθεί με φάουλ, μια επιλογή που δικαιώθηκε καθώς σε αυτό το διάστημα ο Παναθηναϊκός είχε πέτυχε μόλις 4/12 βολές. Την ίδια ώρα η Ζαλγκίρις, καθοδηγούμενη από τον εξαιρετικό Πάνγκος, πετύχαινε 33 πόντους στο 3ο δεκάλεπτο, έναντι 31 σε όλο το πρώτο ημίχρονο, φτάνοντας στο +17 (64-47) με τη λήξη του δεκαλέπτου.

Στο τελευταίο δεκάλεπτο ο Παναθηναϊκός ενεργοποίησε το plan B, δηλαδή η μπάλα στον Παππά και ας κάνει ό,τι μπορεί, και αυτό που μπορούσε ήταν να πετύχει τέσσερα τρίποντα με προσωπικές φάσεις, μειώνοντας σε 70-64. Ο Παναθηναϊκός προσπάθησε να σφίξει την άμυνά του για να κερδίσει ένα ακόμη παιχνίδι στο τέλος, ωστόσο η Ζαλγκίρις ήταν η ομάδα που εξακολουθούσε να ακολουθεί το σχέδιό της και είχε σωστές επιλογές, οπότε μόλις σταμάτησε το κρεσέντο του Παππά ανέλαβε και πάλι τον έλεγχο και, παρ’ ότι αγχώθηκε λίγο, με Πάνγκος και Μπράουν έφτασε στη νίκη με 80-74.

Τα δεκάλεπτα: 10-20, 31-33, 64-47, 80-74

Ζαλγκίρις: Ντέιβις 9, Μποστ 2, Πάνγκος 12 (3 τρίπ. - 11 ασ.), Τουπάν 3, Γιανκούνας 17, Μίλακνις 3  (1), Μίσιτς 4, Γουάιτ 13 (1), Καβαλιάουσκας 9, Βαλίνσκας, Ουλάνοβας 8 (11 ριμπ.).

Παναθηναϊκός: Σίνγκλετον 15 (3), Ρίβερς 11 (3), Παππάς 16 (4), Γκιστ 4, Βουγιούκας 2, Λεκαβίτσιους 2, Γκάμπριελ 2, Όγκαστ 3, Λοτζέσκι 7 (1), Καλλάθης 10, Αντετοκούνμπο 2.