Αλέξανδρος Χατζηχρόνογλου: «Οι Έλληνες έχουμε μαχητικό DNA» - Free Sunday
Αλέξανδρος Χατζηχρόνογλου: «Οι Έλληνες έχουμε μαχητικό DNA»

Αλέξανδρος Χατζηχρόνογλου: «Οι Έλληνες έχουμε μαχητικό DNA»

 

Ο παγκόσμιος πρωταθλητής kickboxing Αλέξανδρος Χατζηχρόνογλου εξηγεί γιατί τον αποκαλούν «Professor», ποια είναι η αναμέτρηση που ποτέ δεν θα ξεχάσει και γιατί η αδερφή του όταν πηγαίνει στους αγώνες του κοιτάζει στην εξέδρα.

Πότε ξεκίνησες το kickboxing και τι ήταν αυτό που αγάπησες στο άθλημα;

Με το kickboxing ξεκίνησα να ασχολούμαι ερασιτεχνικά σε ηλικία 14 ετών, στο υπόγειο του Κώστα Λιακόπουλου, του ανθρώπου που έφερε το άθλημα στην Ελλάδα. Οι αγώνες, ο πρωταθλητισμός και οι πρώτες διακρίσεις ήρθαν 3-4 χρόνια αργότερα με προπονητή τον Νίκο Ασκητή, τον οποίο έχω προπονητή μέχρι και σήμερα. Πάντα μου άρεσαν τα μαχητικά αθλήματα. Το kickboxing το αγάπησα λόγω του ανταγωνισμού, αλλά επίσης επειδή είναι ένα πολύ απαιτητικό άθλημα, όπου ο αθλητής χρειάζεται να έχει όχι μόνο εξαιρετική φυσική κατάσταση αλλά και πνευματική διαύγεια.

Πόσες προπονήσεις κάνεις την ημέρα;

Σε αγωνιστική περίοδο οι προπονήσεις δεν είναι καθόλου εύκολες. Σε έναν από τους δυσκολότερους αντιπάλους που είχα να αντιμετωπίσω έκανα προετοιμασία σε camp στην Ολλανδία, με τρεις ώρες το πρωί και τρεις ώρες το απόγευμα σκληρής προπόνησης. Σε περίοδο συντήρησης, πάντως, χαλαρώνω, με προπόνηση την ημέρα μία-μιάμιση ώρα. Κυριακή, όμως, πάντα ρεπό!

Η διατροφή τι ρόλο παίζει στην προετοιμασία σου;

Η ενέργεια που καταναλώνουμε πρέπει να αναπληρωθεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Είναι πολύ σημαντικό, για να μπορέσεις να αντεπεξέλθεις στις δύσκολες προπονήσεις, αλλά και για την αποφυγή τραυματισμών. Το σώμα του αθλητή είναι μια μηχανή, αν δεν βάλεις καλό καύσιμο δεν θα λειτουργήσει σωστά.

Chatzichronoglou 01 min

Πώς προέκυψε το παρατσούκλι «The Professor»;

Ο «νονός» μου στο παρατσούκλι είναι ο δημοσιογράφος Πέτρος Πολυχρονίδης, ο οποίος και ασχολείται με τον χώρο των μαχητικών αθλημάτων. Το διάλεξε μάλλον λόγω του τρόπου παιχνιδιού που παίζω, με διαφορετική στρατηγική και πλάνο, ανάλογα τον κάθε αγώνα.

Ποιον αγώνα δεν θα ξεχάσεις ποτέ και γιατί;

Σάββατο 1 Ιουνίου 2013, αντίπαλός μου ένα από τα μεγαλύτερα ονόματα στο παγκόσμιο kickboxing, o Ολλανδός William Diender. Παίζουμε main event και όλα τα προγνωστικά είναι εναντίον μου. Είχε τους τριπλάσιους αγώνες από μένα, τον ήξεραν σε όλο τον κόσμο, ήταν σε εξαιρετική κατάσταση, σε αντίθεση μ’ εμένα που είχα τραυματιστεί και ήμουν έτοιμος να ακυρώσω τον αγώνα. Εκείνη τη βραδιά όμως είχα πάει αποφασισμένος, έκανα ένα από τα καλύτερα παιχνίδια της καριέρας μου και βγήκα νικητής.

Έχεις κάποιες τεχνικές πνευματικής συγκέντρωσης στον στόχο;

Πάντα πριν από τους αγώνες πηγαίνω για σκοποβολή. Είναι ένα άθλημα που με κάνει να συγκεντρώνομαι, να ηρεμώ. Με έχει βοηθήσει πολύ.

Οι Έλληνες αθλητές έχουν και πολλές διεθνείς διακρίσεις στα μαχητικά σπορ. Πού οφείλεται, κατά τη γνώμη σου;

Οι Έλληνες έχουμε μαχητικό DNA! Τα προηγούμενα χρόνια τα σύνορα ήταν κλειστά για τους Έλληνες αθλητές. Όμως πλέον έχουν ανοίξει, οι νέοι προπονητές ψάχνουν και εξελίσσουν συνέχεια την προπονητική τους με σεμινάρια, ταξίδια κ.λπ. Έτσι, οι αθλητές-ταλέντα έχουν πια και σωστούς προπονητές να τους καθοδηγήσουν.

Είναι ένα άθλημα όπου ο πόνος κυριαρχεί. Πώς τον αντιμετωπίζεις;

Λέμε μέσα στη σχολή πως ο πόνος είναι φίλος μας. Όμως πρέπει να προσέχεις το σώμα σου, που σημαίνει πως αν κάτι πονάει πραγματικά πολύ, δεν το επιβαρύνουμε. Αυτό ισχύει σε όλα τα αθλήματα. Γενικά είναι ένα ασφαλές άθλημα, δεν έχουμε πολλούς τραυματισμούς.

nikos karanikolas 3718 min

Η μητέρα σου, η αδερφή σου, η κοπέλα σου, μπορούν να σε βλέπουν να αγωνίζεσαι; Είμαστε πιο ευαίσθητες οι γυναίκες στη βία…

Η αδερφή μου είναι η μεγαλύτερή μου φαν, έρχεται από την Ελβετία, όπου ζει, σε όποιο μέρος του κόσμου κι αν παίζω, κλείνει τα καλύτερα εισιτήρια δίπλα στο ρινγκ… και κοιτάζει προς τις εξέδρες! Είναι σίγουρα δύσκολο.

Έχεις χρησιμοποιήσει ποτέ τις τεχνικές σου εκτός ρινγκ;

Οι αθλητές των πολεμικών τεχνών και των μαχητικών αθλημάτων μαθαίνουμε να συγκρατούμαστε και να λύνουμε τυχόν διαφορές με ήρεμο τρόπο. Δυστυχώς, όμως, έχει χρειαστεί να προστατέψω τη ζωή μου και τότε το kickboxing με έσωσε.

Οι υποχρεώσεις σου φέτος τι περιλαμβάνουν;

Τον Μάιο έχω έναν αγώνα-ρεβάνς στη Γερμανία, με έναν Τούρκο αθλητή που κέρδισα. Αλλά λεπτομέρειες θα ξέρω σύντομα. Οι υποχρεώσεις μου όμως έχουν αλλάξει, αφού έχω ανοίξει τη δική μου σχολή στα Βριλήσσια, το Chatzichronoglou Fight Academy, και έχω δώσει φέτος όλη μου την ενέργεια εκεί.

INFO

http://www.fightsports.gr/sxoles-gymnastiria/chatzichronoglou-fight-academy-cfa/

Σημαντικότεροι τίτλοι:

 

  • Παγκόσμιος πρωταθλητής K-1 WKU 2015
  • Πανευρωπαϊκός πρωταθλητής K-1 2014
  • Βαλκανικός πρωταθλητής 2013
  • 5 φορές πρωταθλητής Ελλάδος