Η Rolls-Royce Cullinan είναι το πιο πολυτελές SUV (video) - Free Sunday
Η Rolls-Royce Cullinan είναι το πιο πολυτελές SUV (video)

Η Rolls-Royce Cullinan είναι το πιο πολυτελές SUV (video)

H από καιρό αναμενόμενη Cullinan είναι το πρώτο SUV της Rolls Royce, μιας εταιρίας που κανείς δεν πίστευε ποτέ ότι θα εμπλακεί σε έναν τέτοιο χώρο. Το όνομά της προέρχεται από το μεγαλύτερο διαμάντι που έχει βρεθεί ποτέ στη Γη και βασίζεται στην νέα αλουμινένια πλατφόρμα για τα αυτοκίνητα πολυτελείας του γκρουπ BMW. Κάτω από το καπό βρίσκεται ένας V12 στα 6,75 λίτρα, με απόδοση 571 ίππων και 850 Nm από τις μόλις 1.600 στροφές.

Κατά την συνήθη πρακτική της εταιρίας δεν ανακοινώνονται επιδόσεις ούτε για το 0-100 χλμ./ ώρα, ούτε για την τελική της ταχύτητα, η οποία σίγουρα θα σταματά στον κόφτη των 250 χλμ./ ώρα.

Το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στην αερανάρτηση η οποία τώρα διαθέτει μεγαλύτερες δεξαμενές αέρα έτσι ώστε να μπορεί να αυξομειώνει τις αποστάσεις από το έδαφος, αλλά και να αντέχει τις μεγαλύτερες καταπονήσεις στην κίνηση εκτός δρόμου. Η αρχιτεκτονική της σχεδίασης είναι με διπλά ψαλίδια εμπρός και μία διάταξη πολλαπλών συνδέσμων πίσω.

Το σύστημα τετρακίνησης είναι εντελώς καινούργιο και έρχεται σε συνδυασμό με μία λειτουργία "Everywhere" που επιτρέπει σε όλη την τεράστια ροπή που αποδίδει ο κινητήρας να μεταφέρεται στους τροχούς, για ακραίες εκτός δρόμου καταστάσεις. Μάλιστα η Rolls Royce προσφέρει με την Cullinan την μεγαλύτερη ικανότητα διάσχισης νερού, στα 540 χιλιοστά.

Το μήκος της φθάνει στα 5.341 χιλιοστά, το πλάτος στα 2.164 και το ύψος στα 1.835 χιλιοστά. Το μεταξόνιο αγγίζει τα 3,295 μέτρα ενώ το βάρος ξεπερνά τα 2.660 κιλά! Οι τροχοί πάνω στους οποίους κυλάει είναι... 22 ιντσών!

Στο εσωτερικό κυριαρχεί η απίστευτη πολυτέλεια που βρίσκουμε στην Phantom με τα πίσω καθίσματα να έχουν δύο διαφορετικές δυνατότητες διαμόρφωσης και όλες τις ανέσεις για τους τυχερούς επιβάτες που θα καθίσουν εκεί.

Ο χώρος των αποσκευών φθάνει στα 560 λίτρα, ενώ για πρώτη φορά σε Rolls Royce τα πίσω καθίσματα αναδιπλώνονται, δημιουργώντας έναν ενιαίο χώρο 1.930 λίτρων, με μήκος στα 2,245 μέτρα. Μάλιστα ο χώρος των αποσκευών απομονώνεται από αυτόν των επιβατών με ένα τζάμι, έτσι ώστε να υπάρχει απόλυτη ησυχία στην καμπίνα, αλλά και να διατηρείται σταθερή η θερμοκρασία, ακόμα και με την πέμπτη πόρτα ανοιχτή.

Η Cullinan χαμηλώνει αυτόματα κατά 40 χιλιοστά μόλις την πλησιάσετε για να σας διευκολύνει να μπείτε μέσα, ενώ οι πόρτες ανοίγουν διάπλατα και το δάπεδο είναι απόλυτα επίπεδο, δημιουργώντας έναν ιδιαίτερα άνετο χώρο.

Όπως είναι αναμενόμενο, πέρα από την κορυφαία πολυτέλεια, η Cullinan έρχεται με όλα τα τελευταία συστήματα για την ασφάλεια και την υποβοήθηση του οδηγού, καθιστώντας την το πιο τεχνολογικά εξελιγμένο αυτοκίνητο αυτού του τύπου. Όσο για την τιμή της, αυτή ξεκινά στο εξωτερικό από τα περίπου 300.000 ευρώ, αν και αυτό το ποσό είναι μάλλον ενδεικτικό, καθώς είναι σίγουρο ότι όσοι την αγοράσουν δεν θα είχαν κανένα απολύτως πρόβλημα να προσθέσουν άλλα τόσα στο να φτιάξουν την δική τους Cullinan με βάση το γούστο και την κοινωνική τους θέση.