Ποτό και οδήγηση δεν πάνε μαζί (video) - Free Sunday
Ποτό και οδήγηση δεν πάνε μαζί (video)

Ποτό και οδήγηση δεν πάνε μαζί (video)

Η Ελλάδα είναι η 1η χώρα στην Ευρώπη σε κατανάλωση αλκοόλ και αυτό είναι κάτι που σίγουρα δε μας τιμά. 
Οι ηλικίες που καταναλώνουν αλκοόλ ξεκινούν από τα 13 έτη, με τους νέους ηλικίας 18 και άνω, να οδηγούν έχοντας πιει αλκοόλ.
Καθημερινά περίπου 2 Έλληνες χάνουν τη ζωή τους στον δρόμο κυρίως ηλικιών μεταξύ 18 - 35, στην πιο γόνιμη περίοδό τους. 

Οι λόγοι που οδηγούν σε αυτό το αποτέλεσμα δεν είναι μόνο η κατανάλωση αλκοόλ, αλλά η έλλειψη οδικής παιδείας στην Ελλάδα. Οδηγοί χωρίς ζώνες ασφαλείας, μοτοσυκλετιστές με τα κράνη χωρίς να είναι δεμένα (ή και χωρίς καθόλου κράνη), με το κινητό στο χέρι και παραβιάζοντας τον ΚΟΚ. 
Όλα τα παραπάνω συντελούν στο να χάνονται καθημερινά ζωές νέων ανθρώπων στο δρόμο και να γεμίζουν καροτσάκια από παραπληγικούς που επέζησαν. Το κράτος δεν κάνει τίποτε για την ενημέρωση των νέων.
Ένα μάθημα που θα έπρεπε να διδάσκεται στα σχολεία υποχρεωτικά είναι η οδική αγωγή και παιδεία, ώστε τα παιδιά από μικρά να παίρνουν τις σωστές βάσεις για ένα καλύτερο μέλλον και λιγότερα ατυχήματα. 

Έτσι, η ευθύνη γίνεται αποκλειστικά θέμα των γονέων.
Που μάλιστα τις περισσότερες φορές δίνουν το χειρότερο παράδειγμα. Πόσες φορές, αλήθεια, έχετε δει μικρά παιδάκια να κάνουν βόλτες στα πίσω καθίσματα, ενώ η μαμά ή ο μπαμπάς τους οδηγούν φορώντας τις ζώνες τους μπροστά; 
Αυτοί οι γονείς γνωρίζουν ότι μπορεί να γίνουν οι δολοφόνοι των παιδιών τους; 
Σε ένα απότομο φρενάρισμα, ένα μικρό παιδάκι θα εξφενδονιστεί από το παρμπρίζ σε χρόνο dt.
Το ίδιο μπορεί να συμβεί και αρκετά χρόνια αργότερα, καθώς το παιδί αυτό μεγαλώνοντας, θα διατηρήσει τη νοοτροπία να μη φοράει ζώνες στα πίσω καθίσματα. Έτσι, σε μια υποτιθέμενη βόλτα με φίλους, σε ένα ατύχημα, το βάρος του πολλαπλασιάζεται με την ταχύτητα που κινείται το όχημα και καταλήγει να χτυπήσει στο εμπρός κάθισμα με αυτή (...), ενώ εάν κάθεται στη μέση θα εξφενδονιστεί από το παρμπρίζ.

Τα παραδείγματα είναι πάρα πολλά για να τα αναλύσουμε μέσα σε λίγες γραμμές και έτσι θα κλείσω με μια έκφραση του αγαπητού μου Τάσου Ιαβέρη Μαρκουϊζου που πολεμάει χρόνια και έχει σώσει ζωές με τις διαλέξεις που κάνει περί οδικής ασφάλειας:
"Το αυτοκίνητο είναι ένα όπλο. Δεν σκοτώνει, μέχρι να μπει το βλήμα μέσα".