Το τελευταίο μετερίζι του αφηγήματος που κατέρρευσε - Free Sunday
Το τελευταίο μετερίζι του αφηγήματος που κατέρρευσε

Το τελευταίο μετερίζι του αφηγήματος που κατέρρευσε

«Ο μέσος λογικός δικαστής σηκώνει τα χέρια ψηλά -από νομικής, επαγγελματικής άποψης».

Με αυτόν τον τρόπο δικαστής εν ενεργεία σχολίαζε χθες τις δύο νέες αναιρέσεις απαλλακτικών αποφάσεων, που άσκησε η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Ξένη Δημητρίου, ανεβάζοντας σε συνολικά τρεις τον απολογισμό των τελευταίων εβδομάδων.

Χθες, μετά τον κ. Γεωργίου της ΕΛΣΤΑΤ, σειρά πήραν η πρώην επικεφαλής της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, Αικατερίνη Σαββαΐδου και ο πρώην υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης.

Για την πρώτη η αναίρεση αφορούσε το βούλευμα, με το οποίο απαλλάχθηκε των κατηγοριών απόπειρας απιστίας. Οι κατηγορίες είχαν ασκηθεί μετά από μήνυση, ως αποτέλεσμα της οποίας η κυρία Σαββαΐδου είχε αποπεμφθεί από τη θέση της.

Για τον δεύτερο η αναίρεση αφορούσε αθωωτική δικαστική απόφαση για την υπόθεση μη υποβολής πόθεν έσχες την περίοδο των λίγων μηνών που ήταν σύμβουλος του τότε πρωθυπουργού, Λουκά Παπαδήμου.

Η αναίρεση στην υπόθεση του πρώην επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ είχε επιφυλάξει για την κ. Δημητρίου ένα ακροατήριο: Πολλοί την συνεχάρησαν για τη στάση της, ενώ σε μία παράπλευρη δίκη, που είχε χθες ο κ. Γεωργίου ως κατηγορούμενος, συνέρρευσαν δεκάδες στην αίθουσα και αποθέωσαν με χειροκροτήματα τον εισαγγελέα για την πύρινη αγόρευσή του, με την οποία πρότεινε την ενοχή του κατηγορουμένου. Όμως, το ακροατήριο αυτό δεν είναι νομικό, αλλά πολιτικό.

Κατά μία διαβολική σύμπτωση και οι τρεις αναιρέσεις που ασκήθηκαν αφορούν πρόσωπα, τα οποία σηματοδοτούν το αφήγημα της διαπλοκής και της διαφθοράς του παλαιού πολιτικού προσωπικού, που χρησιμοποίησε ο ΣΥΡΙΖΑ για να ανέλθει στην εξουσία.

Πρόκειται για ένα αφήγημα, το οποίο κατέρρευσε πολιτικά και κοινωνικά και ο ίδιος ο ΣΥΡΙΖΑ δείχνει να θέλει να απαλλαγεί από αυτό. Άλλωστε, είναι το ίδιο αφήγημα, που δεν απέδωσε τα ειδικά δικαστήρια για Σαμαρά, Στουρνάρα,  Παπανδρέου ή Βενιζέλο, όπως ονειρευόντουσαν οι πιστοί του, οι οποίοι άλλωστε βλέπουν ήδη με καχυποψία τη μνημονιακή μετάλλαξη της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ -ΑΝΕΛ.

Αυτό που βρίσκεται σε εξέλιξη είναι μία προσπάθεια να διατηρηθεί με κάθε τρόπο η φλόγα του αφηγήματος. Έστω και για ελάσσονα θέματα. Ο Γεωργίου δεν καταδικάστηκε για τα στοιχεία, αλλά γιατί δεν είχε ενημερώσει το Δ.Σ. της ΕΛΣΤΑΤ και ο Χαρδούβελης δεν πήγε κατηγορούμενος για όσα έκανε ως υπουργός, αλλά για το πόθεν έσχες. Είναι τα πρόσωπα αυτά, που σηματοδοτούν την προσπάθεια ανάδειξης της τιμωρίας ως ανάγκης ανακούφισης.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ προσπαθεί να αποφύγει την παραδοχή ότι το αφήγημα της πτωχής πλην τίμιας Ελλάδας, που υπέκυψε στις σκευωρίες των μίσθαρνων εντολοδόχων του διεθνούς κεφαλαίου κατέρρευσε, διότι διεκδικεί τους πιστούς του αφηγήματος ως ψηφοφόρους.

Μάλλον δε λαμβάνει υπόψη, ότι μόλις αυτοί οι πιστοί διαπιστώσουν πως μείναν μόνο με το αφήγημα, θα στραφούν εναντίον της, όπως έκαναν με τον Γεωργίου και τον Χαρδούβελη.