O ΣΥΡΙΖΑ πήρε τ' άρματα - Free Sunday
O ΣΥΡΙΖΑ πήρε τ' άρματα

O ΣΥΡΙΖΑ πήρε τ' άρματα

«Εκφράζουμε επιφυλάξεις για τις συμβάσεις που είχαν υπογράψει οι προηγούμενες κυβερνήσεις κι όχι για εταιρείες», είπε το βράδυ της Δευτέρας, ο Υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος, δίνοντας το γενικό στίγμα της νέας πολιτικής, που αντικατέστησε το δόγμα «είμαστε φιλικοί στις επενδύσεις», το οποίο είχε εγκαινιάσει ο πρωθυπουργός το μεσημέρι της Κυριακής.

Όταν όμως ο ίδιος ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κατηγορεί την ELDORADO, που κάνει την επένδυση στην εξόρυξη χρυσού στην Χαλκιδική, ότι «έθεσε τελεσίγραφο στην ελληνική κυβέρνηση το οποίο δεν μπορούμε να δεχτούμε» και ο Υπουργός Υποδομών, Χρήστος Σπίρτζης καλεί τη FRAPORT, που διαχειρίζεται 14 περιφερειακά αεροδρόμια, να κατανοήσει ότι «δεν είναι μια εταιρεία που θα πει στη χώρα τι έργα να κάνει και ποια δε θα κάνει», πρακτικά η διευκρίνιση περί των επιφυλάξεων ακυρώνεται, διότι η κυβέρνηση εμφανίζεται να μαλώνει με τις εταιρείες, ;όπως συμβαίνει και με το Ελληνικό.

Κι επειδή η υπόθεση ELDORADO και η υπόθεση FRAPORT έχουν διαφορά λίγων ωρών μεταξύ τους, είναι εύλογο να σκεφτεί κάποιος ότι πρόκειται για μία νέα στροφή στην πολιτική, μετά τη στροφή που είχε κάνει ο Τσίπρας την Κυριακή.

Η νέα στροφή που ταυτίζει όλους τους “κακούς” -ΝΔ, μεγάλο κεφάλαιο, κ.λπ.- εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ, είναι πολυεργαλείο μεν, περιορισμένης διάρκειας δε.

Ένας τέτοιος πόλεμος εναντίον της ELDORADO, της FRAPORT και για το Ελληνικό συγκινεί το κομματικό ακροατήριο του 2015 και το προδιαθέτει για έναν θρίαμβο επί των παραδοσιακών εχθρών από τότε και πιθανό να μπορεί να αποτελέσει το τέλειο άλλοθι, για να καταστούν ασήμαντα όσα δεν έκανε η κυβέρνηση, από όσα είχε πει τότε. “Αυτά που μπορούμε τα κάνουμε”, θα μπορούσε να είναι το μήνυμα.

Αλλά, όταν μία μόλις ημέρα μετά το κατά Τζανακόπουλο «απαράδεκτο τελεσίγραφο» της ELDORADO, ο Σταθάκης υπέγραψε την άδεια για τις εργασίες στην Ολυμπιάδα, είναι προφανές ότι η κυβερνητική θέση διακρίνεται από αμφισημία.

Μπορεί η συγκεκριμένη άδεια να είναι μικρής σημασίας, χωρίς ξεκαθάρισμα στις Σκουριές, αλλά το timing της έκδοσης εκλαμβάνεται ως υποχώρηση και διάθεση για συμβιβασμό.

Όπως είχε πει ο Μιτεράν «πολιτική είναι η τέχνη της διαχείρισης των συμβολισμών».

Και η κυβέρνηση έφερε πολύ ένταση και πήρε πολύ χαμηλό βαθμό...