Η θεσμική οχύρωση της δημοκρατίας είναι αναγκαία - Free Sunday
Η θεσμική οχύρωση της δημοκρατίας είναι αναγκαία

Η θεσμική οχύρωση της δημοκρατίας είναι αναγκαία

Πάνε 3,5 χρόνια, σχεδόν 4 που κυβερνά ο ΣΥΡΙΖΑ. Σε αυτά τα 4 χρόνια καταγράφηκαν πολλές απόπειρες θεσμικών παρεμβάσεων, οι οποίες είχαν ως στόχο να επιβληθεί αυτό το οποίο στον ΣΥΡΙΖΑ περιγράφουν ως “αποφυγή του πισωγυρίσματος”. 

  • Η προσπάθεια ελέγχου των καναλιών και των μέσων ενημέρωσης γενικότερα. 
  • Η προσπάθεια ελέγχου της δικαιοσύνης.
  • Η προσπάθεια ελέγχου του κράτους με προαγωγές, τοποθετήσεις, κανονισμούς και νομή της εξουσίας που προσομοιάζει με ιδιοκτησία της.
  • Η απαξίωση των ανεξάρτητων αρχών και η μετατροπή τους σε παρακολουθήματα της κυβέρνησης.

Όλα αυτά ανέδειξαν κενά που υπήρχαν στη θεσμική λειτουργία του συστήματος τα οποία εκμεταλλεύθηκαν αυτοί που ήθελαν την αλλαγη της αν όχι την ανατροπή της.

Ανέδειξαν θεσμικά κενά τα οποία δεν φαινόντουσαν δια γυμνού οφθαλμού όσο οι δύο μεγάλοι παίκτες της προηγούμενης ΣΥΡΙΖΑ εποχής τα θεωρούσαν αυτονόητα και δεδομένα.

Τώρα όμως αναδείχθηκαν. Και πρέπει να διορθωθούν.

Διότι αυτοί που θα απειλήσουν μιαν επόμενη φορά τη θεσμική λειτουργία του συστήματος μπορεί να είναι περισσότερο οργανωμένοι και λιγότερο χαβαλέδες και βολεψακηδες.

Οι θεσμικές λειτουργίες χρειάζονται περισσότερη προστασία και λιγότερη επιρροή από την πολιτική. Χρειάζονται περισσότερη ανεξαρτησία από τη βούληση της πολιτικής εξουσίας.

Κι αυτό είναι μια μείζων παρέμβαση που μπορεί να γίνει μόνο με τη συναίνεση όλων όσων θέλουν περισσότερη οχύρωση της δημοκρατίας. Γιατί σημαίνει ότι οι εν δυνάμει χειριστές της πολιτικής εξουσίας, πρέπει να αποποιηθούν ενός μέρους της εξουσίας που έχουν.

Το πολιτικό σύστημα δεν αλλάζει με συγκυριακά εκλογικά αποτελέσματα και όσοι επιτυγχάνουν τα νικηφόρα αποτελέσματα πρέπει να σέβονται τους κανόνες με βάση τους οποίους εξελέγησαν.Και πρέπει να μην μπορούν να τους αλλάξουν επειδή τους βολεύει.

Υποχρεωτικά!