Χωρίς προβλήματα άρχισαν οι Πανελλαδικές - Free Sunday
Χωρίς προβλήματα άρχισαν οι Πανελλαδικές

Χωρίς προβλήματα άρχισαν οι Πανελλαδικές

Χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα ολοκληρώθηκε η πρώτη εβδομάδα των πανελλαδικών εξετάσεων για τους αποφοίτους των Γενικών και των Επαγγελματικών Λυκείων.

Οι υποψήφιοι για την τριτοβάθμια εκπαίδευση, ανάλογα με την κατεύθυνση που έχουν επιλέξει, διαγωνίστηκαν σε Νεοελληνική Γλώσσα, Αρχαία και Μαθηματικά. Οι εξετάσεις θα συνεχιστούν την ερχόμενη εβδομάδα με μαθήματα κατεύθυνσης. Υπενθυμίζεται ότι οι υποψήφιοι διεκδικούν περισσότερες από 100.000 θέσεις σε ΑΕΙ και ΤΕΙ.

Έκθεση από ομιλία του Γρηγόρη Σκαλκέα
Σε κείμενο του ακαδημαϊκού Γρηγόρη Σκαλκέα από το 2003 εξετάστηκαν οι μαθητές από τα Γενικά Λύκεια στο μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας, ενώ στο θέμα της Έκθεσης κλήθηκαν να αναπτύξουν τον ρόλο της επιστήμης στην αντιμετώπιση των σύγχρονων προβλημάτων και τα ηθικά εφόδια του επιστήμονα που θα τον βοηθήσουν να πετύχει αυτόν τον στόχο.
Την ικανοποίησή της για την επιλογή του κειμένου εξέφρασε η Πανελλήνια Ένωση Φιλολόγων, το οποίο χαρακτήρισε σαφές και κατανοητό, τονίζοντας ότι ανταποκρίνεται στον πάντα επίκαιρο προβληματισμό για τον ρόλο της επιστήμης και την ευθύνη του επιστήμονα απέναντι στην αλματώδη ανάπτυξη της τεχνολογίας.

Υπενθυμίζεται ότι ο Γρηγόρης Σκαλκέας υπήρξε ο γιατρός του Ανδρέα Παπανδρέου στο Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο κατά την περίοδο της τετράμηνης νοσηλείας του πρώην πρωθυπουργού. Μάλιστα, είχε αναλάβει τη σύνταξη και ανάγνωση στα ΜΜΕ των επίσημων ιατρικών ανακοινωθέντων του Ωνασείου.

Νέο σύστημα εξέτασης
Υπενθυμίζεται ότι οι Πανελλαδικές μετά από χρόνια διεξάγονται τον Ιούνιο, με τις ενδοσχολικές εξετάσεις να έχουν προηγηθεί. Οι μαθητές που επιθυμούν να είναι υποψήφιοι σε ένα μόνο Επιστημονικό Πεδίο θα εξεταστούν σε τέσσερα μαθήματα, ενώ όσοι επιθυμούν να είναι υποψήφιοι σε δύο Πεδία θα εξεταστούν και σε ένα πέμπτο μάθημα, το οποίο μπορεί να είναι Γενικής Παιδείας ή Ομάδας Προσανατολισμού. Για την εισαγωγή στα τμήματα κάθε Επιστημονικού Πεδίου θα υπολογίζονται τα τέσσερα μαθήματα και οι συντελεστές βαρύτητας τα οποία προβλέπονται στην Ομάδα Προσανατολισμού όπου ανήκει ο υποψήφιος για το συγκεκριμένο Επιστημονικό Πεδίο. Επιπλέον, από φέτος διευρύνονται και οι επιλογές των υποψηφίων, καθώς κάποια τμήματα συμπεριλαμβάνονται σε πάνω από ένα Επιστημονικό Πεδίο.
Στην περίπτωση που κάποιος μαθητής απουσιάσει από ένα μάθημα στις Πανελλαδικές, θα πρέπει να δώσει όλα τα μαθήματα τον Σεπτέμβριο στις επαναληπτικές εξετάσεις και όχι μόνο αυτό στο οποίο απουσίασε.

Πανεπιστημιακοί εναντίον Γαβρόγλου
Την πλήρη αντίθεσή τους στις αλλαγές που σχεδιάζει το υπουργείο Παιδείας στην τριτοβάθμια εκπαίδευση εξέφρασαν 30 πανεπιστημιακοί. Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου η καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Αθηνών και συντονίστρια της πρωτοβουλίας Βάσω Κιντή τόνισε ότι δόθηκαν στη δημοσιότητα δύο διαφορετικά σχέδια νόμου. «Άλλο ήταν για τους πρυτάνεις, άλλο για τη διαβούλευση. Στο δεύτερο σχέδιο αλλάζουν οι διατυπώσεις για το άσυλο και τη συμμετοχή των φοιτητών, με τρόπο ώστε να φαίνεται ότι γίνεται μια αθώα τροποποίηση, ενώ στην πραγματικότητα δίνεται συμβολικά το σήμα στο κομματικό κυρίως ακροατήριο ότι θα επανέλθει το άσυλο και οι φοιτητές στη διοίκηση» ανέφερε χαρακτηριστικά. «Με το νομοσχέδιο επιτυγχάνεται ένα εξαιρετικά συγκεντρωτικό σύστημα και φαίνεται ότι η κυβέρνηση δεν θέλει τα πανεπιστήμια να διοικούνται δημοκρατικά» πρόσθεσε η κ. Κιντή.

Οι πανεπιστημιακοί εξέφρασαν την πλήρη αντίθεσή τους στις σχεδιαζόμενες αλλαγές, τονίζοντας ότι οι λόγοι της «βεβιασμένης νομοθέτησης» συνίστανται στην ικανοποίηση του κομματικού ακροατηρίου. Μάλιστα, ο καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου στη Νομική Σχολή Αθηνών Σταύρος Τσακυράκης υπογράμμισε ότι «υπάρχει σοβαρό θεσμικό πρόβλημα με τον συνδικαλισμό στην Ελλάδα. Ειδικά ο φοιτητικός συνδικαλισμός κάνει μεγάλη ζημιά», χαρακτηρίζοντάς τον «από τα πιο αντιδραστικά στοιχεία στη λειτουργία του πανεπιστημίου».

Αγώνας κατά του νομοσχεδίου από ΝΔ
Το κυβερνητικό νομοσχέδιο για τα πανεπιστήμια δεν λύνει κανένα πρόβλημα, τόνισε ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης, επισημαίνοντας πως οι εν λόγω μεταρρυθμίσεις το μόνο που κάνουν είναι «να επαναφέρουν τις χειρότερες παθογένειες του παρελθόντος». Ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε πως το νομοσχέδιο για τα ΑΕΙ «θα οδηγήσει σε κατάρρευση του πανεπιστημίου» και ότι με τις προωθούμενες αλλαγές πλήττεται το αυτοδιοίκητο των ιδρυμάτων και ενισχύονται ο συγκεντρωτισμός και η γραφειοκρατία. Μάλιστα, προανήγγειλε αγώνα κατά του νομοσχεδίου. «Η ΝΔ είναι αποφασισμένη να αγωνιστεί εναντίον αυτού του νομοσχεδίου, από κοινού με την ακαδημαϊκή κοινότητα. Θα ενημερώσουμε τους πολίτες για τον λάθος δρόμο στον οποίο πάει να βάλει η κυβέρνηση τα ελληνικά πανεπιστήμια. Παράλληλα, θα παρουσιάσουμε τις δικές μας προτάσεις. Τα πανεπιστήμια αποτελούν εφαλτήριο για τους νέους. Δεν θα επιτρέψουμε στον ΣΥΡΙΖΑ να τα παγιδεύσει σε αδιέξοδο».

Απαντώντας στις δηλώσεις του κ. Μητσοτάκη, ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου υπεραμύνθηκε του νομοσχεδίου που βρίσκεται σε διαβούλευση, το οποίο, όπως υποστήριξε, «όχι μόνο δεν αποτελεί οπισθοδρόμηση αλλά θεσπίζει κανόνες λειτουργίας, διαφάνειας και κυρίως ποιότητας, η έλλειψη των οποίων τα τελευταία χρόνια στραγγάλισε την ακαδημαϊκή κοινότητα». «Λυπάμαι που ο κ. Μητσοτάκης επέλεξε να δώσει έναν λάθος αγώνα σε ένα λάθος γήπεδο. Πρέπει επιτέλους να καταλάβει ότι η παιδεία δεν είναι εμπόρευμα αλλά κοινωνικό αγαθό» πρόσθεσε ο κ. Γαβρόγλου. «Οι δηλώσεις του αποκαλύπτουν την ευθεία ιδεολογική ταύτισή του –και συνεννόηση άραγε;– με τους θεσμούς. Γιατί ακριβώς τα ίδια ακούγαμε και αντιμετωπίσαμε στη διαπραγμάτευσή μας με τους θεσμούς».