Προβλέπεται τουριστική έκρηξη - Free Sunday
Προβλέπεται τουριστική έκρηξη

Προβλέπεται τουριστική έκρηξη

Προς πραγματική έκρηξη φαίνεται ότι βαίνει η άφιξη τουριστών στην Ελλάδα για το 2017.

Οι ευνοϊκές για τη χώρα συνθήκες που δημιουργούνται στις ανταγωνίστριες χώρες και ιδίως στην Τουρκία, καθώς και η αυξημένη προβολή της χώρας στο εξωτερικό, κάνουν τους αρμόδιους στον τομέα αυτόν της ελληνικής οικονομίας να αισιοδοξούν για ρεκόρ αφίξεων και κερδών.

Αύξηση στο τετράμηνο

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος για το τετράμηνο Ιανουαρίου-Απριλίου 2017, αύξηση κατά 3,2% εμφάνισε ο αριθμός των τουριστών που επισκέφθηκε την Ελλάδα στο διάστημα αυτό, αγγίζοντας τα 2,602 εκατομμύρια. Η εξέλιξη αυτή είχε ως συνέπεια οι ταξιδιωτικές εισπράξεις να εμφανίσουν αύξηση κατά 2,4% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2016 και να διαμορφωθούν στα 997 εκατ. ευρώ.
Όπως εξήγησε η ΤτΕ, η εξέλιξη αυτή οφείλεται κυρίως στην αύξηση κατά 9,2% των εισπράξεων από κατοίκους των χωρών της Ε.Ε.-28, οι οποίες διαμορφώθηκαν στα 545 εκατ. ευρώ, καθώς οι εισπράξεις από κατοίκους των χωρών εκτός της Ε.Ε.-28 μειώθηκαν κατά 5,6% και διαμορφώθηκαν στα 412 εκατ. ευρώ. Ειδικότερα, οι εισπράξεις από κατοίκους των χωρών της ζώνης του ευρώ αυξήθηκαν κατά 29,3% και διαμορφώθηκαν στα 381 εκατ. ευρώ, ενώ οι εισπράξεις από κατοίκους των χωρών της Ε.Ε.-28 εκτός της ζώνης του ευρώ μειώθηκαν κατά 19,9% και διαμορφώθηκαν στα 164 εκατ. ευρώ.
Οι εισπράξεις από τη Γαλλία αυξήθηκαν κατά 89,3% και διαμορφώθηκαν στα 81 εκατ. ευρώ και οι εισπράξεις από τη Γερμανία αυξήθηκαν κατά 20,6% και διαμορφώθηκαν στα 112 εκατ. ευρώ. Από το Ηνωμένο Βασίλειο οι εισπράξεις μειώθηκαν κατά 33,1% και διαμορφώθηκαν στα 70 εκατ. ευρώ, ενώ από τις χώρες εκτός της Ε.Ε.-28, μείωση κατά 1,4% παρουσίασαν οι εισπράξεις από τη Ρωσία, οι οποίες διαμορφώθηκαν στα 23 εκατ. ευρώ, όπως και αυτές από τις ΗΠΑ, οι οποίες μειώθηκαν κατά 27% και διαμορφώθηκαν στα 78 εκατ. ευρώ.

Αισιοδοξία Κουντουρά

Τα παραπάνω στοιχεία κάνουν την υπουργό Τουρισμού Έλενα Κουντουρά να εμφανίζεται ιδιαίτερα αισιόδοξη και να μιλά για τεράστιο αριθμό αφίξεων στην Ελλάδα μέσα στο 2017. Συγκεκριμένα, μιλώντας στο συνέδριο του Πανελλήνιου Συνδέσμου Εξαγωγέων, η κ. Κουντουρά εκτίμησε ότι, αν όλα πάνε καλά, εντός του 2017 ο αριθμός των τουριστών που θα επισκεφθεί την Ελλάδα θα ξεπεράσει τα 30 εκατομμύρια, προσθέτοντας ότι τα στοιχεία του α΄ πενταμήνου του έτους δείχνουν αύξηση σε αφίξεις, έσοδα, διανυκτερεύσεις και πληρότητες, καθώς και άνοδο 15%-70% στις προκρατήσεις, ύστερα από διαδοχικά ρεκόρ αφίξεων το 2015 (26 εκατ.) και το 2016 (28 εκατ.). Πρόσθεσε δε ότι οι εξαιρετικές επιδόσεις στον τομέα του τουρισμού αυξάνουν και το ενδιαφέρον για επενδύσεις στον τομέα αυτόν, σημειώνοντας ότι το 2016 κατατέθηκαν φάκελοι για 142 τετράστερα και πεντάστερα ξενοδοχεία (αναβάθμιση υφιστάμενων και δημιουργία νέων), ενώ στον αναπτυξιακό νόμο περισσότερες από τις μισές επενδυτικές προτάσεις αφορούν ξενοδοχεία.

Πτήσεις, πτήσεις κι άλλες πτήσεις

Την ίδια στιγμή και η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας επιβεβαιώνει τις προβλέψεις για τουριστική έκρηξη, καθώς, σύμφωνα με τα στοιχεία της, αυξημένη σε σχέση με το 2016 ήταν η συνολική επιβατική κίνηση στα αεροδρόμια της χώρας κατά το α΄ πεντάμηνο, με την αύξηση αυτή να φτάνει το 8,4% και τους διακινούμενους επιβάτες να ανέρχονται σε 14,6 εκατομμύρια και να είναι περισσότεροι κατά 1.135.084 σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2016, οπότε είχαν διακινηθεί 13.451.932 επιβάτες. Ο συνολικός αριθμός των πτήσεων στα ελληνικά αεροδρόμια ανήλθε στις 133.974 (από τις οποίες 66.586 εσωτερικού και 67.388 εξωτερικού), παρουσιάζοντας οριακή μείωση 0,8% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2016, οπότε είχαν πραγματοποιηθεί 135.119 πτήσεις.
Για τον μήνα Μάιο, στη συνολική επιβατική κίνηση καταγράφεται αύξηση 5,9% σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα πέρυσι, με τους διακινούμενους επιβάτες να φτάνουν τους 5.321.340. Η μεγαλύτερη επιβατική κίνηση για τον μήνα αυτόν παρουσιάζεται στα αεροδρόμια Αθηνών, Ηρακλείου, Ρόδου, Θεσσαλονίκης και Χανίων. Τέλος, σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία για το πεντάμηνο (Ιανουάριος-Μάιος 2017), τα αεροδρόμια που είχαν τη μεγαλύτερη επιβατική κίνηση ήταν της Πάρου, της Μυκόνου και της Νάξου. Το αεροδρόμιο με το μεγαλύτερο ποσοστό αύξησης διακίνησης επιβατών είναι της Πάρου, με άνοδο 117,2%, (διακίνησε 29.487 επιβάτες το πεντάμηνο του 2017 έναντι 13.578 το αντίστοιχο διάστημα του 2016).

«Άνθηση» για την Αθήνα

Τα παραπάνω στοιχεία, τα οποία αποτυπώνουν τη σαφή αυξητική τάση του τουρισμού για τη χώρα, δείχνουν και την τουριστική άνθηση που γνωρίζει η πρωτεύουσα. Όπως πρόσφατα είχε γράψει η FS, η Αθήνα έχει προσθέσει νέες «ναυαρχίδες» στο ξενοδοχειακό οπλοστάσιό της, καθώς, από τα στοιχεία του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδας (ΞΕΕ) προκύπτει ότι το 2016 ο αριθμός των πεντάστερων ξενοδοχείων στην Αττική αυξήθηκε στα 34 (6.603 δωμάτια), ενώ τα τετράστερα επίσης έχουν αυξηθεί, στα 103 (8.133 δωμάτια). Παράλληλα, ως «οριακά θετική» χρονιά για τα ξενοδοχεία της πρωτεύουσας χαρακτήρισε το 2016 ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Αθηνών, Αττικής και Αργοσαρωνικού Αλέξανδρος Βασιλικός, τονίζοντας ότι η μέση τιμή δωματίου κινήθηκε ανοδικά, φτάνοντας τα 94,13 ευρώ (αύξηση 4,6% σε σχέση με το 2015), αποδίδοντας το γεγονός στο ότι δόθηκε έμφαση ώστε να αυξηθούν οι πληρότητες εις βάρος των τιμών. Ο κ. Βασιλικός υπογράμμισε ότι η μέση πληρότητα των ξενοδοχείων της Αθήνας το 2016 αυξήθηκε κατά 1,7% σε σχέση με το 2015, φτάνοντας συνολικά στο 76,2%, αφήνοντας να εννοηθεί ότι τα μηνύματα είναι θετικά για το 2017.

ΣΕΤΕ με Μητσοτάκη: Αυτοί είναι οι στρατηγικοί μας άξονες

Εν τω μεταξύ, ο νέος πρόεδρος του ΣΕΤΕ Γιάννης Ρέτσος, συνοδευόμενος από τους προέδρους των 14 πανελλήνιων φορέων-μελών του συνδέσμου, συναντήθηκε με τον πρόεδρο της ΝΔ Κυριάκο Μητσοτάκη. Ο κ. Ρέτσος ανέλυσε τους τέσσερις βασικούς στρατηγικούς άξονες του ΣΕΤΕ και εστίασε στην καλλιέργεια τουριστικής συνείδησης και στην περαιτέρω ενίσχυση του κοινωνικού αποτυπώματος του τουρισμού. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στη διασύνδεση του τουρισμού με τον αγροδιατροφικό τομέα και την πολιτιστική κληρονομιά και στα οφέλη τόσο για την προσέλκυση μεριδίων αγοράς όσο και για την οικονομία και την απασχόληση.
Από την πλευρά του, ο κ. Μητσοτάκης έθεσε ως προτεραιότητες για να αναπτυχθεί περαιτέρω ο τουρισμός την απελευθέρωση της υγιούς επιχειρηματικότητας, την προώθηση του ανταγωνισμού και τον περιορισμό του κανονιστικού αποτυπώματος του κράτους και της γραφειοκρατίας στα απολύτως απαραίτητα. «Πιστεύουμε», είπε ο κ. Μητσοτάκης, «στη διασύνδεση τουρισμού και πολιτισμού. Ο πολιτισμός είναι το μεγάλο ανεκμετάλλευτο συγκριτικό πλεονέκτημα της χώρας που μας επιτρέπει να κάνουμε τη διεύρυνση της τουριστικής περιόδου σε 12 μήνες τον χρόνο».