Κατατέθηκε στη Βουλή το νομοσχέδιο για τον ΟΑΣΘ - Free Sunday
Κατατέθηκε στη Βουλή το νομοσχέδιο για τον ΟΑΣΘ

Κατατέθηκε στη Βουλή το νομοσχέδιο για τον ΟΑΣΘ

Στη Βουλή κατατέθηκε το νομοσχέδιο του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών για την αναδιάρθρωση των αστικών συγκοινωνιών της Θεσσαλονίκης που ιδρύει δυο νέους συγκοινωνιακούς φορείς κατά τα πρότυπα των Αστικών Συγκοινωνιών της Αθήνας.

Με το νομοσχέδιο καταργείται το υφιστάμενο «Συμβούλιο Αστικών Συγκοινωνιών Θεσσαλονίκης» (ΣΑΣΘ), εξαγοράζεται και τίθεται σε εκκαθάριση ο «Οργανισμός Αστικών Συγκοινωνιών Θεσσαλονίκης ΑΕ» (ΟΑΣΘ ΑΕ) και συστήνονται κατά τα πρότυπα λειτουργίας του ΟΑΣΑ και των θυγατρικών του εταιριών:

1. Ένας νέος ρυθμιστικός φορέας ο «Οργανισμός Συγκοινωνιακού Έργου Θεσσαλονίκης ΑΕ»(ΟΣΕΘ ΑΕ) και

2. Ένας νέος εκτελεστικός του συγκοινωνιακού έργου φορέας οι «Αστικές Συγκοινωνίες Θεσσαλονίκης ΑΕ» (ΑΣΥΘ ΑΕ).

Με το προτεινόμενο νομοσχέδιο ρυθμίζονται το καθεστώς του νέου εποπτικού ρυθμιστικού φορέα και του νεου εκτελεστικού φορέα, την εξαγορά της επιχείρησης του ΟΑΣΘ, τα θέματα που αφορούν την αποτίμηση της αξίας της επιχείρησης, οι διαδικασίες αποζημίωσης των μετόχων και της ομαλής μετάβασης του μεταφορικού έργου στον νέο φορέα με πλήρη διασφάλιση των εργασιακών δικαιωμάτων του προσωπικού του ΟΑΣΘ.

Το μετοχικό κεφάλαιο της νέας εταιρείας ανήκει στο Ελληνικό δημόσιο και οι μετοχές είναι ονομαστικές και αμεταβίβαστες. Η ΑΣΥΘ ΑΕ αναλαμβάνει την εκτέλεση παντός είδους συγκοινωνιακού έργου (μετρό, τραμ, λεωφορεία).