Φονικός σεισμός συντάραξε την Κω (Photos) - Free Sunday
Φονικός σεισμός συντάραξε την Κω (Photos)

Φονικός σεισμός συντάραξε την Κω (Photos)

Δύο νεκροί, δεκάδες τραυματίες και ανυπολόγιστες μέχρι στιγμής υλικές ζημιές είναι ο πρώτος απολογισμός του φονικού σεισμού μεγέθους 6,4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που έπληξε την Κω τα ξημερώματα της Παρασκευής.

«Σείστηκε» το νησί

Ήταν λίγο πριν από τις 2 τα ξημερώματα της Παρασκευής όταν σημειώθηκε το πρώτο χτύπημα του Εγκέλαδου: 6,4 βαθμοί της κλίμακας Ρίχτερ, με το υποθαλάσσιο επίκεντρο να εντοπίζεται περίπου 10 χιλιόμετρα νότια του τουρκικού λιμανιού της Αλικαρνασσού, σε μικρή απόσταση από την ανατολική ακτή της Κω, και το εστιακό βάθος να είναι ιδιαίτερα μικρό, στα 10 χιλιόμετρα.
Επτά λεπτά αργότερα σημειώθηκε και δεύτερος ισχυρός σεισμός, μεγέθους 5,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, το επίκεντρο του οποίου εντοπίζεται λίγα χιλιόμετρα βόρεια της Λέσβου και σε πολύ μικρή απόσταση από τις ακτές των Λειψών. Από εκείνο το σημείο και μετά στην περιοχή υπάρχει «πλούσια» (σύμφωνα με το ιδιόλεκτο των σεισμολόγων) σεισμική δραστηριότητα, με τις ισχυρότερες δονήσεις να κυμαίνονται μεταξύ 4 και 4,6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ και πολλές άλλες μικρότερες. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο σεισμός προκάλεσε και μικρού ύψους ακανόνιστο τσουνάμι, το οποίο έπληξε τις ακτές κοντά στο επίκεντρο των σεισμών.

4186063

Τραγωδία

Την τραγική είδηση για την ύπαρξη δύο νεκρών από τον σεισμό της Κω επιβεβαίωσε ο δήμαρχος του νησιού Γιώργος Κυρίτσης. Τα δύο θύματα του Εγκέλαδου, ένας 22χρονος πολίτης Σουηδίας και ένας 39χρονος Τούρκος, σκοτώθηκαν όταν κατέρρευσε η οροφή νυχτερινού κέντρου στο οποίο διασκέδαζαν. Οι μέχρι τώρα πληροφορίες κάνουν λόγο και για περίπου 100 τραυματίες, κυρίως από πτώσεις τοίχων και σοβάδων από τον σεισμό, ενώ αναφέρεται ότι ένας εξ αυτών είναι σε εξαιρετικά σοβαρή κατάσταση, καθώς έχουν ακρωτηριαστεί και τα δυο του κάτω άκρα.
Μέχρι την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές, επτά από τους τραυματίες μεταφέρθηκαν σε νοσοκομεία εκτός Κω. Συγκεκριμένα, στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Ηρακλείου διακομίστηκαν με στρατιωτικό ελικόπτερο τέσσερις σοβαρά τραυματίες, δυο Έλληνες και δύο Σουηδοί. Ο ένας κατευθύνθηκε στη ΜΕΘ του νοσοκομείου, ενώ ο άλλος έχει ακρωτηριαστεί στα κάτω άκρα. Επίσης, άλλοι τρεις σοβαρά τραυματίες, μια Νορβηγίδα, ένας Έλληνας και ένας Τούρκος υπήκοος, διακομίστηκαν σε νοσοκομείο της Αθήνας.

Ζημιές στο λιμάνι

Οι ισχυρές σεισμικές δονήσεις προκάλεσαν μεγάλες ζημιές στην πόλη και στο λιμάνι της Κω. Συγκεκριμένα, το παλαιό τέμενος μοιάζει να έχει υποστεί ανεπανόρθωτη βλάβη, ενώ καταστροφές σε κτίρια παρατηρούνται σε όλο το παραλιακό μέτωπο. Από παλίρροια στο λιμάνι κινδύνευσαν να βυθιστούν σκάφη, ενώ σοβαρές ρηγματώσεις σημειώθηκαν στην προβλήτα του εσωτερικού λιμανιού. Το μεσημέρι της Παρασκευής έφτασαν στο νησί ειδικοί λιμενολόγοι της Διεύθυνσης Λιμενικών Έργων του υπουργείου Υποδομών, για να καταγράψουν τις ζημιές, ενώ δύτες πραγματοποίησαν κατάδυση για να υπάρξει μια πρώτη εκτίμηση. Πρέπει, μάλιστα, να σημειωθεί ότι λόγω των ζημιών από τον σεισμό δεν προσέγγισαν το λιμάνι τα πλοία Βlue Star 2 και Βlue Star Ρaros. Από την άλλη πλευρά, κανονικά λειτουργεί το αεροδρόμιο της Κω, όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο υφυπουργός Ναυτιλίας Νεκτάριος Σαντορινιός.

4186037

Σπεύδει κλιμάκιο

Μόλις έγιναν γνωστά ο σεισμός και οι καταστροφές που προκάλεσε, στην Κω μετέβησαν με αεροσκάφος C-130 ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Χρήστος Σπίρτζης, ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας και ο υφυπουργός Ναυτιλίας Νεκτάριος Σαντορινιός. Στο νησί μετέβη επίσης δύναμη από την 1η ΕΜΑΚ με 15 άτομα και δύο σκύλους, καθώς και κλιμάκιο μηχανικών, όπως και κλιμάκιο του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (ΟΑΣΠ) με επικεφαλής τον πρόεδρό του, καθηγητή Ευθύμιο Λέκκα.

Άκης Τσελέντης: Είχαμε τσουνάμι

Από την πλευρά του, ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Αστεροσκοπείου Αθηνών Άκης Τσελέντης μιλώντας στην ΕΡΤ εκτίμησε ότι ο σεισμός μεγέθους 6,4 βαθμών Ρίχτερ ήταν ο κύριος σεισμός και ότι υπάρχει ομαλή σεισμική ακολουθία. Πάντως, υπογράμμισε ότι «αυτό που πρέπει να τονίσουμε είναι ότι είναι από τις λίγες φορές στην Ελλάδα που έχουμε δημιουργίες τσουνάμι, το οποίο έγινε γιατί είχαμε μια μεγάλη πτώση του βυθού και προκάλεσε αυτόν τον κυματισμό. Είχαμε μια ύψωση της θαλάσσης 60 εκατοστών στην Κω. Ο κίνδυνος του τσουνάμι είναι πολύ υπαρκτός στην Ελλάδα». Επίσης, εκτίμησε ότι μπορεί να υπάρξουν κι άλλοι ισχυροί μετασεισμοί και επέστησε την προσοχή των πολιτών.
Σημειώνεται ότι ο γ.γ. Πολιτικής Προστασίας Γιάννης Καπάκης δήλωσε στον ρ/σ του ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι «είναι περιορισμένες οι επιπτώσεις, τα κτίρια άντεξαν, καθώς όλα τα θύματα ήταν σε μία κατάρρευση κτιρίου», προσθέτοντας ότι «τα όποια κτίρια υπέστησαν ζημιές ήταν παλαιάς ή κακής κατασκευής, είναι περιορισμένες οι καταρρεύσεις. Οι ζημιές είναι πολύ πιο περιορισμένες σε σχέση με τη Λέσβο και εντοπίζονται στο κέντρο του νησιού».

4186018

Τρόμος και στην Τουρκία

Πανικό προκάλεσε και στην Τουρκία ο σεισμός που έπληξε την Κω. Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ, η νομάρχης της Μανίσα Εσέν Γκιούλτζιβελεκ σε επίσημη ανακοίνωσή της σημείωσε ότι δεν υπήρξαν θύματα ή σοβαρές υλικές ζημιές, περίπου 100 ελαφρά τραυματίες, κυρίως επειδή πήδηξαν από μπαλκόνια υπό το καθεστώς πανικού, διακομίστηκαν ή μετέβησαν στα νοσοκομεία για τις πρώτες βοήθειες. Ο δήμαρχος της Μανίσα ανακοίνωσε ότι έχουν σημειωθεί περιορισμένες υλικές ζημιές μόνο σε παλαιά κτίρια, ενώ ο δήμαρχος Αλικαρνασσού δήλωσε ότι σε ορισμένες περιοχές σημειώθηκαν διακοπές ρεύματος, οι οποίες έχουν πλέον αποκατασταθεί. Αξίζει να σημειωθεί ότι λόγω του σεισμού και του τσουνάμι το νερό έφτασε μέχρι 50 μέτρα από την παραλία. Μάλιστα, βρέθηκαν ψάρια μέσα σε καταστήματα που βρίσκονται κοντά στην παραλία.