Το σχολείο στην οπτική Γαβρόγλου είναι όπως κάθε δημόσιο κτίριο - Free Sunday
Το σχολείο στην οπτική Γαβρόγλου είναι όπως κάθε δημόσιο κτίριο

Το σχολείο στην οπτική Γαβρόγλου είναι όπως κάθε δημόσιο κτίριο

Την κατάργηση της καθημερινής έπαρσης της σημαίας κατά την οποία οι μαθητές του δημοτικού έψαλλαν τον εθνικό ύμνο αποφάσισε το Υπουργείο Παιδείας, το οποίο όρισε ότι απο την επόμενη σχολικά χρονιά στα δημοτικά σχολεία θα ακολουθείται το τελετουργικό της έπαρσης που τηρείται για τα δημόσια κτίρια της χώρας, και όχι το έως τώρα τελετουργικό, που είχε ορίσει η το Π.Δ. 201/98, επί υπουργίας Γεράσιμου Αρσένη στο Παιδείας, σύμφωνα με το οποίο:.

«Η σημαία παραμένει ανηρτημένη στον ιστό του σχολείου, όπως σε όλες τις δημόσιες υπηρεσίες κατά τις εργάσιμες ημέρες. Υποστολή της σημαίας γίνεται όταν αυτό κριθεί σκόπιμο από τον σύλλογο διδασκόντων. Επίσημη έπαρση της σημαίας γίνεται:

  1. την πρώτη Δευτέρα κάθε μήνα (από το σχολείο της πρωινής βάρδιας),

  2. στις εθνικές επετείους και στις τοπικές εορτές,

  3. όταν κρίνεται σκόπιμο από τον σύλλογο διδασκόντων ή ορίζεται από τις αρμόδιες αρχές».

     Η συγκεκριμένη πρόβλεψη είχε αποδοθεί στην ανάγκη για την ανάπτυξη της εθνικής συνείδησης.

Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, το Π.Δ. Γαβρόγλου, στο άρθρο 3 παράγραφος 7 ορίζει μόνο ότι «η σημαία παραμένει ανηρτημένη στον ιστό του σχολείου, όπως προβλέπεται σε όλες τις δημόσιες υπηρεσίες».

Πρόβλεψη για έπαρση της σημαίας δεν υπάρχει ούτε στο άρθρο 18 για το πρόγραμμα του σχολείου το οποίο ορίζεται:

«Πριν από την έναρξη των μαθημάτων πραγματοποιείται κοινή προσευχή των μαθητών και του διδακτικού προσωπικού στο προαύλιο του σχολείου με ευθύνη των εκπαιδευτικών που εφημερεύουν. Η συμμετοχή των μαθητών άλλου δόγματος στην κοινή προσευχή δεν είναι υποχρεωτική. Ο διευθυντής του σχολείου προβαίνει σε πιθανές ανακοινώσεις-οδηγίες που αφορούν την εύρυθμη λειτουργία του σχολείου και τη μαθητική ζωή της συγκεκριμένης μέρας ή και σε γενικότερα θέματα».