Αναγνωρισμένες σπουδές νομικής με φοίτηση στην Αθήνα - Free Sunday
Αναγνωρισμένες σπουδές νομικής με φοίτηση στην Αθήνα

Αναγνωρισμένες σπουδές νομικής με φοίτηση στην Αθήνα

Οι πανελλαδικές εξετάσεις τελείωσαν, οι βάσεις εισαγωγής στα πανεπιστήμια και ΤΕΙ δημοσιοποιήθηκαν, οι επιτυχόντες ετοιμάζονται για την εγγραφή τους στα τμήματα και τις σχολές που εισήχθησαν και ένα σημαντικό μέρος αποφοίτων του Λυκείου που δεν εισάγεται πουθενά ή έχει εισαχθεί σε σχολή που δεν το ενδιαφέρει «ψάχνεται» για την επόμενη ημέρα.

Ειδικά όσοι υποψήφιοι ενδιαφέρονται για νομικές σπουδές -και είδαν τις βάσεις εισαγωγής να κινούνται σε παρόμοια (υψηλά) με πέρσι επίπεδα- και δεν κατόρθωσαν να εισαχθούν στη σχολή πρώτης προτίμησής τους, πλέον έχουν τη δυνατότητα να πραγματοποιήσουν αναγνωρισμένες νομικές σπουδές με φοίτηση στην Αθήνα.

Αναγνωρισμένες σπουδές νομικής

Συγκεκριμένα, το γαλλικό κολέγιο IdEF παρέχει στους φοιτητές του που παρακολουθούν το πρόγραμμα Νομικών Σπουδών στην Αθήνα, τη δυνατότητα φοίτησης στα Ελληνικά για τα δύο πρώτα έτη σπουδών.

Το γαλλικό κολέγιο IdEF είναι το μοναδικό κολέγιο με πτυχιούχους εγγεγραμμένους στους Δικηγορικούς Συλλόγους Ελλάδας, που δικηγορούν στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, όπως επίσης είναι το μοναδικό κολέγιο για το οποίο το Υπουργείο Παιδείας αναγνώρισε, ότι το πτυχίο Νομικής που απονέμεται από το Δημόσιο Γαλλικό Πανεπιστήμιο Paris 13 – Sorbonne Paris Cité, είναι επαγγελματικά ισοδύναμο προς τα πτυχία Νομικής των ελληνικών πανεπιστημίων, χωρίς επιπρόσθετες εξετάσεις.

Συγκεκριμένα, το υπουργείο Παιδείας δια του ΣΑΕΠ αναγνώρισε επισήμως, το Πτυχίο Νομικής του Δημόσιου Γαλλικού Πανεπιστημίου Paris 13 – Sorbonne Paris Cité με φοίτηση στο Κολλέγιο IdEF, ως Επαγγελματικά Ισοδύναμο προς τα Πτυχία Νομικής των Ελληνικών Πανεπιστημίων. Ταυτόχρονα, οι Δικηγορικοί Σύλλογοι εγγράφουν κανονικά, από τον Ιούνιο του 2016, τους κατόχους των ως άνω πτυχίων στα Μητρώα Ασκουμένων.
Το νέο εργασιακό περιβάλλον και οι επιλογές

Στο σημερινό απαιτητικό εργασιακό περιβάλλον, επειδή ο απόφοιτος Λυκείου του 2017, που επιθυμεί να κάνει νομικές σπουδές, θα διανύσει τον εργασιακό του βίο μέχρι το 2050, χρονοδιάστημα που με βάση τα σημερινά δεδομένα, ενδεχομένως να προκύψει η ανάγκη ή η ευκαιρία να εργαστεί στο εξωτερικό, αλλά και επειδή πλέον μπορεί να δομήσει ένα ισχυρό επαγγελματικό προφίλ μέσω των σπουδών του, έχει επιλογή μεταξύ:

• ελληνόφωνων σπουδών στο Ελληνικό Δίκαιο στην Ελλάδα, ή
• τρίγλωσσων (Ελληνικά, Γαλλικά, Αγγλικά) σπουδών στο κολέγιο IdEF στην Ελλάδα, με τα δυο πρώτα έτη στα Ελληνικά και τελικό αποτέλεσμα γνώση Γαλλικού και Ελληνικού δικαίου, ή
• νομικών σπουδών στην αλλοδαπή.

Υποτροφίες αριστείας και το αναλογικο «μηχανογραφικό»

Παράλληλα, καινοτομώντας στο χώρο της εκπαίδευσης, το IdEF παρέχει και υποτροφίες αριστείας σε αποφοίτους Λυκείου που επιδιώκουν να πραγματοποιήσουν νομικές σπουδές σε αυτό.
Συγκεκριμένα, απόφοιτοι Λυκείου που θα συγκεντρώσουν αριθμό μορίων

• μεγαλύτερο η ίσο με τη χαμηλότερη βάση εισαγωγής σε Νομική Σχολή Ελληνικού ΑΕΙ για το 2017 μπορούν να διεκδικήσουν υποτροφία αριστείας που αντιστοιχεί στο 75% των διδάκτρων.
• από 17.001 έως τη χαμηλότερη βάση εισαγωγής σε Νομική Σχολή Ελληνικού ΑΕΙ μπορούν να διεκδικήσουν υποτροφία αριστείας που αντιστοιχεί στο 50% των διδάκτρων.
• από 16.500 έως 17.000 μπορούν να διεκδικήσουν υποτροφία αριστείας που αντιστοιχεί στο 25% των διδάκτρων.

Για παράδειγμα, αν κάποιος υποψήφιος συγκεντρώσει 18000 μόρια τότε η υποτροφία του θα είναι 75% των διδάκτρων για το πρώτο έτος. Επειδή, οι υποτροφίες ανανεώνονται για το κάθε ένα από τα επόμενα έτη φοίτησης, όταν ο υπότροφος συγκεντρώσει μέσο όρο 15 στα 20 στα μαθήματα του έτους, σημαίνει ότι ο υπότροφος έχει ισχυρό κίνητρο να μελετά σε όλη τη διάρκεια των σπουδών του.

Με αυτές τις προϋποθέσεις για ένα υπότροφο κάτοικο Αθηνών τα συνολικά δίδακτρα για τέσσερα έτη Νομικών σπουδών στο Κολλέγιο IdEF θα αντιστοιχούν στα δίδακτρα ενός έτους. Στο πλαίσιο αυτό, το IdEF και ο πρόεδρος του κολεγίου, Εμμανουήλ Αμαργιανάκης, υπογραμμίζουν ότι « δια των υποτροφιών αριστείας συνεισφέρουμε στο να μπορούν να έχουν πρόσβαση σε τρίγλωσσες νομικές σπουδές, επισήμως αναγνωρισμένες στην Ελλάδα, όλοι οι άξιοι εφόσον τις επιλέξουν».

Μεταπτυχιακό στο Δίκαιο των Επιχειρήσεων

Ταυτόχρονα, το κολέγιο IdEF προχώρησε πρόσφατα σε μια ακόμα σημαντική κίνηση όσον αφορά στο περιεχόμενο των προσφερόμενων σπουδών. Συγκεκριμένα, το Κολέγιο IdEF σε συνεργασία με το Γαλλικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης και τη Γαλλική Λαϊκή Αποστολή προτείνουν για πρώτη χρονιά εξ' αποστάσεως Μεταπτυχιακό δίπλωμα Νομικής με ειδίκευση «Δίκαιο των Επιχειρήσεων» του Πανεπιστημίου Paris 13 – Sorbonne Paris Cité, εθνικό Δίπλωμα του Γαλλικού υπουργείου Παιδείας που αναγνωρίζεται σε όλη την Ευρώπη και τον κόσμο.

Σημειώνεται, δε, ότι το μεταπτυχιακό πρόγραμμα Εμπορικού Δικαίου του Πανεπιστημίου Paris 13 παραμένει ένας γενικός μεταπτυχιακός τίτλος σπουδών Νομικής παρ' όλη την εξειδίκευσή του και, ως εκ τούτου, καθίσταται ιδανικός τίτλος και συνιστάται για την ενασχόληση με τα πιο αξιοζήλευτα νομικά επαγγέλματα (δικηγόρος εμπορικού Δικαίου, νομικός σύμβουλος εταιριών, δικαστής, συμβολαιογράφος, κ.α.).

Το συγκεκριμένο πρόγραμμα απευθύνεται σε όσους δεν επιθυμούν να περιορίσουν τις επαγγελματικές τους φιλοδοξίες στα στενά όρια της Ελληνικής αγοράς εργασίας, αλλά δεν είναι σε θέση να πραγματοποιήσουν άμεσα την μετάβαση τους στο εξωτερικό για Μεταπτυχιακές σπουδές και αναζήτηση εργασίας.

Περισσότερες πληροφορίες για τα προγράμματα σπουδών μπορείτε να βρείτε στο www.idef.gr