Κουρουμπλής: Είχα δώσει οδηγίες αλλά... - Free Sunday
Κουρουμπλής: Είχα δώσει οδηγίες αλλά...

Κουρουμπλής: Είχα δώσει οδηγίες αλλά...

Στις υπηρεσίες που δεν εφάρμοσαν τις εντολές του να ελέγχονται οι περιπτώσεις ναυαγίων και τη νύχτα, αποδίδει ο υπουργός Ναυτιλίας, Παναγιώτης Κουρουμπλής, την δυσμενή για τον Σαρωνικο εξέλιξη του ναυαγίου του δεξαμενόπλοιου Αγία Ζώνη ΙΙ

«Υπάρχει ένα σχέδιο που διαχειρίζεται το λιμενικό. Η ατυχία της όλης ιστορίας είναι ότι βυθίστηκε τη νύχτα και τη νύχτα δεν υπάρχει εύκολα δυνατότητα να παρέμβεις για να εντοπίσεις που είναι το πλοίο και να βάλεις τους απαραίτητους φράχτες. Οι οδηγίες που έχω δώσει είναι να ελέγχονται και αυτές οι περιπτώσεις», λέει ο κ.Κουρουμπλής σε συνέντευξη του στο CNN greece στην οποία επιστρέφει στο σενάριο του 20ημερου μέσα στο οποίο η κατάσταση στον Σαρωνικό θα είναι πολύ καλύτερη, μόλις μία ημέρα μετά την παραδοχή του υφυπουργού του, Νεκτάριου Σαντοριναίου, ότι η εκτίμηση ήταν λάθος.

«Μέρα με τη μέρα βλέπουμε σημαντική βελτίωση υπάρχει μία συνεργασία με την αυτοδιοίκηση και βοήθεια από το ναυτικό. Εκείνο που προσδοκούμε, σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, υπολογίζω σε έναν μήνα, περίπου στις 10 Οκτωβρίου, τα πράγματα να είναι σε κατάσταση που να αισθανόμαστε την ικανοποίηση πως έχουμε επιτύχει το αποτέλεσμα που θέλουμε, μετά από αυτό το τραγικό ατύχημα για το περιβάλλον», λέει ο κ.Κουρουμλής, ο οποίος διαβεβαιώνει ότι δεν υπάρχει ένδειξη ότι το οικοσύστημα στο βυθό των ακτών, που έχουν ρυπανθεί από την πετρελαιοκηλίδα κι είναι ουσιαστικά νεκρό. «Αν δεν το πουν αυτό οι επιστήμονες, ας μην το πούμε εμείς», λέει.

Παράλληλα εμφανίζεται ικανοποιημένος απο την αντίδραση του Υπουργείου του λέγοντας:

«Αφού πετύχαμε σε χρόνο ρεκόρ, σε σχέση με άλλα ναυάγια, τη στεγανοποίηση του πλοίου, διότι είναι βασικό να μην έχουμε διαρροή, συνεχίζεται με πολύ γρήγορους ρυθμούς η απάντληση του πετρελαίου που είχε μέσα, γιατί, και αυτό, είναι μία πολύ σημαντική παράμετρος», είπε ο υπουργός και χαρακτήρισε το ναυάγιο «μία βόμβα μέσα στη θάλασσα».

Σε ότι αφορά στις ευθύνες λέει ότι έχει δοθεί η σχετική εντολή και έχει αρχίσει η συγκέντρωση του υλικού, αν και χθες το Λιμενικό είχε κάνει γνωστό ότι η αναζήτηση ευθυνών θα αρχίσει μετά την ολοκλήρωση της απάντλησης.

 

Παράλληλα προαναγγέλλει έρευνα στον τρόπο λειτουργίας των υπηρεσιών και του λιμανιού:

«Είμαστε σε μία διακεκαυμένη ζώνη από πλευράς νομιμότητας, παρανομιών, όλα αυτά είναι κάτω από ένα πέπλο που υπήρχε για δεκαετίες και πρέπει να τολμήσουμε να το σηκώσουμε για να δούμε τι ακριβώς συμβαίνει. Και θα το κάνουμε».

Την ίδια στιγμή αποδεικνύεται ότι το πλοίο «ΛΑΣΣΑΙΑ» που εστάλη για την απάντληση του πετρελαίου από το βυθισμένο δεξαμενόπλοιο «Αγία Ζώνη», όχι μόνο δεν είχε πιστοποιητικά αξιοπλοία αλλά όπως είχε στις δεξαμενές του λαθραία καύσιμα με αποτέλεσμα, όπως ανακοίνωσε το Λιμενικό να συλληφθούν ο πλοίαρχος και ο α' μηχανικός, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες εντοπίστηκαν 100 τόνοι λαθραίου πετρελαίου

Η ανακοίνωση του Λιμενικού:

Στη σύλληψη του Πλοιάρχου και του Α' Μηχανικού του Δ/Ξ – Π/Φ “ΛΑΣΣΑΙΑ” Ν.Π. 11860 προέβησαν, απογευματινές ώρες χθες, στελέχη του γραφείου Ασφάλειας του Κεντρικού Λιμεναρχείου Πειραιά με τη συνδρομή στελεχών του γραφείου Ασφάλειας του Κεντρικού Λιμεναρχείου Ελευσίνας για παράβαση του “Εθνικού Τελωνειακού Κώδικα”.

Συγκεκριμένα, σε νομότυπο έλεγχο που διενεργήθηκε με τη συνδρομή κλιμακίου του Δ' ΤΕΣ (Τελωνείο Επίβλεψης Συγκροτημάτων) Πειραιά βρέθηκαν και κατασχέθηκαν εντός δεξαμενών έρματος σημαντικές ποσότητες πετρελαιοειδών μιγμάτων, χωρίς τα νόμιμα παραστατικά. Το εν λόγω πλοίο διενεργούσε απάντληση πετρελαιοειδών μιγμάτων από το ναυάγιο του “ΑΓΙΑ ΖΩΝΗ ΙΙ” Ν.Π. 11763.

Από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Πειραιά, που διενεργεί την προανάκριση, κατασχέθηκε το ανωτέρω πλοίο, ενώ οι συλληφθέντες πρόκειται να προσαχθούν ενώπιον του κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Πειραιά κατά την αυτόφωρη διαδικασία.