Σε συντάξεις πείνας μετατρέπονται οι συντάξεις χηρείας - Free Sunday
Σε συντάξεις πείνας μετατρέπονται οι συντάξεις χηρείας

Σε συντάξεις πείνας μετατρέπονται οι συντάξεις χηρείας

Πάνω από ενάμιση χρόνο περιμένουν περισσότεροι από 35.000 δικαιούχοι για να λάβουν τις συντάξεις χηρείας που τους αναλογούν. Νομοθετική ρύθμιση που θα κατατεθεί από το υπουργείο Εργασίας στη Βουλή βάζει τέλος στην αγωνία όσων περίμεναν την οριστική απόφαση από τον Μάιο του 2016.

Οι αλλαγές στις συντάξεις χηρείας

Οι νέες ρυθμίσεις που έρχονται στη Βουλή προβλέπουν ελάχιστο ποσό σύνταξης ύψους 384 ευρώ για τον/τη χήρο/χήρα και επιπλέον 384 ευρώ για τα τέκνα, εφόσον ο θανών είχε συμπληρώσει 20 έτη ασφάλισης. Τα ως άνω ποσά μειώνονται κατά 1,25% για κάθε έτος ασφάλισης που υπολείπεται των 20, με κατώτατο όριο τα 360 ευρώ.
Για τέκνα που έχουν χάσει και τους δύο γονείς, δίνονται τα ως άνω ποσά ως ελάχιστα σε κάθε τέκνο ξεχωριστά. Επίσης, δίνεται η δυνατότητα χορήγησης σύνταξης σε τέκνα σε περιπτώσεις όπου ο θάνατος επήλθε μετά τη συμπλήρωση του 18ου έτους και κατά τη διάρκεια προετοιμασίας για εισαγωγή σε ΑΕΙ, ΙΕΚ και ΚΕΚ. Η σύνταξη χορηγείται κατά τη διάρκεια της φοίτησης έως το 24ο έτος της ηλικίας.
Σε περίπτωση διακοπής χορήγησης της σύνταξης λόγω συμπλήρωσης του 18ου έτους, δίνεται η δυνατότητα επαναχορήγησης της σύνταξης κατά τη διάρκεια προετοιμασίας για εισαγωγή σε ΑΕΙ, ΙΕΚ και ΚΕΚ. Η σύνταξη χορηγείται κατά τη διάρκεια της φοίτησης έως το 24ο έτος της ηλικίας.

Επιπλέον μέτρα ενίσχυσης

Άμεσα θα υλοποιηθούν και μέτρα ενίσχυσης τα οποία θα αφορούν ειδική μοριοδότηση σε όλα τα κοινωφελή προγράμματα. Επίσης, θα υπάρχει επιδότηση του συνόλου των ασφαλιστικών εισφορών, ασφαλισμένου και εργοδότη, για πρόσληψη στον ιδιωτικό τομέα του άνεργου επιζώντος ή διαζευγμένου συζύγου, εφόσον προβλέπεται η καταβολή εργοδοτικής εισφοράς, για χρονικό διάστημα συνολικά δύο ετών, για το σύνολο των κλάδων ασφάλισης στους οποίους έχει υποχρέωση καταβολής ασφαλιστικών εισφορών ο δικαιούχος. Ωφελούμενοι: ο άνεργος επιζών ή διαζευγμένος σύζυγος, εφόσον προσληφθεί ως μισθωτός ή προχωρήσει σε έναρξη οικονομικής δραστηριότητας εντός χρονικού διαστήματος πέντε ετών από την πρώτη καταβολή της σύνταξης. Επιπλέον, θα γίνονται διευκολύνσεις για τα δάνεια του τ. ΟΕΚ με εκπτώσεις, διαγραφή τόκων και τόκων υπερημερίας και επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής.

«Είναι μνημονιακή υποχρέωση»

Αυτή ήταν η απάντηση που έλαβαν οι εκπρόσωποι του Συλλόγου Συζύγων Θανόντων ΑΞ.Ι.Α. από την ηγεσία του υπουργείου Εργασίας. Σε συνάντηση που είχαν μετά το πέρας της πενθήμερης κινητοποίησης που πραγματοποίησε ο σύλλογος έξω από το υπουργείο, τονίστηκε ότι οι όποιες αλλαγές στις συντάξεις χηρείας είναι μνημονιακή υποχρέωση. «Θα μπορέσουμε να ασχοληθούμε με τα αιτήματά σας μετά τον Αύγουστο του 2018 που θα βγούμε από τα μνημόνια. Μας έβαλαν το μαχαίρι στον λαιμό».
Σύμφωνα με το άρθρο 12 του ν. 4387/2016, θεσπίζεται όριο ηλικίας στα 55 και η μείωση του ποσοστού της σύνταξης που δικαιούται ο επιζών στο 50% από 70%. Έτσι, θεσπίζεται το 55ο έτος ως όριο ηλικίας του επιζώντος συζύγου για τη θεμελίωση δικαιώματος συνταξιοδότησης λόγω θανάτου.
Εάν ο επιζών σύζυγος έχει συμπληρώσει το όριο κατά το έτος που επήλθε ο θάνατος, χορηγείται σύνταξη εφ’ όρου ζωής. Εάν δεν έχει συμπληρώσει τα 55, η σύνταξη χορηγείται για μία τριετία. Εφόσον στο μεταξύ συμπληρώσει το 55ο έτος, η σύνταξη διακόπτεται και επαναχορηγείται στα 67 διά βίου. Εάν το 55ο έτος δεν συμπληρώνεται εντός της τριετίας, η σύνταξη διακόπτεται στη λήξη της και δεν επαναχορηγείται.

«Ας ζήσουν με 360 ευρώ τον μήνα»

«Διαβάζοντας την ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας, δεν μπορούμε να μη σχολιάσουμε ότι έγινε προσπάθεια εξωραϊσμού της κατάστασης και αποσιώπησης της στάσης του Συλλόγου Συζύγων Θανόντων ΑΞ.Ι.Α., που φαίνεται ότι παρευρέθηκε στην υπόψη συνάντηση μόνο και μόνο για να ενημερωθεί για τις κινήσεις της κυβέρνησης και όχι για να καταθέσει τις δικές του απόψεις» αναφέρεται στην ανακοίνωση του Συλλόγου ΑΞ.Ι.Α. με αφορμή τις ανακοινώσεις του υπουργείου Εργασίας.
«Για το κυριότερο θέμα της ανακοίνωσης, που αφορά στο ελάχιστο ποσό σύνταξης χηρείας, έχουμε να πούμε ότι οι τόσο μικρές συντάξεις, κάτω των 200 ευρώ, που ανακάλυψε η κυβέρνηση 15 μήνες μετά την ψήφιση, ήταν απόρροια του νόμου Κατρούγκαλου (επαναϋπολογισμός, μικρά ποσοστά αναπλήρωσης, μείωση ποσοστού στο 50%), γεγονός που πρέπει να προβληματίσει άπαντες για το τι πρόκειται να συμβεί στο σύνολο των συντάξεων. Το ότι το καλύτερο που μπορούσαν να επιτύχουν είναι τα 360 ευρώ καθαρά τον μήνα και ότι αυτό μπορεί να θεωρηθεί μια καλή συμφωνία με τους δανειστές μάς ξεπερνά. Ας δοκιμάσουν οι συμφωνούντες να ζήσουν με 360 ευρώ τον μήνα ακόμα κι αν δεν έχουν ενοίκιο ή στεγαστικό δάνειο κι ας έρθουν να μας το περιγράψουν» καταλήγει η ανακοίνωση.

ΑΔΕΔΥ: Έκτρωμα ο νόμος για τις συντάξεις χηρείας

Την κατάργηση του νόμου Κατρούγκαλου που αφορά τις συντάξεις χηρείας ζητά με ανακοίνωσή της η ΑΔΕΔΥ, κάνοντας λόγο για νόμο-έκτρωμα. «Αλήθεια, οι “σοφοί” που έφτιαξαν αυτό το έκτρωμα μπορούν να εξηγήσουν αν ζούσε ο/η σύζυγος, δεν θα έπαιρνε τη σύνταξη που του αναλογούσε; Τι θα γίνουν οι εισφορές 10, 20, 30, 35 χρόνων ασφάλισης που πληρώθηκαν, στις περιπτώσεις που η ηλικία είναι κάτω από 52 ετών και η σύνταξη χορηγείται μόνο για τρία χρόνια; Πόσο λογικό είναι να παίρνει σύνταξη κάποιος που έχει ηλικία 55 έτη και μία ημέρα και όχι κάποιος που έχει ηλικία 55 έτη παρά μία ημέρα; Είναι πραγματικά εξοργιστικό, ενώ η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ έχει προχωρήσει σε τόσο τραγικές επιλογές, κυβερνητικά στελέχη με προεξάρχοντα τον αναπληρωτή υπουργό Γ. Κατρούγκαλο να δηλώνουν πως δεν έχει μειωθεί καμία απολύτως κύρια και επικουρική σύνταξη, θεωρώντας πως μπορούν να κοροϊδεύουν με τον πιο αισχρό τρόπο την ελληνική κοινωνία» τονίζεται στην ανακοίνωση.