«Καίει» η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης - Free Sunday
«Καίει» η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης

«Καίει» η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης

«Κερδισμένοι» βγαίνουν όσοι καταναλωτές προμηθεύτηκαν φέτος πετρέλαιο θέρμανσης στην έναρξη της περιόδου διακίνησής του.

Όσοι δεν προνόησαν θα κληθούν να το πληρώσουν ακριβότερα, καθώς από τις αρχές Νοεμβρίου η τιμή του λίτρου αυξήθηκε από τα 92 στα 97,5 λεπτά του ευρώ.

Με το σταγονόμετρο οι παραγγελίες

Τόσο η αυξημένη τιμή του πετρελαίου όσο και η μείωση στο επίδομα θέρμανσης έχουν ως αποτέλεσμα μέχρι σήμερα η αγορά πετρελαίου να κινείται σε χαμηλά επίπεδα για την εποχή. Εν τω μεταξύ, την ώρα που η μέση τιμή μέσα σε μία εβδομάδα αυξήθηκε κατά 2 λεπτά το λίτρο, οι απαιτήσεις των δανειστών βάζουν νέο «ψαλίδι» στο επίδομα θέρμανσης.
Συγκεκριμένα, από 210 εκατ. ευρώ που ήταν το 2014, πέρσι μειώθηκε στο μισό και πληροφορίες αναφέρουν ότι φέτος θα επέλθει και νέος υποδιπλασιασμός του. Παράλληλα, πέρα από τη μείωση του χορηγούμενου επιδόματος, θα μειωθεί και ο αριθμός των δικαιούχων με τη θέσπιση πιο αυστηρών εισοδηματικών και περιουσιακών κριτηρίων. Η πρώτη δόση του επιδόματος αναμένεται να χορηγηθεί τον Ιανουάριο του 2018, ενώ 18 βουλευτές της ΝΔ με ερώτησή τους προς τον υπουργό Οικονομικών ζήτησαν από την κυβέρνηση να ξεκαθαρίσει την πολιτική της σχετικά με το επίδομα στο πετρέλαιο θέρμανσης και να τους ενημερώσει επακριβώς πόση θα είναι η αναπροσαρμογή του για τον χειμώνα του 2017-2018.

Ομοσπονδία Βενζινοπωλών: Να διορθωθεί η αδικία

Σε επιστολή της προς τον υπουργό Οικονομικών η Ομοσπονδία Βενζινοπωλών τονίζει ότι «οι ανακοινώσεις για τη διανομή κοινωνικού μερίσματος δίνουν μια ευκαιρία στην κυβέρνηση να διορθώσει μια σκληρή αδικία που έγινε σε βάρος ευπαθών ομάδων πληθυσμού και φτωχών νοικοκυριών, η οποία αφορά στην περικοπή κατά 50% της επιδότησης του πετρελαίου θέρμανσης για την περίοδο 2017-2018». Η Ομοσπονδία σημειώνει ακόμα ότι είναι επιτακτική η ανάγκη αλλαγής της πολιτικής επιδότησης της θέρμανσης, καθώς είναι «εμφανής η αδυναμία σε πολλά νοικοκυριά να εξασφαλίσουν θέρμανση».
Άλλωστε, όπως αναφέρεται, «μια τέτοια αλλαγή θα έχει άμεσες ευεργετικές επιπτώσεις στην προστασία της υγείας του πληθυσμού και στην προστασία του περιβάλλοντος. Ειδικότερα οι πολίτες σε ορεινές και απομακρυσμένες περιοχές θα ωφεληθούν πολλαπλά λόγω των βαρύτατων καιρικών φαινομένων που είναι αναγκασμένοι να αντιμετωπίσουν. Η αναπλήρωση τη επιδότησης του πετρελαίου θέρμανσης είναι μια πλήρως ανταποδοτική και απολύτως ελεγχόμενη παροχή ως προς την κοινωνική της διάσταση. Σε κάθε περίπτωση, η αναπλήρωση της περικοπής των κονδυλίων δεν θα ξεπεράσει το 5% του πλεονάσματος που πηγαίνει για κοινωνικό μέρισμα».

Την ανιούσα έχουν πάρει οι διεθνείς τιμές

Την ίδια στιγμή η απόφαση των πετρελαιοπαραγωγών χωρών να μειώσουν την ημερήσια παραγωγή του «μαύρου χρυσού» οδηγεί σε αύξηση της τιμής του βαρελιού, πράγμα που επιβαρύνει ακόμα περισσότερο τους καταναλωτές. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του ΟΠΕΚ, το 92% των χωρών-μελών του έχει συμμορφωθεί με την απόφαση του περασμένου Ιουλίου για μείωση της παραγωγής, ώστε να υπάρξουν ανοδικές τάσεις στις τιμές, οι οποίες τα τελευταία χρόνια είχαν σχεδόν κατακρημνιστεί.
Παράλληλα και η Ρωσία ακολουθεί την ίδια τακτική και κατά τα φαινόμενα η μειωμένη παραγωγή θα συνεχιστεί και το 2018, κάτι που αναμένεται να οριστικοποιηθεί στα τέλη Νοεμβρίου. Πλέον η τιμή του αργού πετρελαίου διαμορφώνεται λίγο πάνω από τα 55 δολάρια το βαρέλι στις διεθνείς αγορές, ενώ το brent κινείται γύρω στα 62 δολάρια το βαρέλι.
Ωστόσο, αναλυτές εκτιμούν ότι αν το καρτέλ των πετρελαιοπαραγωγών χωρών επιδιώξει η τιμή του πετρελαίου να διαμορφωθεί κοντά στα 70 δολάρια το βαρέλι, τότε θα αυξηθεί και η παραγωγή σχιστολιθικών υδρογονανθράκων και η κατάσταση θα επανέλθει στην πρότερη ισορροπία.

Συμβουλές από το Κέντρο Προστασίας Καταναλωτών

Τον περασμένο μήνα το Κέντρο Προστασίας Καταναλωτών (ΚΕΠΚΑ) εξέδωσε έντεκα συμβουλές προς τους καταναλωτές για τη διαδικασία παραλαβής πετρελαίου θέρμανσης.

Μεταξύ άλλων, τονίζεται ότι δεν επιτρέπεται να παραλαμβάνουν πετρέλαιο άτομα τα οποία δεν γνωρίζουν τη διαδικασία με την οποία πρέπει να γίνεται η παραλαβή. Καλό θα είναι κατά τη διάρκεια της παραλαβής να παρευρίσκονται περισσότερα του ενός άτομα. Επίσης, δεν πρέπει να εμπιστευόμαστε τον μετρητή του βυτιοφόρου ή τον εξωτερικό σωλήνα ένδειξης της στάθμης της δεξαμενής μας, αλλά να χρησιμοποιούμε το δικό μας μέτρο.

Επιπλέον, το Κέντρο συμβουλεύει η παραλαβή του πετρελαίου να μη γίνεται βιαστικά, χωρίς να τηρούνται όλες οι διαδικασίες και τα μέτρα ασφάλειας, και ο καταναλωτής να μη δέχεται να πληρώσει αν η απόδειξη ή το τιμολόγιο παραλαβής-πληρωμής δεν έχει συμπληρωμένα όλα τα απαιτούμενα από τον νόμο στοιχεία.

Το ΚΕΠΚΑ συμβουλεύει οι καταναλωτές να κάνουν πρώτα έρευνα αγοράς αξιοποιώντας το Παρατηρητήριο Τιμών Υγρών Καυσίμων στην ηλεκτρονική διεύθυνση http://www.fuelprices.gr/ και τις αναγραφόμενες τιμές στα πρατήρια της περιοχής τους.

Σύμφωνα με το Κέντρο, ο καταναλωτής πρέπει να ξέρει να υπολογίζει με ακρίβεια πόσα λίτρα πετρελαίου αντιστοιχούν σε κάθε εκατοστό ύψους της δεξαμενής, ενώ πρέπει να μετράει παρουσία του βυτιοφορέα το ύψος του πετρελαίου που έχει η δεξαμενή και πριν αρχίσει η παράδοση και μόλις αυτή τελειώσει. Η μέτρηση γίνεται εύκολα με μια ευθύγραμμη βέργα και ένα μέτρο.

Η μέτρηση της ανύψωσης της στάθμης του πετρελαίου μέσα στη δεξαμενή πρέπει να γίνεται αφού κατασταλάξει ο αφρός (πρέπει να παρέλθουν 5-6 λεπτά).

Είναι αναγκαίο να πραγματοποιείται τουλάχιστον μία φορά τον χρόνο συντήρηση-ρύθμιση του συστήματος της κεντρικής θέρμανσης. Η συντήρηση αποτελεί προϋπόθεση για λιγότερη κατανάλωση πετρελαίου και επομένως για εξοικονόμηση χρημάτων.

Όπως σημειώνει το ΚΕΠΚΑ, καλή θέρμανση σημαίνει να αισθανόμαστε άνετα. Η υπερβολική ζέστη είναι πολυδάπανη και ανθυγιεινή. Η ρύθμιση της θερμοκρασίας των χώρων μιας κατοικίας πρέπει να δείχνει για το μπάνιο 22°C, για το καθιστικό 19-20°C και για τα υπνοδωμάτια 18°C.