Ολοκληρώθηκε το συλλαλητήριο για το σκοπιανό - Τι είπε ο Μίκης Θεοδωράκης, ποιοι πολιτικοί παρέστησαν (Photos) - Free Sunday
Ολοκληρώθηκε το συλλαλητήριο για το σκοπιανό - Τι είπε ο Μίκης Θεοδωράκης, ποιοι πολιτικοί παρέστησαν (Photos)

Ολοκληρώθηκε το συλλαλητήριο για το σκοπιανό - Τι είπε ο Μίκης Θεοδωράκης, ποιοι πολιτικοί παρέστησαν (Photos)

Ολοκληρώθηκε το συλλαλητήριο στο Σύνταγμα για το σκοπιανό, με τη συμμετοχή του κόσμου να είναι μεγάλη, αλλά το πραγματικό του μέγεθος να προκαλεί διαμάχη μεταξύ αστυνομίας και διοργανωτών.

Οι διοργανωτές κάνουν λόγο για πλήθος της τάξεως του ενός εκατομμυρίου, ενώ ενημέρωσαν ότι στην πρωτεύουσα έφθασαν περίπου 2.000 πούλμαν από την περιφέρεια.

4361962

4362216

Κεντρικός ομιλητής στο συλλαλητήριο είναι ο γνωστός συνθέτης Μίκης Θεοδωράκης, ο οποίος εξαπέλυσε επίθεση στην κυβέρνηση, λέγοντας ότι «αφιερώνω την ομιλία μου στον Ελληνα που μας έβγαλε από τον Οθωμανικό ζυγό και που πέθανε σαν σήμερα, στις 4 Φλεβάρη 1843, στον Θεόδωρο Κολοκοτρώνη.

Εγώ δεν ντρέπομαι όπως οι εθνομηδενιστές που μας κυβερνούν, να παραμείνω πιστός στις ιερές αξίες των προγόνων μας που μας δίδαξαν την αγάπη και τη θυσία για την πατρίδα, μια πατρίδα που σέβεται και αγαπά όλες τις πατρίδες του κόσμου.

Ναι είμαι πατριώτης διεθνιστής και συνάμα περιφρονώ και μάχομαι τον φασισμό σε όλους του τις μορφές και προπαντός στην πιο πολύ απατηλή και επικίνδυνη μορφή, την αριστερόστροφη σαν αυτή με τις ομαδούλες των εξτρεμιστών που είναι σκέτοι δειλοί τρομοκράτες σαν αυτή των μειοψηφιών που μας κυβερνούν και καταστρέφουν τη χώρα μας, οχυρωμένοι πίσω από τις εκλογικές αλχημείες των πολιτών που είναι θλιβερές αποφύσεις ενός συστήματος που μας δαγκώνει και μας πονά επειδή πεθαίνει και το ξέρει και για αυτό είναι ακόμη πιο επικίνδυνο».

4362132

Ο κ. Θεοδωράκης προσέθεσε ότι «τα Σκόπια με όχημα το όνομα Μακεδονία και παραμορφώνοντας τα ιστορικά γεγονότα σε βαθμό γελοιότητας επιδιώκουν στην πραγματικότητα την επέκταση των συνόρων τους εις βάρoς των δικών μας για τη δημιουργία της λεγόμενης Μακεδονίας του αιγαίου.

Ο στόχος αυτός λειτουργεί εδώ και δεκαετίες ως βασικός εθνικός στόχος της γειτονικής χώρας μα αποτέλεσμα να έχουν γαλουχηθεί γενιές Σκοπιανών με την ιδέα αυτή και να έχουν σήμερα την πεποίθηση ότι είναι κατευθείαν απόγονοι του Φιλίππου και του Μεγάλου Αλεξάνδρου με μια κολοσσιαία προπαγάνδα, κατόρθωσαν να παρασύρουν σε αυτή την ιστορική γελοιότητα μεγάλο αριθμό κρατών, επωφελούμενοι από τη στάση των Ελλήνων κατά καιρούς υπευθύνων που δεν έκαναν καμιά προσπάθεια να ανασκευάσουν στα μάτια των ξένων αυτή τη χονδροειδή παραποίηση της ιστορίας».

4362010

Οι άλλοι ομιλητές

Το μήνυμα της Ιεράς Συνόδου, η οποία συμμετέχει επισήμως στο συλλαλητήριο του Συντάγματος, μετέφερε ο Μητροπολίτης Δωρόθεος, ο οποίος αναφέρθηκε στο δικαίωμα της υπεράσπισης των δικαίων της Μακεδονίας και στις αλυτρωτικές βλέψεις των Σκοπίων. Μάλιστα είπε πως η Εκκλησία δεν δέχεται τον όρο Μακεδονία.

4362385

Μετά τον Μίκη Θεοδωράκη και τον μητροπολίτη Σύρου Δωρόθεο στο βήμα ανέβηκε ο συνταγματολόγος Γιώργος Κασιμάτης: «Υπάρχει πολιτική απόφαση να δώσουν την ταυτότητά μας σε ξένο λαό». Συνεχίζοντας είπε ότι: «Σήμερα όλη η Ελλάδα είναι εδώ. Ακόμη και αυτοί που είναι δεμένοι "χειροπόδαρα" συμφωνούν. Σήμερα είναι η πρώτη φορά που εφαρμόζεται το άρθρο 120. Αυτό είναι η αντίσταση κατά του Όχι. Όλα αυτά γίνονται όταν έχουμε κυβερνήσεις που από το 2010 λένε όλο "ναι" στη δουλεία. Σήμερα ο ελληνικός λαός παίρνει την κυριαρχία στα χέρια του» τόνισε.

4362347

«Η Ελλάδα εδώ», συνέχισε, «είναι ολόκληρη και λέει "όχι" στη δουλεία από το 2010. Όχι σε καμιά παραχώρηση ελληνικής σπιθαμής γης στους ξένους. Όλη η Ελλάδα ξεπουλιέται σήμερα», ενώ σε άλλο σημείο της ομιλίας του ανέφερε: «Τότε και η Τουρκία θα έπρεπε να λέγεται Ιονία και η Σικελία μεγάλη Ελλάδα. Ας μου φέρει ένας διεθνολόγος ένα όνομα να μην έχει καμία σχέση με την Ιστορία του λαού του».

Παρών ο Αντώνης Σαμαράς

Το «παρών» στο συλλαλητήριο έδωσε ο πρώην πρωθυπουργός και πρώην πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος δήλωσεσυγκινημένος από την εικόνα ενότητας που στέλνει ο ελληνικός λαός με το συλλαλητήριο. «Αυτη η συγκλονιστική εικόνα ενότητας και αποφασιστικότητας του ελληνικού λαού θα φτάσει έξω. Είμαι σίγουρος ότι θα καταλάβουν όλοι. Και ποιος δεν είναι συγκινημένος», είπε ο κ. Σαμαράς.

4362162

Παρών και ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων, Βασίλης Λεβέντης, ο οποίοςκάλεσε τον ΣΥΡΙΖΑ, τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ να φέρουν ξεκάθαρη θέση για το αν θα δώσουν το όνομα Μακεδονία. Μάλιστα, χαρακτήρισε το κλίμα που διαμορφώνεται σε πολλά μέσα ενημέρωσης «προδοτικό» και ευχαρίστησε όλους όσοι βρέθηκαν σήμερα Σύνταγμα, λέγοντας ότι από αύριο ξεκινά μια καινούργια μέρα.

4362140

4362164

Στο συλλαλητήριο βρίσκεται σχεδόν σύσσωμη και η Χρυσή Αυγή, ο πρών Περιφερειάρχης Παναγιώτης Ψωμιάδης, βουλευτές της ΝΔ, ο ανεξάρτητος ευρωβουλευτής Νότης Μαριάς, καθώς και εκπρόσωποι της Εκκλησίας της Ελλάδας.

Σημειώνεται ότι οι διοργανωτές μετά το τέλος του συλλαλητηρίου έχουν ζητήσει να επιδώσουν ψήφισμα στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον πρωθυπουργό, τον Πρόεδρο της Βουλής και τους αρχηγούς των κομμάτων.

Αντισυγκέντρωση στα Προπύλαια

Εν τω μεταξύ,αντισυγκέντρωση στα Προπύλαια πραγματοποιούν αντιεξουσιαστές, ως αντίδραση για το συλλαλητήριο στο Σύνταγμα.

Περίπου 1.000 άτομα έχουν συγκεντρωθεί στο σημείο, ενώ η αστυνομία έχει λάβει ισχυρά μέτρα, προκειμένου να αποφευχθούν τα έκτροπα και να μην συναντηθούν οι διαδηλωτές του Συντάγματος με τους αντιεξουσιαστές.

Με κεντρικό σύνθημα «καμία ανοχή σε εθνικισμό και φασισμό» οι συγκεντρωμένοι διαδηλώνουν ενάντια στο συλλαλητήριο που θα πραγματοποιηθεί σε λίγη ώρα στο Σύνταγμα καθώς, όπως υποστηρίζουν, «η εθνικιστική κινητοποίηση όχι μόνο δεν αποτελεί κάποια μπερδεμένη και συγχυσμένη συνέχεια του αντιμνημονιακού αγώνα, αλλά ακριβώς το αντίθετο. Πρόκειται για μια αστική αντιεξέγερση από την οποία οι μόνοι κερδισμένοι θα είναι οι απανταχού ακροδεξιοί καθώς και η φασιστική τους πτέρυγα».

Από νωρίς το πρωί, δημιουργήθηκε «νεκρή ζώνη» στα Προπύλαια, με κλούβες των ΜΑΤ στις οδούς Πανεπιστημίου, Σταδίου και Ακαδημίας που απέκλεισαν τον δρόμο προς το Σύνταγμα.

4362630

Σημειώνεται ότι οι συγκεντρωμένοι στην αντισυγκέντρωση μετακινήθηκαν από τα Προπύλαια, με κατεύθυνση τα Εξάρχεια, ενώ επικράτησε και ένταση με την αστυνομία να κάνει χρήση χημικών