«Πόλεμος» για τον Γιαγτζόγλου - Free Sunday
«Πόλεμος» για τον Γιαγτζόγλου

«Πόλεμος» για τον Γιαγτζόγλου

 

Επιθέσεις σε καταστήματα και καταλήψεις γραφείων και εφημερίδων, επιθέσεις στο σπίτι του θύματος και του γ.γ. του υπουργείου Δικαιοσύνης. Εξεγέρσεις σε φυλακές. Βίαιες μεταγωγές από τα ΕΚΑΜ. Απεργία πείνας και δίψας και μεταφορά εκτάκτως σε νοσοκομείο.

Σε αδρές γραμμές αυτό είναι το σκηνικό που διαμορφώνεται το τελευταίο διάστημα με επίκεντρο τον Κωνσταντίνο Γιαγτζόγλου, τον 29χρονο άνδρα που συνελήφθη, μεταξύ άλλων, για την επίθεση με παγιδευμένο δέμα κατά του πρώην πρωθυπουργού Λουκά Παπαδήμου, αλλά και για την αποστολή παγιδευμένης αλληλογραφίας στον πρώην υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Απεργία πείνας και δίψας

Ο Γιαγτζόγλου συνελήφθη στις 28 Οκτωβρίου 2017, όταν οι διωκτικές αρχές ταυτοποίησαν δακτυλικό του αποτύπωμα το οποίο βρέθηκε στο «εκρηκτικό» δέμα που είχε σταλεί στο Βερολίνο, και αφού απολογήθηκε κρίθηκε προφυλακιστέος, καθώς κατηγορείται ως δράστης της αποστολής παγιδευμένων δεμάτων σε Ευρωπαίους αξιωματούχους και στον πρώην πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο τον Μάρτιο και τον Μάιο του 2017, και κρατείται στις φυλακές Λάρισας, όπου και δικάζεται για παλαιότερο αδίκημά του. Ο 29χρονος εξαρχής επιδίωξε να μεταφερθεί στις δικαστικές φυλακές Κορυδαλλού – μάλιστα στις 11 Δεκεμβρίου είχε μεταφερθεί στο ψυχιατρείο του Κορυδαλλού επικαλούμενος «κλονισμό της ψυχικής του υγείας» λόγω της σύλληψής του.
Τελικά, από την 21η Φεβρουαρίου 2018 ο Γιαγτζόγλου προχώρησε σε απεργία πείνας και δίψας με αίτημα την παραμονή του στις φυλακές Κορυδαλλού μέχρις ότου εκδικαστεί η υπόθεσή του. Μάλιστα, σε κείμενο που έγραψε ο ίδιος υποστηρίζει ότι «εξορίστηκε» στις φυλακές Λάρισας με σκοπό: «Πρώτον, να με απομακρύνει από τα οικεία μου πρόσωπα, κάνοντας πρακτικά σχεδόν αδύνατα τα επισκεπτήριά μου […] Δεύτερον, να με αποξενώσει από την πολύπλοκη και ογκωδέστατη δικογραφία της υπόθεσης που με κρατάει στη φυλακή, καθώς οι δικηγόροι αδυνατούν να ταξιδεύουν στη Λάρισα, ούτως ώστε να έχουν συχνή και απρόσκοπτη επικοινωνία μ’ εμένα. […] Τρίτον, να κάνει εφικτές τις συνθήκες της επιτήρησης, του ελέγχου και του σημαντικού περιορισμού της επικοινωνίας μου με τους αλληλέγγυους συντρόφους και άλλους φυλακισμένους αναρχικούς, προσπαθώντας να με απομονώσουν».

Επέμβαση των ΕΚΑΜ

Η κρίση άρχισε να κορυφώνεται όταν στις 24 Φεβρουαρίου, σύμφωνα με καταγγελία του ιδίου αλλά και αλληλέγγυων από τον αντιεξουσιαστικό χώρο, άνδρες των ΕΚΑΜ μπήκαν στο κελί του Γιαγτζόγλου στον Κορυδαλλό για μεταγωγή στις φυλακές Λάρισας και, σύμφωνα με τον ιστοχώρο indymedia, «ο Κωνσταντίνος Γιαγτζόγλου αντιστάθηκε όσο μπορούσε και τότε τα ΕΚΑΜ και άλλοι κουκουλοφόροι ένστολοι όρμησαν στο κελί του και τον χτύπησαν. Στη συνέχεια του φόρεσαν χειροπέδες και τον πήραν σηκωτό με τη βία, βγάζοντάς τον έξω από την ακτίνα σε ημιλιπόθυμη κατάσταση».
Ο Γιαγτζόγλου μετήχθη εκ νέου στις φυλακές Λάρισας, ενώ για αρκετές ώρες στις φυλακές Κορυδαλλού επικράτησε ένταση, με τους κρατούμενους να καταλαμβάνουν κάποιες πτέρυγες εις ένδειξη διαμαρτυρίας για τη μεταγωγή του κρατουμένου, αλλά και συμπαράστασης στο πρόσωπό του. Σημειώνεται ότι το απόγευμα της περασμένης Τετάρτης ο Γιαγτζόγλου μεταφέρθηκε στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας, καθώς, σύμφωνα με το indymedia, «υπέστη σοβαρό λιποθυμικό επεισόδιο μέσα στο κελί του καθώς προσπάθησε να σηκωθεί. Είναι ιδιαίτερα καταβεβλημένος από την πολυήμερη απεργία πείνας και δίψας. Έχει αστάθεια όταν περπατάει και μόνιμη ζαλάδα που τον δυσκολεύει να μείνει όρθιος έστω και για λίγο». Μάλιστα, την Πέμπτη ομάδα αντιεξουσιαστών εισέβαλε στο νοσοκομείο και έφτασε μέχρι το δωμάτιό του.

Καταγγελίες Ραγκούση

Την είδηση της διακομιδής του Γιαγτζόγλου στο νοσοκομείο επιβεβαίωσε ο συνήγορός του Φραγκίσκος Ραγκούσης, ο οποίος δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι «το γεγονός ότι ο άνθρωπος αυτός βρίσκεται υπό το καθεστώς απεργίας πείνας και δίψας ήδη στο νοσοκομείο σημαίνει ότι οι χειρότεροι φόβοι μας για κίνδυνο της ζωής του έχουν επιβεβαιωθεί», προσθέτοντας ότι «πρέπει να γίνει αύριο η σύγκληση της ΚΕΜ (σ.σ.: Κεντρική Επιτροπή Μεταγωγών). Είναι θέμα ζωής και θανάτου για έναν νέο άνθρωπο. Δεν μπορεί αυτοί που τάχθηκαν να υπηρετούν το δημόσιο συμφέρον να λειτουργούν με αυτόν τον τρόπο».
Σημειώνεται ότι ο κ. Ραγκούσης είχε από νωρίς προειδοποιήσει για τον κίνδυνο που διατρέχει η υγεία του πελάτη του και είχε καταγγείλει την κυβέρνηση, αναφέροντας ότι «προσήλθα στο υπουργείο Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων προκειμένου να συναντήσω τον γενικό γραμματέα Αντεγκληματικής Πολιτικής, κ. Ευτύχη Φυτράκη, αρμόδιο για τη σύγκληση της ΚΕΜ, σχετικά με τη σοβαρότητα της κατάστασης της υγείας του Κ. Γιαγτζόγλου και να παρακαλέσω για την άμεση σύγκληση της ΚΕΜ. […] Η γραμματεία του με ενημέρωσε ότι το πρόγραμμά του είναι εξαιρετικά πιεστικό για σήμερα και έτσι δεν θα μπορέσει να με δεχτεί ούτε για δύο λεπτά. Επανέφερα το αίτημα λόγω του άμεσου κινδύνου της υγείας του κ. Γιαγτζόγλου και εκ νέου απορρίφθηκε από τον κ. γραμματέα. […] Καταγγέλλω τη συμπεριφορά του σαν επικίνδυνη και καταχρηστική και επαναλαμβάνω το αίτημα και την παράκλησή μου για άμεση σύγκληση της ΚΕΜ».

«Πόλεμος» από αντιεξουσιαστές με την αστυνομία «θεατή»

Η διαμορφωθείσα κατάσταση έχει προκαλέσει σφοδρές αντιδράσεις από άτομα του αντιεξουσιαστικού χώρου, τα οποία το τελευταίο διάστημα έχουν προχωρήσει σε βίαιες κινήσεις συμπαράστασης στον 29χρονο κρατούμενο, δημιουργώντας «πολεμικό» κλίμα στην Αθήνα και άλλες πόλεις και απειλώντας ακόμα και με κλιμάκωση. Μόνο την περασμένη Τετάρτη άγνωστοι έσπασαν τζαμαρίες και προκάλεσαν φθορές σε καταστήματα στην Ερμού, στο κέντρο της Αθήνας, αναφέροντας στο indymedia ότι «η ενέργεια αυτή εντάσσεται στο γενικότερο κύμα αλληλεγγύης που έχει ξεσπάσει για τον αιχμάλωτο σύντροφό μας απεργό πείνας και δίψας Κ. Γιαγτζόγλου και που θα ισοπεδώσει την πόλη όσο καθυστερούν την απάντηση στο δίκαιο αίτημά του για μεταγωγή στη δικαστική φυλακή του Κορυδαλλού», ενώ μικρή ομάδα αντιεξουσιαστών προχώρησε σε ολιγόωρη κατάληψη στα γραφεία της εφημερίδας «Αυγή» στην Ομόνοια και άγνωστοι προκάλεσαν ζημιές στο γραφείο της καθηγήτριας του Μεταπτυχιακού Εγκληματολογίας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο Χριστίνας Ζαραφωνίτου. Επεισόδια σημειώθηκαν και εκτός Αθηνών, καθώς ομάδα αντιεξουσιαστών πυρπόλησε ένα ΑΤΜ στην Πάτρα και πραγματοποίησε επίθεση με δέκα μολότοφ σε παράρτημα του υπουργείου Γεωργίας, ενώ έσπασε και τζαμαρίες υποκαταστήματος αλυσίδας σούπερ μάρκετ. Επίσης, στη Θεσσαλονίκη ομάδα αντιεξουσιαστών πυρπόλησε τρεις κάδους μπροστά από την αίθουσα τελετών του ΑΠΘ. Σημειώνεται ότι την περασμένη Κυριακή αντιεξουσιαστές πραγματοποίησαν διαμαρτυρία έξω από το σπίτι του κ. Παπαδήμου, τη Δευτέρα κατέλαβαν την πρυτανεία του ΕΚΠΑ και τα ξημερώματα της ίδιας μέρας άγνωστοι πέταξαν χειροβομβίδα έξω από το Αστυνομικό Τμήμα Καισαριανής.
Το γεγονός ότι όλα αυτά συνέβησαν χωρίς ουσιαστική επέμβαση της αστυνομίας φαίνεται ότι εξόργισε τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Νίκο Τόσκα, ο οποίος ζήτησε ένταση της αστυνόμευσης. Τελικά, προσαγωγές έγιναν μόνο όταν αντιεξουσιαστές πραγματοποίησαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το σπίτι του κ. Φυτράκη, στο Παλαιό Φάληρο. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, οι οκτώ από τους δεκαπέντε προσαχθέντες είναι γνωστοί στις διωκτικές αρχές.