Οργή για την κατάσταση στο Πεδίον του Άρεως - Free Sunday
Οργή για την κατάσταση στο Πεδίον του Άρεως

Οργή για την κατάσταση στο Πεδίον του Άρεως

 

«Σπάμε τη σιωπή – Φυλακή στους εμπόρους, προστασία στους χρήστες». Με αυτό το σύνθημα περισσότεροι από 500 Αθηναίοι πραγματοποίησαν στις 11 Μαρτίου συγκέντρωση διαμαρτυρίας για την εγκατάλειψη του Πεδίου του Άρεως. Οι κάτοικοι για μία ακόμη φορά φώναξαν ότι η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο. Το ραντεβού είχε δοθεί στο Green Park, σημείο που αντικατοπτρίζει σε μεγάλο βαθμό τη διαμορφωθείσα κατάσταση στη γύρω περιοχή.

Η κατάσταση έφτασε στο απροχώρητο

«Φτάνει πια! Απαιτούμε: Πεδίο του Άρεως Ελεύθερο, Καθαρό, Ασφαλές». Το πανό με το παραπάνω σύνθημα ήταν αναρτημένο έξω από το Green Park.Το καφέ δεν θυμίζει σε τίποτα την αίγλη που έζησε τα προηγούμενα χρόνια, καθώς σήμερα έχει μετατραπεί σε στέκι διακίνησης ναρκωτικών. Μάλιστα, σε μια κίνηση συμβολισμού, οι κάτοικοι –μεταξύ των οποίων και η ηθοποιός Μιμή Ντενίση, η οποία συμμετέχει διαρκώς στις δράσεις– άσπρισαν την πρόσοψη του κτιρίου.
Μέλη της επιτροπής κατοίκων «Επιμένουμε Πεδίον του Άρεως», κατά τη διάρκεια των ομιλιών τους, τόνισαν ότι η κατάσταση είναι εκτός ελέγχου και οι εμπλεκόμενοι φορείς πρέπει να δώσουν άμεσα λύση.«Δεν ζητάμε χάρες από κανέναν και απαιτούμε απ’ όλους αυτούς που εκλέγονται από εμάς και πληρώνονται από τους φόρους μας να κάνουν επιτέλους τη δουλειά τους» ανέφεραν χαρακτηριστικά. «Απαιτούμε η οδός Μαυρομματαίων να γίνει η γειτονιά που ήταν κάποτε. Απαιτούμε ένα Πεδίον του Άρεως ελεύθερο, δημόσιο, πράσινο, καθαρό και λειτουργικό. Δεν θα κάνουμε ένα βήμα πίσω μέχρι να το κερδίσουμε».

Ναρκωτικά και πορνεία

Τα φαινόμενα παραβατικότητας αυξάνονται διαρκώς. Το βράδυ, που οι πόρτες του πάρκου κλείνουν, το καθεστώς της ανομίας μεταφέρεται στους γύρω δρόμους. Ναρκωτικά, πορνεία, βανδαλισμοί, είναι καθημερινό φαινόμενο. Όπως τόνισαν κάτοικοι της περιοχής στην FS, κυριαρχεί συνεχώς το αίσθημα της ανασφάλειας: «Το πάρκο είναι υγειονομική βόμβα και έχει μετατραπεί σε γκέτο παρανομίας και εγκληματικότητας. Ακόμα και κατά τη διάρκεια της ημέρας, μπροστά στα μάτια περαστικών, γίνεται διακίνηση και χρήση ναρκωτικών ουσιών. Αναγκαζόμαστε να κλειδωνόμαστε από νωρίς στα σπίτια μας».
Το «παρών» στη συγκέντρωση της περασμένης Κυριακής έδωσε και ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γιώργος Πατούλης, ο οποίος τόνισε ότι η ευθύνη για την υπάρχουσα κατάσταση δεν είναι απρόσωπη: «Αν η περιφέρεια δεν μπορεί ή δεν θέλει να ασκήσει τις αρμοδιότητές της και να αναλάβει τις ευθύνες της, ας επιστρέψει την αρμοδιότητα στον δήμο, μαζί με τους απαραίτητους πόρους. Η εγκληματική εγκατάλειψη του Πεδίου του Άρεως δικαιώνει με τον πιο εύγλωττο τρόπο την πάγια διεκδίκηση της ΚΕΔΕ για αποκέντρωση αρμοδιοτήτων και πόρων προς την αυτοδιοίκηση Α΄ βαθμού, προκειμένου επιτέλους οι τοπικές κοινωνίες να αποφασίζουν οι ίδιες για το μέλλον του τόπου τους, χωρίς κηδεμόνες».
Υπενθυμίζεται ότι το περασμένο καλοκαίρι ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης είχε ζητήσει την παρέμβαση της Εισαγγελίας Αθηνών, μετά από καταγγελίες ότι τα βράδια στην περιοχή παιδιά, μετανάστες και προσφυγόπουλα εξετίθεντο στην πορνεία.

Shooting rooms

Οι κάτοικοι ζητούν η Περιφέρεια Αττικής, ο Δήμος Αθηναίων, παρ’ ότι δεν έχει αρμοδιότητα για το πάρκο, και τα υπουργεία Υγείας, Δικαιοσύνης και Προστασίας του Πολίτη να εκπονήσουν άμεσα ένα σχέδιο δράσης.
Πριν από λίγες ημέρες ο κ. Καμίνης ανακοίνωσε τη συγκρότηση πρωτοβουλίας-ομάδας πίεσης απέναντι στην αβουλία του κράτους να αντιμετωπίσει τη χρήση και τη διακίνηση ναρκωτικών. Μια πρωτοβουλία που απαρτίζεται από γνωστούς Αθηναίους (Ντ. Αυγουστίδης, Αιμιλία Υψηλάντη, Χρ. Χωμενίδης κ.ά.) που ζουν και δραστηριοποιούνται στην πρωτεύουσα. Οι συμμετέχοντες συμφώνησαν για «κοινή δράση κατά του θανάτου στον δρόμο, καθώς και για την ανάγκη να περιοριστεί δραστικά η δημόσια χρήση ναρκωτικών».
Ο κ. Καμίνης συνόψισε τις παραμέτρους και διαστάσεις του προβλήματος, προτάσσοντας την άμεση ανάγκη, όπως είπε, λειτουργίας χώρων ιατρικώς εποπτευόμενης χρήσης ουσιών (shooting rooms). Όπως υποστήριξε, πρέπει να σχεδιαστεί, σε συνεργασία με την κυβέρνηση, πρόγραμμα δράσης με άξονα την αστυνόμευση, την προστασία των πολιτών, αλλά και των χρηστών, με τη διοχέτευσή τους σε δομές όπου θα παρέχεται ιατρική και ψυχολογική στήριξη, και την ευαισθητοποίηση των πολιτών.

Οι δράσεις των κατοίκων

Οι κινητοποιήσεις και οι δράσεις των κατοίκων δεν σταματούν εδώ. Τα μέλη της επιτροπής «Επιμένουμε Πεδίον του Άρεως» ετοιμάζουν για την 1η Απριλίου μεγάλη ημερίδα, στην οποία θα προσκληθούν εκπρόσωποι από την Περιφέρεια Αττικής, από τον Δήμο Αθηναίων, από την ΕΛ.ΑΣ. και από τα συναρμόδια υπουργεία (Προστασίας του Πολίτη, Δικαιοσύνης και Υγείας).
Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο Σεπτέμβριο και ενώ είχε μεσολαβήσει το καλοκαίρι με το πάρκο να είναι στο απόλυτο σκοτάδι, 2.500 άτομα συμμετείχαν στην εκδήλωση «Φωτίζουμε το Πεδίον του Άρεως», κρατώντας φαναράκια και φακούς. Μάλιστα, η κινητοποίηση αυτή είχε σαν αποτέλεσμα λίγες ημέρες μετά η περιφέρεια να αποκαταστήσει μεγάλο μέρος του φωτισμού. Ωστόσο, όπως είχαν σημειώσει οι διοργανωτές, οι εργασίες είχαν αρχίσει λίγες ημέρες πριν από την εκδήλωση, καθώς πληθώρα δημοσιευμάτων αναφέρονταν στην κακή κατάσταση του Πεδίου του Άρεως.