Ενοχή Μαντέλη για το έμβασμα των 450.000 μάρκων ζήτησε ο εισαγγελέας - Free Sunday
Ενοχή Μαντέλη για το έμβασμα των 450.000 μάρκων ζήτησε ο εισαγγελέας

Ενοχή Μαντέλη για το έμβασμα των 450.000 μάρκων ζήτησε ο εισαγγελέας

Την ενοχή του πρώην υπουργού Τάσου Μαντέλη και του συγκατηγορουμένου του, πρώην στελέχους της Siemens, Ηλία Γεωργίου, για την υπόθεση των χρημάτων που είχε λάβει ο πρώην υπουργός από την εταιρεία το 1998 και το 2000, ζήτησε ο εισαγγελέας Έδρας του Πενταμελούς Εφετείου Κακουργημάτων.

Κατά τον εισαγγελικό λειτουργό, τα επίμαχα χρήματα (450.000 γερμανικά μάρκα ή 230.000 ευρώ), αποτελούν δωροδοκία της γερμανικής εταιρείας στον πρώην υπουργό Μεταφορών και σχετίζονται με τη σύναψη της σύμβασης «8002» που υπογράφηκε το 1997 -επί υπουργίας Μαντέλη- μεταξύ της Siemens και του ΟΤΕ.

Κατά την εισαγγελική πρόταση και σύμφωνα με το ΑΜΠΕ, το δικαστήριο δεν πρέπει να δεχθεί τον ισχυρισμό του κατηγορούμενου πρώην υπουργού ότι το επίδικο ποσό, το οποίο είχε εμβαστεί σε ελβετικό λογαριασμό στο όνομα Rocos, αποτελούσε προεκλογική χορηγία της γερμανικής εταιρείας.

Ο εισαγγελέας τόνισε πως τα χρήματα δεν δαπανήθηκαν για εκλογικούς λόγους, αλλά για οικογενειακά έξοδα σπουδών του γιου του κ. Μαντέλη και τόνισε πως η ενέργειά του «ούτε ηθική ούτε νόμιμη ήταν».

Ακολούθως, ο εισαγγελικός λειτουργός ζήτησε την καταδίκη και του άλλοτε στελέχους της γερμανικής εταιρείας, Ηλία Γεωργίου, ο οποίος κατά τα στοιχεία της υπόθεσης είναι αυτός που φρόντισε ώστε τα χρήματα να φθάσουν στον πρώην υπουργό.

Η δικογραφία σε βάρος του πρώην υπουργού αποτελεί τμήμα αυτής που αφορά τη σύμβαση, η οποία υπεγράφη επί υπουργίας του, το 1997, μεταξύ ΟΤΕ και SIEMENS.

Σε πρώτο βαθμό, το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων είχε καταδικάσει τον 73χρονο πρώην υπουργό σε κάθειρξη 8 ετών με αναστολή για νομιμοποίηση εσόδων από παράνομη δραστηριότητα.

Το δικαστήριο, επίσης, καταδίκασε τον 80χρονο κ. Γεωργίου σε ποινή κάθειρξης 12 ετών, για τα αδικήματα της ενεργητικής δωροδοκίας και του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος.