Προφυλακίσεις για τη «σπείρα των ογκολογικών φαρμάκων» - Free Sunday
Προφυλακίσεις για τη «σπείρα των ογκολογικών φαρμάκων»

Προφυλακίσεις για τη «σπείρα των ογκολογικών φαρμάκων»

Στη φυλακή οδηγήθηκαν την περασμένη Τετάρτη, μετά τις πολύωρες απολογίες τους ενώπιον της ανακρίτριας διαφθοράς, ο 70χρονος Αιγύπτιος ο οποίος κατηγορείται ως «εγκέφαλος» του κυκλώματος παράνομης διακίνησης αντικαρκινικών φαρμάκων, καθώς και ένα ακόμη άτομο το οποίο φαίνεται να είχε νευραλγικό ρόλο στην υπόθεση. Συνολικά, έχουν κριθεί προφυλακιστέοι έξι κατηγορούμενοι, ενώ, όπως φαίνεται, στην υπόθεση εμπλέκονται περισσότερα από 36 άτομα.

Κέρδη 25 εκατ. ευρώ

Μετά από πολύμηνη αστυνομική έρευνα η Διεύθυνση Οικονομικής Αστυνομίας κατάφερε να εξαρθρώσει την οργάνωση η οποία αποκόμιζε τεράστια οικονομικά οφέλη, ενώ έθετε σε κίνδυνο τη ζωή καρκινοπαθών. Η δράση της φαίνεται ότι άρχισε τον Απρίλιο του 2013, όταν τα μέλη της προμηθεύονταν παράνομα φαρμακευτικά σκευάσματα υψηλού κόστους, κυρίως νοσοκομειακής χρήσης, τα οποία στη συνέχεια διακινούσαν και εξήγαν σε φαρμακαποθήκες της Γερμανίας, της Ελβετίας και της Ιταλίας με υπερδιπλάσια τιμή συγκριτικά με το κόστος αγοράς τους.
Σύμφωνα με την Οικονομική Αστυνομία, κατά το χρονικό διάστημα 2013-2016 εκδόθηκαν εικονικά τιμολόγια αγοράς φαρμακευτικών σκευασμάτων συνολικής αξίας 24.913.375 ευρώ, ενώ τα έσοδα από την εγκληματική δραστηριότητα υπολογίζονται στα 25.073.196 ευρώ, τα οποία αντιστοιχούν σε συνολική ποσότητα 14.401 σκευασμάτων.
Σε έρευνες που πραγματοποιήθηκαν, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν μεγάλος αριθμός φαρμακευτικών σκευασμάτων συνολικής αξίας 307.258 ευρώ, το χρηματικό ποσό των 63.815 ευρώ, εννέα ηλεκτρονικοί υπολογιστές, ψηφιακά αποθηκευτικά μέσα, συσκευές κινητών τηλεφώνων και πλήθος καρτών SIM, κάρτες ανάληψης διαφόρων τραπεζικών ιδρυμάτων, καθώς και πλήθος ιδιόχειρων σημειώσεων.

Συμμετείχαν ακόμα και γιατροί

Στο κύκλωμα, το οποίο αποτελούνταν από τέσσερις πυρήνες με διακριτούς ρόλους, εμπλέκονται, μεταξύ άλλων, γιατροί, νοσηλεύτριες και φαρμακοποιοί. Οι γιατροί, οι οποίοι ήταν συμβεβλημένοι με τον ΕΟΠΥΥ, συνταγογραφούσαν σε ανύπαρκτους ασθενείς έτσι ώστε τα φάρμακα να καταλήγουν στη συμμορία, ενώ οι δύο νοσηλεύτριες του Λαϊκού Νοσοκομείου την εφοδίαζαν με τα σκευάσματα, αφού προηγουμένως χορηγούσαν μειωμένη δοσολογία φαρμάκων στους καρκινοπαθείς.
Όσον αφορά τον ρόλο του 70χρονου, είχε δημιουργήσει μια φαρμακευτική εταιρεία με έδρα την Αίγυπτο με σκοπό να εισάγει φάρμακα. Στην πραγματικότητα, επρόκειτο για υπεξαιρεμένα σκευάσματα, τα οποία κατέληγαν στο φαρμακείο 57χρονης γυναίκας στην Καλλιθέα και στη φαρμακαποθήκη που νοίκιαζε στην Αθήνα η εταιρεία του Αιγύπτιου.
Από την Καλλιθέα τα φάρμακα κατέληγαν στη Γερμανία, σε φαρμακείο που διατηρούσε ο Αιγύπτιος, ενώ ένας ανθοπώλης στο Παγκράτι και ένας ιχθυοπώλης στην Καλλιθέα φύλαγαν τα φάρμακα στα ψυγεία. Σημειώνεται ότι οι κατηγορούμενοι είχαν εξασφαλίσει σταθερό πελατολόγιο, όπου διέθεταν προς πώληση τα παράνομα αποκτηθέντα φαρμακευτικά σκευάσματα.

Οργή καρκινοπαθών

Την οργή και τον αποτροπιασμό της εξέφρασε η Ελληνική Ομοσπονδία Καρκίνου (ΕΛΛΟΚ), κάνοντας λόγο για ανοχύρωτο σύστημα υγείας. Η ΕΛΛΟΚ σε ανακοίνωσή της ανέφερε ότι «κάποιοι επέλεξαν συνειδητά να θέσουν σε δεύτερη μοίρα την υγεία και τις ζωές ασθενών με καρκίνο, προτάσσοντας το ίδιο συμφέρον, στερώντας τους τα απαραίτητα φάρμακα και ζημιώνοντας το ήδη σοβαρά ασθενές σύστημα υγείας. Δεν είναι δυνατόν, την ώρα που πολλοί ασθενείς εξαναγκάζονται να περιφέρονται από νοσοκομείο σε νοσοκομείο για να εξασφαλίσουν τη θεραπεία τους ή να την αναζητούν από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ή να καθυστερούν αδικαιολόγητα να τη λάβουν, κάποιοι να προβαίνουν ανενόχλητα σε υπεξαίρεση αναγκαίων ακριβών και λίαν δραστικών φαρμάκων».
Παράλληλα, έκανε λόγο για ανοχύρωτο ΕΣΥ, καθώς «δεν υπάρχουν και δεν εφαρμόζονται διαδικασίες εσωτερικού ελέγχου και διασφάλισης ποιότητας των διαδικασιών διακίνησης φαρμάκων, ενώ η αναζήτηση στο οργανόγραμμα του υπουργείου Υγείας δείχνει ότι δεν υπάρχει Διεύθυνση ή Υπηρεσία Εσωτερικού Ελέγχου, μετά δε και την κατάργηση της Διεύθυνσης Ποιότητας και Αποτελεσματικότητας φαίνεται ότι το σύστημα εσωτερικού ελέγχου, αξιολόγησης και διασφάλισης ποιότητας θεωρούνται περιττά».

ΠΟΕΔΗΝ κατά Πολάκη

Εν τω μεταξύ, «υποτονική» χαρακτήρισε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημοσίων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ) την αντιμετώπιση του σκανδάλου του Λαϊκού Νοσοκομείου από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας.
Σε σχετική ανακοίνωση ανέφερε ότι «πέρασαν αρκετές ημέρες που η Οικονομική Αστυνομία αποκάλυψε το σκάνδαλο με την υπεξαίρεση και εμπορία αντικαρκινικών και άλλων ακριβών φαρμάκων από το Λαϊκό και ίσως και άλλα νοσοκομεία που δεν γνωρίζουμε. Κυρίως να ερευνηθεί από την Εισαγγελία, αλλά και από το υπουργείο Υγείας, με την πειθαρχική διαδικασία που επιβάλλει ο νόμος, πόσοι, ποιοι ευθύνονται με ονοματεπώνυμο, να τεθούν άμεσα σε διαθεσιμότητα και να ερευνηθεί σε βάθος εάν ευθύνονται για την απώλεια ανθρώπινων ζωών».
Η ομοσπονδία στράφηκε και κατά του αναπληρωτή υπουργού Υγείας Παύλου Πολάκη, σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι «δεν μπορούμε να ανεχθούμε τον τρόπο που αντιμετωπίζει το εν λόγω ζήτημα ο λαλίστατος κατά τα άλλα αναπληρωτής υπουργός Υγείας, στην αρμοδιότητα του οποίου είναι τα δημόσια νοσοκομεία. Θα στείλει στο σπίτι του τον διοικητή του Λαϊκού Νοσοκομείου ο κ. Πολάκης ή όχι; Η αποπομπή του θα έπρεπε να είχε συμβεί χθες, καθώς και η εντολή διενέργειας ΕΔΕ για ενδελεχή έλεγχο της υπόθεσης στο Λαϊκό και σε άλλα ενδεχομένως νοσοκομεία».
Πάντως, με ανάρτησή του στο Facebook ο κ. Πολάκης ανακοίνωσε ότι «τίθενται σε αργία από το Δ.Σ. του Λαϊκού Νοσοκομείου και παραπέμπονται στο Πειθαρχικό της 1ης Υγειονομικής Περιφέρειας Αττικής (ΥΠΕ) με το ερώτημα της οριστικής απόλυσης οι δύο νοσηλεύτριες. Οι γιατροί που είχαν σύμβαση με τον ΕΟΠΥΥ και συνταγογραφούσαν για το κύκλωμα θα γίνει άμεσα διακοπή της σύμβασης και αγωγή από τον ΕΟΠΥΥ για ζημιά του οργανισμού, μόλις η Οικονομική Αστυνομία διαβιβάσει επίσημα τα στοιχεία τους στον οργανισμό».

Α. Ξανθός: Η «σπείρα των αντικαρκινικών» δεν είναι μεμονωμένο συμβάν

Για «οργανωμένη μαφία» στον χώρο των παράνομων παράλληλων εξαγωγών φαρμάκου στη χώρα έκανε λόγο ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός. Ο κ. Ξανθός εκτίμησε ότι «πραγματικά, πρόκειται όχι απλώς για οργανωμένο έγκλημα οικονομικής φύσεως αλλά για μια σπείρα η οποία ουσιαστικά έθετε, απ’ ό,τι φαίνεται, σε διακινδύνευση και την πορεία της υγείας των ασθενών», προσθέτοντας ότι « δεν είναι μια μεμονωμένη περίπτωση. Δεν πρέπει να το αντιμετωπίσουμε ως ένα τυχαίο συμβάν το οποίο συγκυριακά αποκαλύφθηκε».
Ο κ. Ξανθός αναφέρθηκε και στο κλίμα ανασφάλειας στο οποίο οδήγησαν οι αποκαλύψεις, υποστηρίζοντας ότι «το σύστημα υγείας δεν είναι ανοχύρωτο και εξακολουθεί σήμερα να παρέχει αξιόπιστες υπηρεσίες και αποτελεσματικές υπηρεσίες στην πλειονότητα των περιπτώσεων».
Μάλιστα, εξήρε το έργο της Οικονομικής Αστυνομίας, αλλά και των ελεγκτικών μηχανισμών του υπουργείου και εν προκειμένω του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΟΦ), λέγοντας ότι «αθόρυβα έκανε μια συστηματική προσπάθεια να διερευνήσει την επιρροή αυτών των κυκλωμάτων», ενώ προανήγγειλε την ενίσχυση του ελεγκτικού μηχανισμού του.