Στο έλεος των σκουπιδιών η Κέρκυρα - Free Sunday
Στο έλεος των σκουπιδιών η Κέρκυρα

Στο έλεος των σκουπιδιών η Κέρκυρα

Αν κάποιος θα ήθελε να έχει μια σχετικά ακριβή εικόνα για το τι συμβαίνει στη χώρα με το ζήτημα της διαχείρισης των απορριμμάτων, θα αρκούσε ένα ταξίδι μέχρι την Κέρκυρα.

Σε ένα από τα πιο «τουριστικά» νησιά της χώρας, στην έναρξη της θερινής σεζόν, η κατάσταση είναι απλά αφόρητη. Τόνοι σκουπιδιών έχουν συγκεντρωθεί σε πάρα πολλά σημεία της πόλης της Κέρκυρας, με κατοίκους και τουρίστες να βρίσκονται μπροστά σε μια κατάσταση που εγκυμονεί κινδύνους για την υγεία τους και ταυτόχρονα αμαυρώνει την εικόνα του –πανέμορφου, κατά τα άλλα– νησιού.

«Μπούκωσε» ο ΧΥΤΑ

Ωστόσο, η εικόνα αυτή κάθε άλλο παρά απρόβλεπτη μπορεί να χαρακτηριστεί. Ο υφιστάμενος ΧΥΤΑ Τεμπλονίου έχει ήδη «μπουκώσει» και ο ΧΥΤΥ στη Λευκίμμη, στα νότια του νησιού, στις αρχές Μαΐου υπέστη σοβαρές ζημιές από πυρκαγιά. Η φωτιά είχε ως αποτέλεσμα να καταστραφούν ολοσχερώς δύο κτίρια και ο εξοπλισμός της εγκατάστασης, ενώ έχει υποστεί μεγάλες ζημιές ένα τρίτο κτίριο.
Σύμφωνα με δελτίο Τύπου που εκδόθηκε από τον δήμο, «πρόκειται για απολύτως καταδικαστέα, ποινικά κολάσιμη πράξη, που προστίθεται σε σειρά ανάλογων προηγούμενων ενεργειών και στόχο έχει να θέσει πρόσθετα εμπόδια στην –μείζονα για την Κέρκυρα– υπόθεση διαχείρισης των απορριμμάτων και να θέσει ολόκληρο το νησί σε κατάσταση καταστροφικής ομηρίας».
Ο δήμαρχος του νησιού Κώστας Νικολούζος ανακοίνωσε ότι το κόστος των καταστροφών στον ΧΥΤΥ Λευκίμμης φτάνει τα 700.000 ευρώ, προσθέτοντας ότι ο δήμος θα στραφεί με μηνύσεις κατά παντός υπευθύνου, αλλά και κατά της ιδιωτικής εταιρείας φύλαξης, και σημειώνοντας πως υπάρχουν ηθικοί αυτουργοί για την κατάσταση που επικρατεί στη νότια Κέρκυρα.

«Όχι» των κατοίκων

Από την άλλη πλευρά, οι κάτοικοι της περιοχής της Λευκίμμης αντιτίθενται σθεναρά στο ενδεχόμενο δημιουργίας ΧΥΤΑ στην περιοχή τους, καθώς ο δήμαρχος της Κέρκυρας, μετά την καταδικαστική απόφαση του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Κέρκυρας σε βάρος του και σε βάρος του αντιδημάρχου Καθαριότητας Σπύρου Ασπιώτη για απόπειρα υποβάθμισης του περιβάλλοντος κατά συναυτουργία, ανακοίνωσε την αναγκαστική λειτουργία της ενδιάμεσης διαχείρισης στο Τεμπλόνι και την εναπόθεση των δεματοποιημένων απορριμμάτων στον ΧΥΤΥ της Λευκίμμης.
Νωρίτερα μέσα στον Μάιο ο δήμος είχε προχωρήσει σε μήνυση κατά παντός υπευθύνου για προπηλακισμό δημοτικών υπαλλήλων μετά το «μπλοκάρισμα» της ηλεκτροδότησης του ΧΥΤΥ Λευκίμμης από κατοίκους της περιοχής της νότιας Κέρκυρας. Σύμφωνα με τον δήμο, περίπου 100 άτομα από τη νότια Κέρκυρα, κατά τη διάρκεια συγκέντρωσης διαμαρτυρίας τους κατά του ΧΥΤΥ Λευκίμμης, προπηλάκισαν και απείλησαν τους εργαζόμενους του δήμου και του ΣΥΔΙΣΑ, όταν συνεργεία του Δήμου Κέρκυρας, της Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης και Αποχέτευσης Κέρκυρας (ΔΕΥΑΚ) και του ΔΕΔΔΗΕ μετέβησαν στη Λευκίμμη προκειμένου να ξεκινήσουν τα έργα αποκατάστασης της βατότητας του δρόμου, της ηλεκτροδότησης και της υδροδότησης του ΧΥΤΥ Νότιας Κέρκυρας, καθώς για την αδειοδότηση και την περαιτέρω λειτουργία του ΧΥΤΥ Λευκίμμης απαραίτητες προϋποθέσεις είναι η ηλεκτροδότηση, η ασφαλτόστρωση του δρόμου και η παροχή ύδρευσης στον ΧΥΤΥ.

Χρονίζον πρόβλημα

Το ζήτημα της διαχείρισης των απορριμμάτων δεν αποτελεί πρόβλημα μόνο για την Κέρκυρα (παρ’ ότι παρουσιάζει παρόξυνση εκεί αυτή την περίοδο) αλλά είναι πανελλαδικό. Μόλις ένα εξάμηνο έχει περάσει από τότε που τα υπουργεία Περιβάλλοντος και Εσωτερικών, σε εφαρμογή της καταδικαστικής απόφασης του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου –από το 2014– για τη λειτουργία 290 παράνομων χωματερών σε διάφορα σημεία της χώρας, επιμέρισαν σε δήμους και δύο περιφέρειες τα πρόστιμα ύψους 37,1 εκατ. ευρώ που αντιστοιχούν στα πρόστιμα των τριών πρώτων εξαμήνων, με στόχο να ασκηθεί πίεση στις 41 περιοχές της χώρας όπου λειτουργούν ακόμα και σήμερα παράνομες χωματερές. Σημειώνεται ότι η Ελλάδα έχει πληρώσει από το 2014 έως σήμερα πρόστιμα για τις παράνομες χωματερές και τα αστικά λύματα που φτάνουν τα 50 εκατ. ευρώ, ενώ η απουσία σχεδιασμού γίνεται όλο και πιο εμφανής. Από την άλλη, οι υφιστάμενοι ΧΥΤΑ σταδιακά φτάνουν στα όριά τους. Στις αρχές Μαΐου κάτοικοι της περιοχής των Άνω Λιοσίων με πρωτοβουλία του ΚΚΕ πραγματοποίησαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας, υποστηρίζοντας ότι «ο ΧΥΤΑ Φυλής, που εξακολουθεί να λειτουργεί και να επεκτείνεται, αποτελεί υγειονομική βόμβα έτοιμη να εκραγεί», ζητώντας, μεταξύ άλλων, το οριστικό κλείσιμό του.