Κυκλώματα καταπατητών πίσω από τις φωτιές σε Αττική-Ζάκυνθο - Free Sunday
Κυκλώματα καταπατητών πίσω από τις φωτιές σε Αττική-Ζάκυνθο

Κυκλώματα καταπατητών πίσω από τις φωτιές σε Αττική-Ζάκυνθο

Ενώ το Πυροσβεστικό Σώμα βρίσκεται ήδη σε κατάσταση «κόκκινου» συναγερμού, καθώς δεν μπήκε καλά-καλά ο Ιούνιος και ήδη έχουν αρχίσει να ξεσπούν οι πρώτες πυρκαγιές, αποκαλυπτικά είναι τα στοιχεία της έρευνας της Πυροσβεστικής σε συνεργασία με την αστυνομία για το παρανάλωμα του πυρός που έζησε πέρυσι το καλοκαίρι η χώρα, με χειρότερα πληγείσες περιοχές τη Ζάκυνθο και την Αττική.

167 πυρκαγιές

Όπως αποκαλύπτει δημοσίευμα της «Καθημερινής», πέρυσι στο όμορφο νησί του Ιονίου σημειώθηκαν 167 δασικές πυρκαγιές, γεγονός που έκανε τις διωκτικές αρχές να θεωρήσουν σχεδόν δεδομένους τους εμπρησμούς. Μάλιστα, μέσα στον Μάιο ο εισαγγελέας Ζακύνθου έδωσε παραγγελία για νέα έρευνα στη Διεύθυνση Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού (ΔΑΕΕ) της Πυροσβεστικής, καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες, επιδιώκεται να αποκαλυφθεί στο σύνολό του το δίκτυο καταπατητών που μόνο πέρυσι προκάλεσε καταστροφή 30.000 στρεμμάτων δασικών εκτάσεων, τα οποία, σύμφωνα με πηγές του νησιού, ήδη έγιναν στόχος καταπατήσεων.
Υπενθυμίζεται ότι για τις περσινές πυρκαγιές σχηματίστηκαν και υποβλήθηκαν στον εισαγγελέα του νησιού δικογραφίες εις βάρος πέντε ατόμων, ενώ, όπως έγινε γνωστό, οι ύποπτοι ταυτοποιήθηκαν από τη ΔΑΕΕ μέσω άρσεων τηλεφωνικού απορρήτου αλλά και εξονυχιστικής μελέτης βίντεο από κάμερες που είχαν καταγράψει τις κινήσεις των δραστών. Σημειώνεται ότι ως ύποπτοι για την πυρκαγιά της 12ης Αυγούστου στη θέση Στρογγύλη στις Βολίμες εμφανίζονται τρία άτομα ηλικίας 30, 55 και 80 ετών, ενώ για τη φωτιά της 26ης Αυγούστου στην ίδια περιοχή, που είχε ως αποτέλεσμα να καούν 16.000 στρέμματα δάσους, ύποπτος θεωρείται 31χρονος κάτοικος του νησιού, για τον οποίο, ωστόσο, συνεχίζονται οι προανακριτικές ενέργειες προκειμένου η ΔΑΕΕ να «δέσει» από κάθε πλευρά την υπόθεση.

Κύκλωμα καταπατήσεων

Το ακόμα πιο ανησυχητικό στοιχείο της έρευνας είναι ότι πλέον οι διωκτικές αρχές εκτιμούν ότι έχουν στα χέρια τους ενδείξεις για την ύπαρξη στη Ζάκυνθο κυκλώματος καταπατητών, το οποίο είτε αποχαρακτηρίζει δασικές εκτάσεις είτε δεν επιτρέπει να χαρακτηριστούν αναδασωτέες. Με βάση τα στοιχεία αυτά, ο εισαγγελέας Ζακύνθου παρήγγειλε εντός Μαΐου νέα έρευνα, προκειμένου να ταυτοποιηθούν τα μέλη του κυκλώματος αυτού, και στο πλαίσιο της έρευνας τριμελές κλιμάκιο της ΔΑΕΕ επισκέφτηκε στα μέσα Απριλίου τη Ζάκυνθο και πραγματοποίησε επαφές με διάφορους αξιωματούχους και αρμοδίους, προκειμένου να σχηματίσει μια πιο καθαρή εικόνα.
Υπενθυμίζεται ότι ήδη από πέρυσι, όταν οι πυρκαγιές μαίνονταν στο νησί απειλώντας ζωές και περιουσίες και καταστρέφοντας το φυσικό του κάλλος, ο δήμαρχος Ζακύνθου Παύλος Κολοκοτσάς είχε κάνει λόγο για «σχέδιο καταστροφής του πρασίνου. Σε έναν μήνα έχουν ξεσπάσει 30 πυρκαγιές», ενώ και ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Γιάννης Καπάκης είχε τονίσει ότι «πρόκειται για μια μη φυσιολογική κατάσταση και εξέλιξη», προσθέτοντας ότι «την ώρα που οι πυροσβέστες δίνουν μάχη με δύο μεγάλες πυρκαγιές και προσπαθούν να σώσουν κατοικημένες περιοχές, ξεφυτρώνουν σε άλλα σημεία πολλές πυρκαγιές σχεδόν ταυτόχρονα και μάλιστα σε σημεία και ώρες που δεν δικαιολογούνται από τυχαία αιτία. Όλο αυτό εξαντλεί απίστευτα ολόκληρο τον κρατικό μηχανισμό, προσωπικό και μέσα, χωρίς να υπολογίσει κανείς και το τεράστιο κόστος και τα έξοδα για τις μετακινήσεις από άλλες περιοχές, τις καταπονήσεις του εξοπλισμού και κυρίως των ανθρώπων».

Στο μικροσκόπιο και η Αττική

Ωστόσο, η Ζάκυνθος δεν είναι το μόνο μέρος της χώρας που ενεργοποίησε τις διωκτικές αρχές, καθώς η ΔΑΕΕ έβαλε κάτω από το μικροσκόπιό της και τις περσινές πυρκαγιές σε Λαγονήσι και Ανάβυσσο, καθώς η εκδήλωσή τους μέσα σε διάστημα μόλις τριών ημερών θεωρήθηκε τουλάχιστον ύποπτη, με τον δήμαρχο Σαρωνικού Γιώργο Σοφρώνη να κάνει λόγο για οργανωμένο σχέδιο εμπρησμού. Σε συνεργασία με την αστυνομία και χρησιμοποιώντας τα ίδια μέσα με αυτά της Ζακύνθου (παρακολουθήσεις, άρση τηλεφωνικού απορρήτου κ.λπ.), η ΔΑΕΕ πλέον, σύμφωνα με πληροφορίες, έχει στα χέρια της ισχυρά στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία οι πυρκαγιές ήταν αποτέλεσμα σκόπιμου εμπρησμού, ώστε εν συνεχεία να αποχαρακτηριστούν και να καταπατηθούν ιδιωτικές δασικές εκτάσεις.
Οι ίδιες πληροφορίες που επικαλείται η «Καθημερινή» κάνουν λόγο για έγγραφα με ημερομηνία μεταγενέστερη της πυρκαγιάς τα οποία επιχειρούσαν να πιστοποιήσουν ότι το πευκοδάσος δεν κάηκε την 31η Ιουλίου του 2017 αλλά είχε καταστραφεί από πυρκαγιά περίπου μία δεκαετία νωρίτερα. Ήδη η δικογραφία τέθηκε υπόψη του εισαγγελέα, ο οποίος τη χώρισε σε δύο μέρη: το ένα σκέλος αφορά τον εμπρησμό και το δεύτερο το σχέδιο καταπάτησης της καμένης έκτασης, με την ΕΛ.ΑΣ., μάλιστα, να αναλαμβάνει την έρευνα, καθώς στην υπόθεση φέρονται να εμπλέκονται και άτομα με δημόσια αξιώματα.
Τέλος, για τις περσινές πυρκαγιές στην Ηλεία η έρευνα των διωκτικών αρχών έχει καταλήξει στο συμπέρασμα ότι οφείλονται στη δράση κτηνοτρόφων, αλλά και παράνομων καλλιεργητών κάνναβης, οι οποίοι προσπαθούν με εμπρησμούς να κρύψουν τα ίχνη και τη δράση τους.

Δεκάδες συλλήψεις για εμπρησμούς

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα επίσημα στατιστικά στοιχεία της ΔΑΕΕ δείχνουν μια απογοητευτική εικόνα ως προς το ζήτημα της πυροπροστασίας στην Ελλάδα. Συγκεκριμένα, εντός του 2017 συνελήφθησαν με την κατηγορία του εμπρησμού από αμέλεια 240 άτομα και αντίστοιχα για εμπρησμό από πρόθεση 34. Από το σύνολο των συλληφθέντων, ένας κρίθηκε προφυλακιστέος, καθώς προέκυψε συμμετοχή του σε πάνω από 15 περιστατικά εμπρησμών. Καθ’ όλη τη διάρκεια της περσινής χρονιάς η ΔΑΕΕ σχημάτισε 15 δικογραφίες για υποθέσεις εμπρησμού. Τα νούμερα δεν παρουσιάζουν σημαντική απόκλιση σε σχέση με τα αντίστοιχα του 2016. Ενδεικτικά, για εμπρησμό από αμέλεια συνελήφθησαν 263 άτομα και για εμπρησμό από πρόθεση 54. Ένα άτομο προφυλακίστηκε, καθώς προέκυψαν ενδείξεις εμπλοκής του σε πάνω από 30 πυρκαγιές, ενώ συνολικά η ΔΑΕΕ το 2016 σχημάτισε 19 δικογραφίες.