Οι άνεμοι τρέχουν με 140 και κλείνουν τα σχολεία - Free Sunday
Οι άνεμοι τρέχουν με 140 και κλείνουν τα σχολεία

Οι άνεμοι τρέχουν με 140 και κλείνουν τα σχολεία

Τα 140 χλμ την ώρα έφτασαν οι θυελλώδεις άνεμοι στο Κάβο Ντόρο ενώ πολύ ισχυρούς ανέμους και μεγάλες ταχύτητες κατέγραψε και ο μετεωρολογικός σταθμός στην Πεντέλη, καθώς οι ριπές των ανέμων εφτασαν τα 108 χλμ την ώρα.

Κλειστά παραμένουν σήμερα όλα τα σχολεία Α'  Βάθμιας και Β'  Βάθμιας Εκπαίδευσης της Περιφέρειας Αττικής, με απόφαση της Περιφέρειας Αττικής, λόγω της έντονης κακοκαιρίας,.

Την ίδια απόφαση έλαβαν η Περιφέρεια Πελοποννήσου και η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και έτσι παραμένουν κλειστά τα σχολεία σε Κορινθία, Αρκαδία, Αργολίδα, Μεσσηνία και Λακωνία, Αχαΐα, Ηλεία, Αιτωλοακαρνανία αλλά και σε Ζάκυνθο και Κεφαλονιά. 

Συγκεκριμένα, στην ανακοίνωση της Περιφέρειας Αττικής αναφέρεται ότι η απόφαση λήφθηκε «λόγω των ιδιαίτερα έντονων και επικίνδυνων καιρικών φαινομένων και της επαγόμενης δυσκολίας λειτουργίας των σχολείων και μετακίνησης των μαθητών».

Η λειτουργία ή μη των νηπιαγωγείων και των παιδικών σταθμών υπάγεται στην αρμοδιότητα της κάθε Δημοτικής Αρχής. Αυτό σημαίνει πρακτικά ότι οι δήμοι είναι εκείνοι που πρέπει να αποφασίσουν αν θα λειτουργήσουν ή όχι οι παιδικοί σταθμοί και τα νηπιαγωγεία. 

Διακοπές ρεύματος σημειώθηκαν στην Πεντέλη, τα Βριλλήσια, σε μεγάλο τμήμα της Παλλήνης, την Αγία Παρασκευή, το Λαγονήσι, τη Σαρωνίδα, τον Γέρακα, την Κάτω Κηφισιά, το Καπανδρίτι και τον Άγιο Στέφανο κυρίως μετά από πτώση δένδρων στα καλώδια της ΔΕΗ. 

Λόγω της κακοκαιρίας, στο σκοτάδι βυθίστηκαν και τέσσερα χωριά των Κυθήρων και για δύο ώρες η Ύδρα. Η βλάβη αποκαταστάθηκε περίπου στις 8.00μ.μ. 

Όπως ανακοίνωσε ο ΔΕΔΔΗΕ τα βόρεια προάστια της Αθήνας επηρεάστηκαν από τη βλάβη που σημειώθηκε στην Παλλήνη, η οποία όμως σύμφωνα με τα αρμόδια στελέχη του ΔΕΔΔΗΕ έχει αποκατασταθεί. Στις περιοχές που έχουν παρουσιαστεί προβλήματα περιλαμβάνονται ο Άγιος Στέφανος, η Κηφισιά, το Χαλάνδρι. Συνεργεία του ΔΕΔΔΗΕ βρίσκονται σε επιφυλακή για την αποκατάσταση των βλαβών.

Από το πρωί της Παρασκευής προβλήματα υπάρχουν στις εξής περιοχές: Μαρούσι, Αγία Παρασκευή και Αγιο Στέφανο. 

Οι διακοπές ρεύματος στα βόρεια προάστια προκαλούνται από δέντρα που πέφτουν πάνω σε καλώδια της ΔΕΗ. 

Μέχρι το απόγευμα της Πέμπτης μόνο στην Αττική, η Πυροσβεστική είχε δεχθεί 550 κλήσεις για κοπή δένδρων και απομάκρυνση ογκωδών αντικειμένων που είχαν πέσει στους δρόμους, ενώ πυρετωδώς εργάζονταν 80 άνδρες, χωρισμένοι σε ομάδες ανά δύο, ώστε να μπορέσουν να ανταποκριθούν στις κλήσεις των πολιτών. 

Χωρίς ρεύμα έμειναν πολλές περιοχές του Βόρειου Οδικού 'Αξονα στο νομό Χανίων από βλάβη σε υποσταθμό της ΔΕΗ. Στο σκοτάδι ήταν περιοχές από το Σταλό μέχρι και πέρα Πλατανιά καθώς και περιοχές του κάμπου των Χανίων, στη Σούδα αλλά και στο κέντρο της πόλης, όπως η Χαλέπα.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίστηκε στις περιοχές του βόρειου τμήματος των Χανίων, όπου και λειτουργεί το μεγαλύτερο μέρος των ξενοδοχειακών μονάδων, ενώ την κατάσταση χειροτέρευσε η βροχή που από νωρίς το μεσημέρι της Πέμπτης έπληττε το σύνολο σχεδόν του νομού Χανίων.