1ο Πρωινό «Ολυμπισμός και Αθλητισμός» - Free Sunday
1ο Πρωινό «Ολυμπισμός και Αθλητισμός»

1ο Πρωινό «Ολυμπισμός και Αθλητισμός»

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες Νέων διεξάγονται από τις 6 έως τις 18 Οκτωβρίου στο Μπουένος Άιρες. Συγκεντρώνουν νέους αθλητές από 206 χώρες και μεταξύ αυτών Έλληνες και Γάλλους αθλητές, φερέλπιδες και με μέλλον. Η Ολυμπιακή Φλόγα άναψε στην Αθήνα στις 23 του περασμένου Ιουλίου στο Καλλιμάρμαρο Στάδιο. Σε σύνδεση με αυτό το διεθνές αθλητικό γεγονός, το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδας με τη Γαλλική Πρεσβεία, σε συνεργασία με την Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή και την Εθνική Ολυμπιακή Ακαδημία, συνδιοργάνωσαν στην έδρα της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής το 1ο Πρωινό «Ολυμπισμός και Αθλητισμός», παρουσία 300 μαθητών και των καθηγητών τους, με στόχο τη διάδοση του ολυμπιακού ιδεώδους και των ολυμπιακών αξιών, σε συνέχεια των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας το 2004 και ενόψει των Αγώνων του Παρισιού το 2024.

BECK8887 2

Στα παιδιά μίλησαν για την αθλητική τους εμπειρία η ολυμπιονίκης Εύη Μωραϊτίδου, η πρωταθλήτρια Ευρώπης Μαρία Μπελιμπασάκη, ο παραολυμπιονίκης Γιάννης Κωστάκης και ο Ελληνο-γάλλος πρωταθλητής στο δέκαθλο Alexis Ranson. Ακολούθησε διάλεξη του καθηγητή του Πανεπιστημίου Franche-Compté, Éric Monnin, με θέμα «Οι Ολυμπιακοί Αγώνες από την αρχαιότητα ως σήμερα».

Χαιρετισμό εκ μέρους της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής απηύθυνε ο γενικός γραμματέας Μανώλης Κολυμπάδης, που, μεταξύ άλλων, ανέφερε: «Τα γαλλικά είναι η επίσημη γλώσσα σε περίπου 32 κράτη και γι’ αυτό υπάρχει ο Διεθνής Οργανισμός Γαλλοφωνίας, μέλος του οποίου είναι και η χώρα μας. Είναι επίσημη γλώσσα της Ε.Ε. Μαθαίνοντας γαλλικά, μπορεί κάποιος να μάθει ευκολότερα συγγενείς γλώσσες. Για εμάς, τους ανθρώπους της Ολυμπιακής Επιτροπής, το σπουδαιότερο είναι ότι είναι η επίσημη γλώσσα του ολυμπισμού, αφού ο μεγάλος παιδαγωγός Πιερ ντε Κουμπερτέν θεωρείται ο θεμελιωτής του συγχρόνου Ολυμπιακού Κινήματος, ο οποίος συνεργάστηκε με τον άνθρωπο από τον οποίο ξεκίνησε η απόφαση για την αναβίωση των σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων. Έχοντας, λοιπόν, αυτή την αφετηρία και σε συνέχεια της Δήλωσης πρόθεσης για ένα αθλητικό όραμα της Ε.Ε. με ορίζοντα τους Ολυμπιακούς και Παραολυμπιακούς Αγώνες Παρίσι 2024 που προτάθηκε, υιοθετήθηκε οικειοθελώς από τους υπουργούς της Ε.Ε., υπεύθυνους για τον αθλητισμό, αποφασίσαμε μαζί με το Γαλλικό Ινστιτούτο - Πρεσβεία της Γαλλίας να υλοποιήσουμε το όραμα αυτό προς όφελος της νεολαίας, έχοντας ως όχημα τους Ολυμπιακούς Αγώνες».

Ο κ. Mikael Hautchamp, διευθυντής του Γαλλικού Ινστιτούτου Ελλάδας και σύμβουλος Συνεργασίας της Γαλλικής Πρεσβείας, υπογράμμισε τη σημασία των Ολυμπιακών Αγώνων Αθήνα 2004 για τα ευρωπαϊκά έθνη και συνεχάρη την άριστη συνεργασία μεταξύ του Γαλλικού Ινστιτούτου και της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής για την ανάδειξη της αθλητικής και πολιτιστικής περιουσίας που αντιπροσωπεύει ο ολυμπισμός για τις δύο χώρες μας, καθώς και για την υποστήριξη στην Ελλάδα της προώθησης των Ολυμπιακών και Παραολυμπιακών Αγώνων Παρίσι 2024 και της γαλλικής γλώσσας ως ολυμπιακής γλώσσας.

BECK9147 2

Ο κ. Γιώργος Αλικάκος, πρόεδρος της Εθνικής Ολυμπιακής Ακαδημίας και μέλος της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής, απηύθυνε επίσης χαιρετισμό, εκφράζοντας την ικανοποίησή του για τις νέες προοπτικές αυτής της συνεργασίας, μέσω της οποίας θα προωθηθεί η ολυμπιακή παιδεία και τα ολυμπιακά ιδεώδη στην ελληνική και τη γαλλική νεολαία.

Ποικίλες δράσεις που θα επιτρέψουν στους νέους της Ελλάδας και της Γαλλίας να έρθουν κοντά θα οργανωθούν από τώρα έως το 2024 και ήδη είναι σε πλήρη προετοιμασία για τον Μάιο του 2019 μια φιλόδοξη δράση, «Η γενιά του 2004 στην Ελλάδα στον δρόμο για τους Ολυμπιακούς Παρίσι 2024», που διοργανώνεται από το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδας και την Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή, υποστηρίζεται από την Εθνική Ολυμπιακή Ακαδημία και έχει ως συνεργάτες το Γαλλικό Κολλέγιο IdEF με το Πανεπιστήμιο Paris 13 – Sorbonne Paris Cité και τη Σχολή STAPS, το TV5 Monde και τον Σύλλογο Ράγκμπυ Attica Springboks Αθήνας.