Οι «άγνωστες» σφαίρες της νύχτας - Free Sunday
Οι «άγνωστες» σφαίρες της νύχτας

Οι «άγνωστες» σφαίρες της νύχτας

Ο πόλεμος διαρκείας και «εκκαθάρισης» που βρίσκεται σε εξέλιξη στον κόσμο της νύχτας συνεχίζει να προκαλεί πονοκέφαλο στην Ελληνική Αστυνομία, καθώς σοβαρές υποθέσεις παραμένουν ανεξιχνίαστες. Μόνο την εβδομάδα που πέρασε σημειώθηκαν δύο περιστατικά, ένα στον Πειραιά, με το θύμα της επίθεσης να αναρρώνει στο νοσοκομείο, και ένα δεύτερο στη Βούλα, με τη δολοφονία 46χρονου επιχειρηματία.

Διπλό συμβόλαιο θανάτου;

Το ενδεχόμενο τα περιστατικά σε Βούλα και Πειραιά να σχετίζονται μεταξύ τους εξετάζει η αστυνομία, καθώς, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Ελεύθερος Τύπος», αφορμή είναι η ενασχόληση και των δύο στόχων με εταιρείες παροχής ασφάλειας σε καταστήματα της Μυκόνου. Σε αυτό έρχεται να προστεθεί το γεγονός ότι η μαφιόζικη εκτέλεση στη Βούλα σημειώθηκε ένα 24ωρο μετά την επίθεση στον Πειραιά, με τον 37χρονο Β.Ζ. να τη «γλιτώνει» και να μεταφέρεται σε νοσοκομείο, καθώς το καλάσνικοφ που χρησιμοποίησαν οι εκτελεστές του «κόλλησε».
Ο 37χρονος είχε κατηγορηθεί για συμμετοχή σε ομάδα νονών που πωλούσαν προστασία σε καταστήματα στον Πειραιά και στα δυτικά προάστια, όπως επίσης και για συμπλοκή με αστυνομικούς.
Την ώρα της επίθεσης βρισκόταν στο αυτοκίνητό του στην Ακτή Κονδύλη, όταν άγνωστοι τον πλησίασαν και άνοιξαν πυρ εναντίον του. Το θύμα δέχτηκε 3-4 σφαίρες στα χέρια, στα πόδια και στην κοιλιά, ενώ το λευκό βαν στο οποίο επέβαιναν οι δράστες εντοπίστηκε αργότερα στον Πειραιά μαζί με το αυτόματο όπλο.
Μία μέρα μετά, άγνωστοι δολοφόνησαν 46χρονο επιχειρηματία, ο οποίος ήταν γνωστός με το ψευδώνυμο «ο Αυστραλός», έξω από το σπίτι του στην Άνω Βούλα.
Οι κάμερες ασφαλείας των γύρω σπιτιών έχουν καταγράψει τις κινήσεις του εκτελεστή, ο οποίος περίμενε τον 46χρονο να βγει από το σπίτι του και στη συνέχεια, κατευθυνόμενος προς το μέρος του, τον πυροβόλησε.
Ο 46χρονος ιδιοκτήτης εταιρείας σεκιούριτι με έδρα τα νότια προάστια –ο οποίος το βράδυ της Τετάρτης πήγαινε στα εγκαίνια της επιχείρησης– είχε κατηγορηθεί στο παρελθόν για υπόθεση ναρκωτικών στην Αυστραλία. Σύμφωνα με τη «Sydney Morning Herald», το θύμα είχε φυλακιστεί το 2005, μετά την καταδίκη του σε δύο χρόνια και τρεις μήνες για εμπορία ναρκωτικών και διακίνηση κλοπιμαίων. Επιπλέον, το 2013 δικαστήριο του Σίδνεϊ είχε εκδώσει ένταλμα σύλληψης για τον 46χρονο, καθώς δεν είχε εμφανιστεί στη δίκη όπου κατηγορούνταν ότι οδηγούσε με ληγμένο δίπλωμα οδήγησης.

Πόλεμος δίχως τέλος

Σύμφωνα με την αστυνομία, στον κόσμο της νύχτας βρίσκεται σε εξέλιξη ένα άγριο ξεκαθάρισμα λογαριασμών, το οποίο άρχισε τον Απρίλιο του 2016 με τη δολοφονία στον Άλιμο του Μιχάλη Γιατράκη, ιδιοκτήτη strip club στη λεωφόρο Συγγρού. Ο Γιατράκης είχε πυροβοληθεί με καλάσνικοφ ενώ βρισκόταν μέσα στο τζιπ του, ενώ είχε συλληφθεί και φυλακιστεί το 2009 για εμπόριο ναρκωτικών.
Εν συνεχεία, τον κόσμο της νύχτας συντάραξε η δολοφονία του 48χρονου Βασίλη Γρίβα, που έπεσε νεκρός, τον Μάιο του 2017, έξω από το σχολείο του 11χρονου γιου του στα Γλυκά Νερά. Ο Γρίβας ήταν παλιός γνώριμος των αστυνομικών αρχών, καθώς είχε συλληφθεί τρεις φορές στο παρελθόν, κατηγορούμενος για συμμετοχή σε κυκλώματα νύχτας και συμβόλαια θανάτου. Ο Γρίβας, πρώην αθλητής του body building, είχε δεχτεί πυροβολισμούς και τον Ιανουάριο του 2003, ενώ βρισκόταν σε περιοχή του Πειραιά.

Οι ομάδες εκβιαστών

Το πιο «ηχηρό» χτύπημα έγινε τον Ιανουάριο του 2018, όταν άγνωστοι εκτέλεσαν τον «ντον» του ελληνικού υποκόσμου, Βασίλη Στεφανάκο, με 29 σφαίρες, μέσα στο αυτοκίνητό του, σε επίθεση στο Χαϊδάρι. Ο 57χρονος θεωρούνταν ένα από τα ηγετικά στελέχη μιας από τις μεγαλύτερες ομάδες εκβιαστών, η οποία βρισκόταν σε πόλεμο με την ομάδα στην οποία ανήκαν οι Μανώλης Καραγιάννης, Βασίλης Γρίβας και Γιώργος Λίτσας.
Ο τελευταίος, γνωστός ως «Μπούμπι», εκτελέστηκε με πυρά από καλάσνικοφ τον περασμένο Απρίλιο, την ώρα που έμπαινε στο αυτοκίνητό του, με την αστυνομία να εκτιμά ότι η δολοφονία του αποτέλεσε αντίποινα για τη δολοφονία του Στεφανάκου.
Τον Φεβρουάριο του 2016 ο Λίτσας είχε λάβει προειδοποιητικό χτύπημα, όταν άγνωστοι είχαν ρίξει με καλάσνικοφ σε καφενείο μέσα στο οποίο βρισκόταν, στους Αγίους Αναργύρους.
Ο 45χρονος είχε συμπεριληφθεί στη μεγάλη δικογραφία του Τμήματος Δίωξης Εκβιαστών με κατηγορουμένους 217 μπράβους. Επίσης, είχε κατηγορηθεί για τη ληστεία στην Εθνική Τράπεζα στην Αλόννησο το καλοκαίρι του 2010 και την αιματηρή ληστεία στο Γενικό Κρατικό Νίκαιας, με θύμα τον ταμία Δημήτρη Μαντούβαλο.
Τον Ιούνιο του 2018 ο Μανώλης Καραγιάννης, γνωστός και ως «Καράφλας» ή «Σαμπρέλας», έπεσε νεκρός από καταιγισμό πυρών στο Παλαιό Φάληρο, κατά τη διάρκεια ενέδρας στη συμβολή των οδών Αίαντος και Ναϊάδος, όπου και πυροβολήθηκε 60 φορές. Το 2014 ο Καραγιάννης είχε κατηγορηθεί ως επικεφαλής ομάδας εκβιαστών που δραστηριοποιούνταν σε Πειραιά και Δυτική Αττική.
Σημειώνεται ότι οι Μανώλης Καραγιάννης, Βασίλης Γρίβας και Γιώργος Λίτσας ήλεγχαν περισσότερα από 60 καταστήματα στην Πετρούπολη, στη Νίκαια, στον Κορυδαλλό, στον Πειραιά και στην παραλιακή.