Το deal που αλλάζει το τηλεοπτικό τοπίο - Free Sunday
Το deal που αλλάζει το τηλεοπτικό τοπίο
Ένας από τους πιο ενισχυμένους σταθμούς στην ιδιοκτησία του Ομίλου Βαρδινογιάννη.

Το deal που αλλάζει το τηλεοπτικό τοπίο

Την περασμένη εβδομάδα γνωστοποιήθηκε πως η εταιρεία Motor Oil, που ανήκει στην οικογένεια Βαρδινογιάννη, εξαγόρασε το 50,1% του τηλεοπτικού σταθμού Alpha. Η εν λόγω εξαγορά αποτελεί σημαντική εξέλιξη στο πλαίσιο του πολύπαθου ελληνικού τηλεοπτικού τοπίου, που διέρχεται δραματικές αλλαγές τα τελευταία χρόνια και ειδικότερα τους τελευταίους μήνες με τις τηλεοπτικές άδειες και το κλείσιμο του Mega.

Η οικογένεια Βαρδινογιάννη έχει παρελθόν και μέλλον, απ’ ό,τι φαίνεται, στον χώρο των ΜΜΕ. Έχει το κανάλι Star και πλέον, με την απόκτηση του Alpha, συγκροτείται ένα πολύ ισχυρό ραδιοτηλεοπτικό συγκρότημα, αποτελούμενο από δύο κανάλια πανελλαδικής εμβέλειας που έχουν κατοχυρώσει τη δική τους υψηλή θέση στο βαρόμετρο της τηλεθέασης, δύο ισχυρούς ραδιοσταθμούς στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη, υψηλής επισκεψιμότητας ιστοσελίδες, ενώ δημοσιεύματα αναφέρουν πως δεν αποκλείεται τους προσεχείς μήνες να δημιουργηθούν νέοι ραδιοφωνικοί σταθμοί, ακόμη και θεματικά κανάλια, που θα ανήκουν στον όμιλο.

Η πρώτη σημαντική αλλαγή για τον Alpha θα είναι η συγκρότηση της νέας διοίκησης, που θα πραγματοποιηθεί πιθανότατα σε δύο φάσεις. Η συμφωνία με την οποία ο έλεγχος του Alpha περνά στη θυγατρική της Motor Oil, Seilla Enterprises, θα πρέπει να εγκριθεί από το Ραδιοτηλεοπτικό Συμβούλιο και την Επιτροπή Ανταγωνισμού, διαδικασία που θα χρειαστεί περίπου τρεις μήνες. Ο Όμιλος Βαρδινογιάννη θα ορίσει κάποιον ο οποίος θα αναλάβει τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου, ενώ το νέο διοικητικό συμβούλιο που θα συγκροτηθεί μετά την οριστικοποίηση της εξαγοράς θα αποτελείται από τρία μέλη της πλευράς Βαρδινογιάννη και δύο της πλευράς Κοντομηνά. Η διοίκηση του σταθμού θα ασκείται από κοινού, τουλάχιστον για όσο χρονικό διάστημα η πλευρά του Δημήτρη Κοντομηνά θα υπερβαίνει σε ιδιοκτησία το 33,4% του σταθμού.

Το σήμα της νέας εποχής θα δοθεί πιθανότατα την άνοιξη, οπότε θα έχουν ολοκληρωθεί οι τυπικές γραφειοκρατικές διαδικασίες.

Οι συνέπειες της κρίσης

Οι πιέσεις που δέχεται το τηλεοπτικό τοπίο από την αρχή της κρίσης εξακολουθούν να υπάρχουν, με τη διαφημιστική δαπάνη να παραμένει συρρικνωμένη σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια. Ακόμα κι αν η τηλεόραση έχει την πρωτοκαθεδρία σε διαφημιστικά έσοδα σε σύγκριση με τα άλλα μέσα ενημέρωσης, τα κέρδη είναι μειωμένα. Οι εκτιμήσεις των αναλυτών, από την άλλη, δεν είναι αισιόδοξες για την τηλεόραση, καθώς το διαδίκτυο αναμένεται να την εκτοπίσει κατά τα επόμενα έτη. Για παράδειγμα, στις ΗΠΑ η τηλεόραση υφίσταται μείωση διαφημιστικών εσόδων και την ίδια στιγμή στο διαδίκτυο γίνεται πάρτι. Τα έσοδα από διαφημίσεις μέσω διαδικτύου αυξήθηκαν κατά 21,4% το 2017 σε σχέση με το 2016, ενώ τα έσοδα από τηλεοπτικές διαφημίσεις μειώθηκαν κατά 2,6%. Το 2017 ήταν η δεύτερη συνεχόμενη χρονιά στις ΗΠΑ που το internet κέρδισε την τηλεόραση σε διαφημιστικά έσοδα και η τάση αυτή δεν αποκλείεται να εξαπλωθεί και στον υπόλοιπο κόσμο τα προσεχή χρόνια.

Στην Ελλάδα, όσοι τηλεοπτικοί σταθμοί άντεξαν μείωσαν τις παραγωγές και το περιεχόμενό τους και αναζήτησαν στρατηγικές συνεργασίες, προκειμένου να διατηρήσουν μια αξιοπρεπή παρουσία στον χώρο. Την τελευταία σεζόν το κλίμα φαίνεται κάπως να αντιστρέφεται και η αδυναμία να μετατρέπεται σε ευκαιρία αναφορικά με το τηλεοπτικό τοπίο. Κάπως έτσι εξελίσσεται και η συνεργασία Star και Alpha, με τον τελευταίο να βρίσκεται σε σταθερή πορεία εξυγίανσης τα τελευταία χρόνια. Ο κύκλος εργασιών του το 2016 ήταν 62 εκατ. ευρώ, ξεπερνώντας κατά 2 εκατ. ευρώ τον κύκλο εργασιών του 2010. Οι χρήσεις του σε όλη τη δεκαετία παραμένουν ζημιογόνες, εμφανίζοντας μείωση από 39 εκατ. ευρώ το 2010 σε 3 εκατ. ευρώ το 2017. Με την εξαγορά του από τη Motor Oil ο Alpha δέχτηκε μια σημαντική ένεση ρευστότητας, η οποία, αν συνδυαστεί με την τηλεθέαση του σταθμού, αποδεικνύει πως οι προϋποθέσεις για τη νέα αρχή είναι δεδομένες.

Ανοδική πορεία

Ο Alpha ήρθε πρώτος στο δυναμικό κοινό ηλικίας 18 έως 54 ετών για τον μήνα Οκτώβριο. Συγκεκριμένα, από 1 έως και 31 Οκτωβρίου ήταν πρώτος στο σύνολο ημέρας με ποσοστό 15,2% στο εν λόγω κοινό, αλλά και στη ζώνη υψηλής τηλεθέασης, με ποσοστό 18,7%. Από την άλλη, ούτε το Star τα πάει άσχημα, με τον ενημερωτικό τομέα του σταθμού να παρουσιάζει ενίσχυση στον πίνακα τηλεθέασης. Το κεντρικό του δελτίο ειδήσεων για τον Οκτώβριο σημείωσε τηλεθέαση 12,6% στο δυναμικό κοινό και είναι πιο ενισχυμένο σε σύγκριση με την περσινή αντίστοιχη περίοδο. Η μυθοπλασία, η ενημέρωση και τα ελαφρά ριάλιτι φαίνεται πως είναι τα δυνατά σημεία των δύο καναλιών ιδιοκτησίας Βαρδινογιάννη.

Η συγκυρία της εξαγοράς του Alpha δεν είναι τυχαία. Αν και η συνεργασία που είχαν τους τελευταίους μήνες οι δύο σταθμοί προμήνυε τις εξελίξεις, όλα αυτά έρχονται λίγους μήνες πριν από τις εκλογές, με την οικογένεια Βαρδινογιάννη να ενισχύει την παρουσία της ακόμη περισσότερο στον χώρο των media. Ο συνεχιστής της επιχειρηματικής δυναστείας Γιάννης Βαρδινογιάννης εμφανίζεται δραστήριος, διευρύνοντας την επιρροή του σε πολλούς και νέους τομείς. Η Motor Oil εξαγόρασε την εταιρεία NRG και μπήκε και στη λιανική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, ενώ με την εξαγορά της Tallon ο Όμιλος Βαρδινογιάννη μπήκε στον χρηματοοικονομικό τομέα αντιστάθμισης κινδύνων. Τέλος, δημοσιεύματα θέλουν τον Γιάννη Βαρδινογιάννη να ετοιμάζεται να επεκταθεί στην Επενδυτική Τράπεζα Ελλάδος (IBG).

Ο Όμιλος Βαρδινογιάννη, λοιπόν, αποκτά σημαντικό έλεγχο σε έναν από τους πιο δυναμικούς σταθμούς του τηλεοπτικού τοπίου τόσο στον ενημερωτικό όσο και στον ψυχαγωγικό τομέα και ισχυρότερη παρουσία στην Digea, την εταιρεία που ελέγχει τη μετάδοση του ψηφιακού τηλεοπτικού σήματος σε όλη τη χώρα και έχει ως μετόχους το Star, τον ΣΚΑΪ, τον Alpha, τον ΑΝΤ1 και το Μακεδονία TV. Με τη δραστηριοποίησή του και σε άλλους τομείς μετατρέπεται σε έναν ολοκληρωμένο όμιλο που θα καλύπτει τις αγορές ρεύματος, αερίου και ενέργειας, ενώ με τις επενδύσεις στον χρηματοοικονομικό τομέα θα δραστηριοποιείται πλέον και στο τραπεζικό και επενδυτικό γίγνεσθαι σε Ελλάδα και εξωτερικό.