Η μάχη της ενημέρωσης - Free Sunday
Η μάχη της ενημέρωσης
Ψήφο εμπιστοσύνης δίνουν οι τηλεθεατές στα κεντρικά δελτία ειδήσεων.

Η μάχη της ενημέρωσης

Με την πολιτική επικαιρότητα να εξελίσσεται καθημερινά τόσο σε εθνικό όσο και σε διεθνές επίπεδο και τη χώρα μας να έχει εισαχθεί σε μία εξαιρετικά ενδιαφέρουσα προεκλογική περίοδο, οι τηλεοπτικοί σταθμοί δίνουν τη μεγάλη μάχη της ενημέρωσης. Ο άλλοτε απαξιωμένος ενημερωτικός τομέας έχει ανακάμψει δριμύτερος στην τηλεοπτική πραγματικότητα ενόψει τριπλών εκλογών, σε τέτοιον βαθμό που τα δελτία ειδήσεων σημειώνουν υψηλά ποσοστά τηλεθέασης και οι σταθμοί σκέφτονται σοβαρά την επιστροφή ενημερωτικών εκπομπών, οι οποίες έχουν εξαλειφθεί τα τελευταία χρόνια από την τηλεόραση κυρίως για λόγους μείωσης του κόστους.

Θα παραμείνει η πρωτιά του Alpha;

Ποδαρικό στον βραδινό ενημερωτικό τομέα κάνει το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Alpha στις 19:00 με τον Αντώνη Σρόιτερ, ενώ την ίδια ώρα βγαίνει στον αέρα και η Έλλη Στάη από τη συχνότητα του Open. Μισή ώρα αργότερα ξεκινά το δελτίο του ΑΝΤ1 με τον Νίκο Χατζηνικολάου και ακολουθούν ο ΣΚΑΪ με τη Σία Κοσιώνη στις 19:45 και το Star με τη Μάρα Ζαχαρέα στις 19:55, με την ΕΡΤ να κλείνει τον κύκλο των δελτίων μία ώρα αργότερα. Από τις 19:00, λοιπόν, έως τις 22:00 σχεδόν, η ενημέρωση βρίσκεται στις επάλξεις, με τους τηλεθεατές να επιλέγουν σε πολλές περιπτώσεις το δελτίο που θα παρακολουθήσουν ανάλογα με το πρόγραμμά τους, εφόσον για ένα γεμάτο τρίωρο μεταδίδονται ειδήσεις από κάποιον σταθμό.

Για τον μήνα Σεπτέμβριο ο Alpha τερμάτισε πρώτος στο βαρόμετρο τηλεθέασης, με το κεντρικό δελτίο ειδήσεων να σημειώνει 22,7% μέσο όρο τηλεθέασης, ακολουθούμενο από του ΣΚΑΪ με 17,4%, του ΑΝΤ1 με 11,3%, του Star και της ΕΡΤ. Όμοια ήταν τα νούμερα και στο δυναμικό καταναλωτικό κοινό ηλικίας 18-54 ετών, όπου ο Alpha κατέγραψε ποσοστό της τάξης του 19,8%, με τον ΣΚΑΪ να ακολουθεί με 12,2% και να έπονται ΑΝΤ1, Star και ΕΡΤ.

Τον μήνα Οκτώβριο, οπότε έκανε την εμφάνισή του το Open, περίπου 2.663.000 τηλεθεατές παρακολούθησαν τα κεντρικά δελτία ειδήσεων, με τον Alpha να διατηρεί τα πρωτεία στην τηλεθέαση. Ειδικότερα, σημείωσε μέσο όρο 23,9%, με τον ΑΝΤ1 να έρχεται δεύτερος με 16,7%, τον ΣΚΑΪ να ακολουθεί με ποσοστό 15,1%, το Star με 13,1%, την ΕΡΤ με 5,6% και το Open, που έκανε πρεμιέρα στις 24/10, με 6,2%. Στο δυναμικό κοινό ηλικίας 18-54 ετών, που έχει ενδιαφέρον για τους τηλεοπτικούς σταθμούς εξαιτίας της διαφημιστικής δαπάνης, ο Alpha ήταν και πάλι πρώτος, με μέσο όρο 19,9%.

40% τηλεθέαση λόγω Τσίπρα

Πολλά υποσχόμενος είναι και ο Νοέμβριος για τον Alpha, κυρίως λόγω της τηλεθέασης που σημείωσε η συνέντευξη του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα την Πέμπτη 8 Νοεμβρίου. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Nielsen, από τις 19:10 έως τις 20:14, που προβλήθηκε η συνέντευξη του πρωθυπουργού, ο μέσος όρος τηλεθέασης ήταν 27,2% στο σύνολο των τηλεθεατών και 26,9% στις ηλικίες 18-54 ετών. Το υψηλότερο τέταρτο σημειώθηκε από τις 19:10 έως τις 19:25, στην αρχή δηλαδή, όπου η τηλεθέαση άγγιξε το 40%. Περίπου 1.778.000 τηλεθεατές παρακολούθησαν τον πρωθυπουργό μέσα από τη συχνότητα του Alpha έστω και για ένα λεπτό, με τους άντρες ηλικίας 25-44 ετών να δίνουν το υψηλότερο ποσοστό τηλεθέασης, της τάξης του 34,3%.

Το ποδόσφαιρο σώζει την ΕΡΤ

Η δημόσια τηλεόραση επίσης έχει αυξήσει το μέσο τηλεμερίδιο στα δελτία ειδήσεων, κυρίως λόγω του αθλητικού της περιεχομένου. Η ΕΡΤ έχει αποκτήσει δικαιώματα μετάδοσης αγώνων της Superleague, με βασικότερα τα δικαιώματα των εντός έδρας αγώνων του Παναθηναϊκού. Η προβολή των αγώνων ενισχύει την τηλεθέαση, κυρίως στους άντρες ηλικίας 25-44 ετών. Για παράδειγμα, ο αγώνας μεταξύ Παναθηναϊκού και ΠΑΣ Γιάννινα που μεταδόθηκε στις 29 Σεπτεμβρίου άγγιξε το 32,3% σε τηλεθέαση, ενώ το δελτίο ειδήσεων που ακολούθησε έφτασε σε ποσοστό μέχρι και το 18%. Οι ποδοσφαιρικοί αγώνες δίνουν ένα εξαιρετικά καλό lead in στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της δημόσιας τηλεόρασης τα Σαββατοκύριακα κυρίως, γεγονός που ανεβάζει τον μέσο όρο τηλεθέασης του σταθμού στο σύνολο ημέρας και σε μηνιαία μέτρηση.

Νέα κανάλια, περισσότερες ειδήσεις

Ενδιαφέρον παρουσιάζει η εξέλιξη στην τηλεθέαση του κεντρικού δελτίου του Open, που φαίνεται να βαίνει ανοδικά, αν και είναι αρχή ακόμη, καθώς η Έλλη Στάη ούτε μήνα δεν έχει κλείσει στο τιμόνι του δελτίου. Ωστόσο, η επένδυση στη ζώνη prime time και η απόκτηση των δικαιωμάτων προβολής των αγώνων της Εθνικής Ελλάδος Ποδοσφαίρου ενδέχεται να ενισχύσουν περαιτέρω το δελτίο του σταθμού.

Αξίζει να σημειωθεί ότι αρχές του 2019 αναμένεται να κάνει την εμφάνισή του το ΣΚΑΪ 24, το νέο ενημερωτικό κανάλι του Ομίλου ΣΚΑΪ που θα μπει στη μάχη της τηλεθέασης ενόψει εκλογών. Σύμφωνα με δημοσιεύματα, επικεφαλής θα είναι ο δημοσιογράφος Νίκος Στραβελάκης, με τον Δημήτρη Καμπουράκη και τον Νίκο Ευαγγελάτο να φημολογείται πως έχουν ενταχθεί στο δυναμικό του. Σημειωτέον ότι το όνομα του κ. Καμπουράκη ακούγεται έντονα και για την πρωινή ενημερωτική εκπομπή που ετοιμάζει ο ΑΝΤ1. Το ΣΚΑΪ 24, πάντως, θα προβάλλει το πρόγραμμά του πιθανότατα από σταθμό περιφερειακής εμβέλειας της Αττικής, αν και δεν έχει υπάρξει ακόμη κάποια επίσημη ανακοίνωση.

Στη μάχη των δελτίων ειδήσεων δεν αποκλείεται να δούμε σύντομα και το κανάλι της Alter Ego του Βαγγέλη Μαρινάκη. Ο τελευταίος κατέθεσε αίτηση για να λάβει πανελλαδική τηλεοπτική άδεια στα τέλη του περασμένου Οκτωβρίου και αναμένεται η εξέτασή της από το Ραδιοτηλεοπτικό Συμβούλιο. Λίγες ημέρες μετά η Alter Ego ανακοίνωσε τη συνεργασία της με την Πόπη Τσαπανίδου, η οποία θα αναλάβει τη διεύθυνση του σταθμού όταν αυτός ξεκινήσει να εκπέμπει. Δεν είναι λίγα μάλιστα τα δημοσιεύματα που θέλουν την πάλαι ποτέ παρουσιάστρια του Mega Όλγα Τρέμη να αναλαμβάνει την παρουσίαση του κεντρικού δελτίου ειδήσεων του σταθμού.

Με την προεκλογική περίοδο να κρίνεται μακρά και δύσκολη απ’ όλες τις απόψεις, ο ενημερωτικός τομέας αναμένεται να έχει την τιμητική του κατά τη φετινή τηλεοπτική σεζόν. Σημαντικοί δημοσιογράφοι και σχολιαστές, συγχωνεύσεις και συνεργασίες, καθώς και νέα τηλεοπτικά κανάλια, συνθέτουν ένα ιδιαίτερα ενδιαφέρον και πλουραλιστικό τηλεοπτικό τοπίο. Μένει να δούμε ποιος θα κόψει πρώτος το νήμα σε μία από τις πιο ανταγωνιστικές σεζόν στα χρόνια των μνημονίων.