Οι διευθυντές πληρώνουν τις ελλείψεις - Free Sunday
Οι διευθυντές πληρώνουν τις ελλείψεις

Οι διευθυντές πληρώνουν τις ελλείψεις

Πρόστιμο 1.100 ευρώ επέβαλε το Πταισματοδικείο Πειραιά σε διευθυντή σχολείου επειδή το σχολικό συγκρότημα το οποίο διευθύνει –με εξαίρεση τους πυροσβεστήρες που ήδη διαθέτει– δεν έχει εγκατεστημένα σύγχρονα συστήματα πυρόσβεσης. Η πρωτοφανής αυτή απόφαση, για την οποία έχει ασκηθεί έφεση, έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις στην εκπαιδευτική κοινότητα.

Το σκεπτικό της απόφασης

Το Πταισματοδικείο Πειραιά μετά από εισήγηση του Κατηγόρου της Πυροσβεστικής έκρινε ότι την ευθύνη για την έλλειψη σύγχρονων συστημάτων πυρόσβεσης την έχει αποκλειστικά ο διευθυντής. Ωστόσο, επειδή τα σχολικά κτίρια ανήκουν στους δήμους, υπεύθυνος για τις σχετικές μελέτες και πιθανά κονδύλια που θα προκύψουν είναι ο εκάστοτε δήμος και οι τεχνικές υπηρεσίες που διαθέτει.
Σημειώνεται ότι στους δήμους λειτουργούν σχολικές επιτροπές οι οποίες, σε συνεδριάσεις που πραγματοποιούν, διαπιστώνουν τις ανάγκες και τα προβλήματα που δημιουργούνται στη λειτουργία των σχολείων και διατυπώνουν σχετικές προτάσεις στην οικεία σχολική επιτροπή για την καλύτερη στήριξη της λειτουργίας τους.
Παρά το γεγονός ότι ο διευθυντής του σχολείου προσκόμισε τα σχετικά έγγραφα, το δικαστήριο του επέβαλε το πρόστιμο. Ο ίδιος, εκτός από την έφεση που άσκησε, ζητά από το υπουργείο Παιδείας να σταματήσουν οι διώξεις των εκπαιδευτικών για τέτοιου είδους ζητήματα.
Πάντως, το υπουργείο την περασμένη Δευτέρα κοινοποίησε την υπουργική απόφαση που αφορά τον προγραμματισμό και την αποτίμηση του εκπαιδευτικού έργου των σχολικών μονάδων, οι διατάξεις της οποίας θα εφαρμοστούν το σχολικό έτος 2019-2020. Σύμφωνα με την υπουργική απόφαση, τα σχολεία από τον Σεπτέμβριο θα πρέπει να διαπιστώνουν τις ανάγκες τους και στο τέλος της σχολικής χρονιάς να κάνουν αποτίμηση του έργου τους.

ΔΟΕ: Απαράδεκτο το γεγονός της υποβολής μηνύσεων

Εν τω μεταξύ, ως «απαράδεκτο» καταγγέλλει το φαινόμενο της υποβολής μηνύσεων από την Πυροσβεστική κατά διευθυντών σχολικών μονάδων η Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδος (ΔΟΕ).
Η ΔΟΕ επικαλείται το άρθρο 2 παράγραφος 7 της Πυροσβεστικής Διάταξης 13/2013, σύμφωνα με το οποίο «την ευθύνη για την τοποθέτηση, συντήρηση και καλή λειτουργία όλων των προληπτικών και κατασταλτικών μέτρων και μέσων πυροπροστασίας σε όλες τις επιχειρήσεις, εκμεταλλεύσεις και εργασίες του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα έχει ο εργοδότης που στην παρούσα και τις κείμενες διατάξεις πυροπροστασίας είναι ο ιδιοκτήτης-εκμεταλλευτής, ή (κατά νόμο) υπεύθυνος. Σε κάθε περίπτωση εφαρμόζεται ο Ν. 3850/2010 όπως κάθε φορά ισχύει. Για την εφαρμογή του παρόντος στο Δημόσιο, ως “επιχείρηση” ή “εργοδότης” νοείται Υπουργείο, Περιφέρεια, Νομαρχία ή άλλη αυτοτελής ή αποκεντρωμένη Δημόσια Υπηρεσία, Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου ή Οργανισμός Τοπικής Αυτοδιοίκησης».
Μάλιστα, στην ανακοίνωση της ΔΟΕ αναφέρεται και η περίπτωση μήνυσης στη διευθύντρια του 6ου Δημοτικού Σχολείου Μοσχάτου. «Αυτά τα οποία καταλογίζει η Πυροσβεστική δεν αποτελούν ευθύνη της διευθύντριας και του Συλλόγου Διδασκόντων, αλλά ευθύνη του κράτους και των υπηρεσιών του δήμου, αφού η ευθύνη για την τοποθέτηση, συντήρηση και καλή λειτουργία όλων των προληπτικών και κατασταλτικών μέτρων και μέσων πυροπροστασίας ανήκει στο κράτος και τον δήμο και όχι στη διεύθυνση του σχολείου» επισημαίνει η ΔΟΕ.
Η ομοσπονδία κάνει λόγο και για παρερμηνεία του νόμου «εκ μέρους της Πυροσβεστικής κατά τρόπο που μεταθέτει ευθύνες της πολιτείας σε εκπαιδευτικούς λειτουργούς. Σε ανθρώπους, δηλαδή, των οποίων οι σπουδές και οι γνώσεις ουδεμία σχέση έχουν με όσα τους καταμαρτυρούν, αλλά και με όσα κάθε χρόνο καλούνται να κάνουν κατά τη σύνταξη του υποχρεωτικού Σχεδίου Πολιτικής Άμυνας. Τη στιγμή που πλήθος σχολικών μονάδων δεν διαθέτουν το απαιτούμενο από τον νόμο πιστοποιητικό ενεργητικής πυροπροστασίας, με απόλυτη ευθύνη των Δημοτικών Αρχών, οι εκπαιδευτικοί σύρονται στα δικαστήρια ως παραβάτες του κοινού Ποινικού Δικαίου».

Κινητοποιήσεις στο Δημοκρίτειο

Νέες κινητοποιήσεις για τη σίτιση στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης προαναγγέλλουν οι οικότροφοι φοιτητές λόγω των νέων προβλημάτων που έχουν προκύψει. Συγκεκριμένα, ο Σύλλογος Οικότροφων Φοιτητών Εστίας Κομοτηνής καταγγέλλει τόσο τη διοίκηση του Ιδρύματος Νεολαίας και Διά Βίου Μάθησης (ΙΝΕΔΙΒΙΜ) όσο και την ηγεσία του υπουργείου Παιδείας ότι «ενώ είχαν δεσμευτεί ότι δεν θα υπάρξει καμία αλλαγή στον τρόπο με τον οποίο θα σιτίζονται οι φοιτητές, εν μέσω διακοπών το ΙΝΕΔΙΒΙΜ ανέθεσε σε εργολάβο τη σίτιση των φοιτητών με διαδικασία διά του κατεπείγοντος μέχρι τις 19/01. Το αποτέλεσμα ήταν η λέσχη της Κομοτηνής να μείνει κλειστή για δύο μέρες, οι μερίδες να είναι μειωμένες τόσο σε αριθμό όσο και σε ποσότητα, ενώ πέντε εργαζόμενοι, οι τέσσερις εκ των οποίων ηλικίας 55 ετών και άνω, έμειναν άνεργοι».
Οι φοιτητές δηλώνουν αντίθετοι και στην ιδιωτικοποίηση της λέσχης σίτισης, για την οποία, όπως υποστηρίζουν, το ΙΝΕΔΙΒΙΜ ανακοίνωσε τη διενέργεια σχετικού διαγωνισμού που ολοκληρώνεται στις 26/02.
«Όπως έχει αποδειχθεί μυριάδες φορές από τις δεκάδες λέσχες που βρίσκονται σε χέρια εργολάβων ανά την Ελλάδα, ιδιωτικοποίηση σημαίνει χειρότερες παροχές σε όλους τους τομείς της σίτισης» σημειώνουν στην ανακοίνωσή τους οι φοιτητές. Σύμφωνα με τους ίδιους, «στη σύμβαση που υπέγραψε το ΙΝΕΔΙΒΙΜ γίνεται αναφορά σε κάρτα σίτισης την οποία θα χτυπάμε σε μηχάνημα ούτως ώστε να εξακριβωθεί το κατά πόσο δικαιούμαστε μερίδα, ενώ όσοι δεν έχουν θα πρέπει να πληρώνουν 3 ευρώ το γεύμα». Οι φοιτητές ξεκαθαρίζουν ότι η τελευταία λέξη ανήκει στους ίδιους, «παρ’ ότι το ΙΝΕΔΙΒΙΜ επιδιώκει να μείνουμε αδρανείς μπροστά στις εξελίξεις, καθώς έκανε την ανάθεση το διάστημα των διακοπών, ενώ πραγματοποιεί τον διαγωνισμό κατά την εξεταστική περίοδο».