Βαθιά σημάδια άφησε η «Ωκεανίς» στην Κρήτη - Free Sunday
Βαθιά σημάδια άφησε η «Ωκεανίς» στην Κρήτη

Βαθιά σημάδια άφησε η «Ωκεανίς» στην Κρήτη

Βιβλική ήταν η καταστροφή που άφησε πίσω της η κακοκαιρία «» στην Κρήτη, που χθες Δευτέρα σφυροκοπήθηκε από θυελλώδεις ανέμους και ισχυρές καταιγίδες.

Ένας 61χρονος βοσκός αγνοείται στον Αποκόρωνα, επτά γέφυρες κατέρρευσαν καθώς σε Χανιά και Ρέθυμνο φούσκωσαν ποτάμια και χρειάστηκε να εκκενωθούν οικισμοί, μετά το χθεσινό πέρασμα της «Ωκεανίδας» από την Κρήτη. Ο βοσκός χάθηκε στον Εμπρόσνερο του δήμου Αποκορώνου, ενώ επέβαινε στο αγροτικό αυτοκίνητό του, πιθανότατα από τα νερά ορμητικού χειμάρρου ενώ προσπαθούσε να προσεγγίσει σημείο που είχε τα πρόβατά του, μεταξύ Εμπρόσνερου και Βατουδιάρη.

 Περίπου στις 2 το μεσημέρι, εντοπίστηκε το αυτοκίνητό του, χωρίς όμως να βρεθεί ο ίδιος και οι προσπάθειες για τον εντοπισμό του συνεχίζονται από δυνάμεις της ΕΜΑΚ έως αυτή την ώρα.

 

Στον Δήμο Ρεθύμνου συνολικά 44 άτομα απομακρύνθηκαν στην περιοχή Πλατανιά Τσεσμές, καθώς ο ποταμός Πλατανιάς φούσκωσε επικίνδυνα και σε περίπτωση υπερχειλισης θα «έμπαινε» μέσα σε κατοικημένα. Προσωρινά φιλοξενήθηκαν χθες, σε ένα από τα ΚΑΠΗ του δήμου.

Σύμφωνα με τον διοικητή της Περιφερειακής Διεύθυνσης της Π.Υ. Κρήτης αρχιπύραρχο Νίκο Λαγουδάκη, που μίλησε στο ΑΠΕ -ΜΠΕ «Το ποτάμι Πλατανιανός, εκτιμήθηκε 30 εκατοστά πριν την υπερχείλιση του και για τον λόγο αυτό τέθηκαν σε επιφυλακή. Στο σημείο επιχείρησαν 20 συνεργεία για απαντλήσεις υδάτων σε πλημμυρισμένες περιουσίες, αρκετά υπόγεια και για να απομακρύνουν κατοίκους που διαμένουν κατά μήκος της όχθης του ποταμού». Ο κ. Λαγουδάκης απέδωσε τη μερική απομάκρυνση σε προληπτικούς λόγους.Σπίτια εκκενώθηκαν επίσης στον Αλικιανό, αλλά και στις Βουκολιές στα Χανιά και οι κάτοικοι που απομακρύνονταν μεταφέρονταν με λεωφορεία σε ΚΑΠΗ και ξενοδοχεία.Στα Χανιά η γέφυρα του Κερίτη, που είχε κατασκευαστεί πριν από 111 χρόνια λίγο πριν τις 3 το μεσημέρι παρασύρθηκε από τα νερά του ποταμού. Επίσης τμήμα της γέφυρας του Σταυρωμένου Ρεθύμνου, κατέρρευσε, αργά το βράδυ, μη μπορώντας να αντισταθεί στατικά στην ορμή των νερών από την Παλαιά Εθνική Οδό.

Το τμήμα του δρόμου έχει αποκλειστεί χωρίς όμως να δημιουργεί ιδιαίτερο πρόβλημα στη διέλευση των κατοίκων, μιας και πρόκειται για την Παλαιά Γέφυρα που ένωνε τον οικισμό με την Παλαιά Εθνική Οδό πριν την Χάραξη του ΒΟΑΚ.Συνολικά επτά γέφυρες έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές, ενώ δύο από αυτές έχουν καταρρεύσει εντελώς. Για το λόγο αυτό, το ΓΕΣ στέλνει σήμερα στην Κρήτη δύο μεγάλες γέφυρες ώστε να αποκατασταθεί προσωρινά η κυκλοφορία

Προβλήματα ηλεκτροδότησης αντιμετωπίζουν αρκετοί οικισμοί στα σύνορα του νομού Ρεθύμνου με τα Χανιά, από χθες το απόγευμα εξαιτίας των κατολισθήσεων.Λόγω των έντονων καιρικών φαινομένων όλα τα σχολεία Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του νομού Ρεθύμνου θα παραμείνουν κλειστά. Επίσης δεν θα λειτουργήσουν σχολεία και βρεφονηπιακοί σταθμοί στους δήμους Χανίων, Πλατανιά, Μυλοποτάμου και Μαλεβιζίου.Σύμφωνα με την ΕΜΥ η μέση βροχόπτωση για τον μήνα Φεβρουάριο στα Χανιά είναι 108,6 χιλιοστά, ενώ όπως κατέγραψε το meteo.gr του Εθνικού Αστεροσκοπείου της Αθήνας μέσα σε 14 ώρες ο σταθμός μέτρησης στην Ασή Γωνιά Χανίων κατέγραψε πάνω από 240 χιλιοστά μέσα σε μόλις 14 ώρες.