Ραγδαίες εξελίξεις στην υπόθεση της «μαφίας των φυλακών» - Free Sunday
Ραγδαίες εξελίξεις στην υπόθεση της «μαφίας των φυλακών»

Ραγδαίες εξελίξεις στην υπόθεση της «μαφίας των φυλακών»

Ενώπιον του ανακριτή οδηγήθηκαν την Παρασκευή δύο γνωστοί ποινικολόγοι, τα ονόματα των οποίων ενεπλάκησαν στη διαβόητη υπόθεση της αποκαλούμενης «μαφίας των φυλακών», μετά την έκδοση σχετικών ενταλμάτων σύλληψής τους, δίνοντας νέα τροπή στην πολύκροτη υπόθεση.

Πρόκειται για τους δικηγόρους Αλέξανδρο Λυκουρέζο και Θόδωρο Παναγόπουλο, οι οποίοι ενημερώθηκαν από τον ανακριτή για τη δικογραφία. Ως την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές δεν έχουν γίνει γνωστές οι κατηγορίες σε βάρος τους, ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, διώκονται για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης και για απόπειρα εκβίασης.

Ο ίδιος ο κ. Λυκουρέζος αρνείται οποιαδήποτε εμπλοκή σε όλες αυτές τις κατηγορίες, σύμφωνα με τον δικηγόρο του, ενώ συνεργάτες του ανέφεραν ότι είναι αδιανόητο να συλλαμβάνεται ένας άνθρωπος που τη μισή του μέρα είναι στα δικαστήρια και την άλλη μισή στο δικηγορικό του γραφείο, υποστηρίζοντας ότι πρόκειται για προσπάθεια ηθικής του εξόντωσης.

Εντάλματα σύλληψης

Όλα άρχισαν την περασμένη Πέμπτη, μετά την κατάθεση του κ. Λυκουρέζου στον εφέτη ειδικό ανακριτή Ευτ. Νικόπουλο, που χειρίζεται την υπόθεση της «μαφίας των φυλακών». Λίγο μετά το πέρας της κατάθεσης ο κ. Νικόπουλος προχώρησε στην έκδοση εντάλματος σύλληψης σε βάρος του ποινικολόγου, με το σκεπτικό ότι ο τελευταίος είναι ύποπτος φυγής και τέλεσης νέων αδικημάτων, και ακολούθησε η σύλληψη του γνωστού ποινικολόγου και η κράτησή του στη ΓΑΔΑ. Εν συνεχεία εκδόθηκε ένταλμα σύλληψης και για τον κ. Παναγόπουλο, ο οποίος συνελήφθη την Παρασκευή.

Οι συγκεκριμένες εξελίξεις σχετίζονται με την έρευνα που διεξάγει η Δικαιοσύνη για την υπόθεση της δολοφονίας του δικηγόρου Μιχάλη Ζαφειρόπουλου. Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι κατηγορίες που αντιμετωπίζει ο κ. Λυκουρέζος σχετίζονται με το σκέλος της έρευνας για την απόπειρα ανθρωποκτονίας σε βάρος του πρώην δικηγόρου του ΛΑΓΗΕ Γιώργου Αντωνόπουλου, υπόθεση για την οποία καταδικάστηκε σε πρώτο βαθμό ως ηθικός αυτουργός ο επιχειρηματίας Άρης Φλώρος, με φυσικούς αυτουργούς μέλη της «μαφίας των φυλακών».

Οι κ.κ. Λυκουρέζος και Παναγόπουλος ήταν συνήγοροι του κ. Αντωνόπουλου, που προφυλακίστηκε πρόσφατα, και φέρονται να ζητούσαν χρήματα από τον επιχειρηματία, ώστε ο εντολέας τους να αποσυρθεί από την πολιτική αγωγή στη δίκη για την απόπειρα δολοφονίας σε βάρος του το 2014. Σε πρόσφατη κατάθεσή του στη δίκη για την υπόθεση της δολοφονίας Ζαφειρόπουλου, ο ποινικολόγος Ηλίας Αναγνωστόπουλος (ο οποίος ήταν μαζί με τον δολοφονηθέντα δικηγόρο συνήγορος υπεράσπισης του κ. Φλώρου) ανέφερε ότι ο κ. Λυκουρέζος φέρεται να είχε ζητήσει ποσό 2 εκατ. ευρώ για «να κλείσει» συμφωνία μεταξύ των δικηγόρων.

Σημειώνεται ότι ο κ. Αντωνόπουλος είχε απομακρύνει τον κ. Λυκουρέζο από τη θέση του πληρεξουσίου συνηγόρου πολιτικής αγωγής στη δίκη για την απόπειρα ανθρωποκτονίας σε βάρος του πριν από μικρό χρονικό διάστημα, προσλαμβάνοντας, παράλληλα, τον ποινικολόγο Αλέξη Κούγια, ενώ μέσω υπομνήματός του είχε δηλώσει ότι ποτέ δεν είχε λάβει γνώση για την υπέρογκη αμοιβή που ο κ. Λυκουρέζος φέρεται να ζητούσε εξ ονόματός του.

Καθημερινά περιστατικά βίας στις φυλακές

Λίγες ημέρες μετά την αποκάλυψη της «μαφίας του Κορυδαλλού» ήρθαν στη δημοσιότητα νέα στοιχεία για τα σωφρονιστικά καταστήματα, τα οποία αφορούν θανάτους μέσα σε αυτά. Συγκεκριμένα, από το 2015 έως το 2018 146 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σε ελληνικές φυλακές.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος», που δημοσίευσε τα ανεπίσημα στοιχεία των σωφρονιστικών υπαλλήλων, τα περιστατικά βίας είναι πολυάριθμα και τα περισσότερα εξ αυτών έχουν τραγική κατάληξη. Όπως δήλωσε ο γραμματέας της Ομοσπονδίας Σωφρονιστικών Υπαλλήλων Ελλάδας, Βασίλης Μπισμπίκης, «τα περιστατικά είναι καθημερινά και όσα μαθαίνουμε είναι ελάχιστα σε σχέση με αυτά που βγαίνουν προς τα έξω. Τα περιστατικά γίνονται όλο και πιο άγρια, η υπηρεσία αδυνατεί να προστατέψει τους αδύναμους κρατούμενους. Η κατάσταση έχει ξεφύγει το τελευταίο διάστημα».

Το πιο πρόσφατο συμβάν έχει να κάνει με τον θάνατο ενός κρατούμενου στις φυλακές Τρικάλων και δράστη έναν 55χρονο Αλβανό που εξέτιε ποινή οκτώ μηνών για παράνομη είσοδο στη χώρα. Ο δράστης, ο οποίος επρόκειτο να αποφυλακιστεί, χτύπησε στο κεφάλι και σκότωσε τον 66χρονο Έλληνα συγκρατούμενό του, που εξέτιε ποινή για παράβαση του νόμου περί ναρκωτικών. Σε βάρος του σχηματίστηκε δικογραφία για ανθρωποκτονία, ενώ άγνωστη ήταν η αιτία της επίθεσης. Μάλιστα, ο δράστης και το θύμα κρατούνταν ήδη μία εβδομάδα μαζί στον ίδιο χώρο υποδοχής της φυλακής, καθώς επρόκειτο να αποφυλακιστούν άμεσα.

Ωστόσο, πληροφορίες ανέφεραν ότι ο 55χρονος είχε επιδείξει παράξενη συμπεριφορά και για τον λόγο αυτόν είχε μεταφερθεί έξω από τα κελιά, μαζί με τον συγκρατούμενό του ( ο οποίος ήταν το θύμα της δολοφονικής επίθεσης), προκειμένου να βρίσκονται υπό συνεχή παρακολούθηση από τους σωφρονιστικούς υπαλλήλους.

Μία ημέρα πριν, είχε σημειωθεί ακόμη ένα βίαιο περιστατικό, αυτή τη φορά στις φυλακές Κορυδαλλού. Δύο κρατούμενοι, ηλικίας 33 και 27 ετών, μαστιγώθηκαν από συγκρατούμενούς τους, όταν οι τελευταίοι μετέτρεψαν μεγάλες ποσότητες σύρματος σε αυτοσχέδια μαστίγια. Οι δύο άντρες νοσηλεύτηκαν αρχικά σε νοσοκομείο και στη συνέχεια μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο των φυλακών.

Τα περιστατικά στις φυλακές Κορυδαλλού και Τρικάλων προκάλεσαν την παρέμβαση της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου, Ξένης Δημητρίου. Η ανώτατη εισαγγελική λειτουργός έδωσε παραγγελία στους αρμόδιους κατά τόπους εισαγγελείς για τη διενέργεια ποινικής προκαταρκτικής εξέτασης, στο πλαίσιο της οποίας θα αναζητηθούν ευθύνες για τα περιστατικά βίας στα δύο σωφρονιστικά καταστήματα.

Επεισόδια με βραστό λάδι

Επεισόδια όμως είχαν σημειωθεί και στις φυλακές Αυλώνα, όταν δύο ομάδες κρατουμένων, η μία από Αλβανούς υπηκόους και η άλλη από αραβόφωνους, άρχισαν να λογομαχούν. Οι πληροφορίες έκαναν λόγο για πετροπόλεμο, ακόμα και για ρίψη βραστού λαδιού, ενώ απειλήθηκε και ο διευθυντής του Λυκείου των φυλακών με μαχαίρι.

Σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Δικαιοσύνης έκανε λόγο για «μια αντιπαράθεση μεταξύ μερικών κρατουμένων στο κατάστημα κράτησης Αυλώνα, η οποία έληξε σύντομα χωρίς κανέναν τραυματισμό και χωρίς αστυνομική παρέμβαση και η οποία εμφανίστηκε ως “πόλεμος” και ως “γενικευμένη εξέγερση”».

Μάλιστα, αναφερόταν πως «κάποιοι εφηύραν μέχρι και “απειλή με μαχαίρι” στον διευθυντή του Γυμνασίου-Λυκείου, κάτι που ο ίδιος ρητά διέψευσε». Σύμφωνα με το υπουργείο, «το αφήγημα του “χάους των φυλακών” που αναπαράγουν πολιτικοί και μιντιακοί κύκλοι έχει πλέον γίνει μαύρη προπαγάνδα και καλό είναι όσοι τρέφονται ή προσδοκούν οφέλη από αυτήν να συνειδητοποιήσουν τους κινδύνους από την επανάληψή της».