Ο Παναγιώτης Λασκαρίδης στηρίζει ενεργά το Πολεμικό Ναυτικό - Free Sunday
Ο Παναγιώτης Λασκαρίδης στηρίζει ενεργά το Πολεμικό Ναυτικό

Ο Παναγιώτης Λασκαρίδης στηρίζει ενεργά το Πολεμικό Ναυτικό

Ακόμα μια δωρεά στο Πολεμικό Ναυτικό πραγματοποίησε ο εφοπλιστής Παναγιώτης Λασκαρίδης. Πλέον η Ελλάδα ενέταξε στον πολεμικό στόλο της ένα πλοίο γενικής υποστήριξης ανοικτής θαλάσσης.

Την αποδοχή δωρεάς συνυπέγραψαν πριν από λίγες ημέρες ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, και ο κ. Λασκαρίδης.

Κατά τη συνάντηση ο κ. Παναγιωτόπουλος εξέφρασε τις θερμές ευχαριστίες του προς τον κ. Λασκαρίδη, καθώς, όπως τονίστηκε, η ευγενική δωρεά του θα συμβάλει στην επαύξηση των δυνατοτήτων υποστήριξης της αποστολής και των έργων του Πολεμικού Ναυτικού.

Το νέο απόκτημα

Το πλοίο αποτελεί δωρεά τόσο του εφοπλιστή όσο και του Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη. Η παραλαβή του από τη Νορβηγία αναμένεται να αναβαθμίσει τις επιχειρησιακές δυνατότητες του Πολεμικού Ναυτικού.
Σύμφωνα με τα naftikachronica.gr, «το πλοίο γενικής υποστήριξης μήκους 70 μέτρων και εκτοπίσματος άνω των 3.000 τόνων και ηλικίας κάτω των 20 ετών είναι ναυπηγημένο για εκτέλεση αποστολών υποστήριξης επιχειρήσεων πλατφορμών άντλησης πετρελαίου (Platform Support Vessel) στην ανοιχτή θάλασσα. Οι εξαιρετικές προδιαγραφές κατασκευής, σε συνδυασμό με την ευκολία αλλαγής της διαμόρφωσης ανάλογα με την αποστολή, προσδίδουν στο πλοίο επιχειρησιακή ευελιξία για υποστήριξη πλοίων στην ανοιχτή θάλασσα και όχι μόνο. Η σχεδίαση του σκάφους έχει γίνει με γνώμονα την αξιοπιστία του υλικού, την οικονομία συντήρησης και την εξοικονόμηση προσωπικού. Το σύστημα πρόωσης αποτελείται από δύο κύριες μηχανές που στρέφουν δύο άξονες και τρεις βοηθητικές προπέλες οι οποίες σε συνδυασμό με εκτεινόμενο σύστημα αζιμουθίου επιτρέπουν στο πλοίο να παραμένει δυναμικά ακίνητο (Dynamic Positioning) πάνω απ’ οποιοδήποτε σημείο του βυθού. Διαθέτει γερανό και μεγάλο αριθμό δεξαμενών διαφόρων τύπων, συνολικής χωρητικότητας 6.000 κυβικών μέτρων. Διαθέτει σημαντικές δυνατότητες πετρέλευσης εν πλω, πυρόσβεσης και ρυμούλκησης, ενώ μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για διάσωση άνω των 200 ναυαγών. Η ταχύτητα του πλοίου είναι της τάξης των 14 κόμβων. Η δωρεά γίνεται με τη βεβαιότητα ότι το Πολεμικό Ναυτικό θα αναβαθμίσει τις επιχειρησιακές δυνατότητες του στόλου στην ανοιχτή θάλασσα και θα καλύψει με τεχνικοοικονομικά καλύτερους όρους αποστολές διοικητικής μέριμνας που τώρα καλύπτει με πλοία παλαιάς τεχνολογίας τα οποία έχουν μεγάλες ανάγκες συντήρησης και στελέχωσης».

laskaridis ploio

Πρόγραμμα «Κύκνος»

Η συγκεκριμένη κίνηση του εφοπλιστή έρχεται σε συνέχεια μιας μεγάλης δωρεάς τεσσάρων ηλεκτροπαραγωγών ζευγών στο Πολεμικό Ναυτικό που πραγματοποιήθηκε τον περασμένο Μάιο.
Στο πλαίσιο του προγράμματος αντικατάστασης ηλεκτροπαραγωγών ζευγών φρεγατών τύπου «S», που φέρει την επωνυμία «Κύκνος», υπογράφηκε στο Γενικό Επιτελείο Ναυτικού (ΓΕΝ) η σύμβαση για την προμήθεια και την εγκατάσταση τεσσάρων ηλεκτροπαραγωγών ζευγών, κατασκευής των εταιρειών Société Internationale des Moteurs Baudouin και Leroy-Somer, σε μία ακόμη φρεγάτα τύπου «S» του Πολεμικού Ναυτικού.
Στο πλαίσιο υλοποίησης της σύμβασης, η εταιρεία Baudouin ανέλαβε να παράσχει στο Πολεμικό Ναυτικό τέσσερα ηλεκτροπαραγωγά ζεύγη για εγκατάσταση σε μία φρεγάτα τύπου «S», συμπεριλαμβανομένης της προμήθειας αριθμού ανταλλακτικών, εργαλείων και υποστήριξης. Τα εν λόγω ηλεκτροπαραγωγά ζεύγη θα εγκατασταθούν από την εταιρεία Νέα Ελληνικά Ναυπηγεία Α.Ε., η οποία ανέλαβε την υποχρέωση εγκατάστασης, καθώς και εκτέλεσης των απαραίτητων σωληνουργικών και ηλεκτρολογικών εργασιών διασύνδεσης και λειτουργίας. Το σύνολο της δαπάνης προμήθειας και εγκατάστασης κάλυψε ο κ. Λασκαρίδης, ενώ το έργο έχει προγραμματιστεί να έχει ολοκληρωθεί εντός 11 μηνών από την υπογραφή της σύμβασης (παράδοση ηλεκτροπαραγωγών ζευγών - εγκατάσταση - εκτέλεση δοκιμών).

Ποιος είναι ο Παναγιώτης Λασκαρίδης

Ο Παναγιώτης Λασκαρίδης αποφοίτησε από τη Γερμανική Σχολή Αθηνών το 1965 και σπούδασε στη Γερμανία, στο ΤU Braunschweig, μηχανολόγος μηχανικός. Ακολούθως έκανε μεταπτυχιακά στο Λονδίνο, παίρνοντας Master Ναυπηγικής.
Θεωρείται ένας από τους μεγαλύτερους Έλληνες εφοπλιστές, με πολλές επαγγελματικές δραστηριότητες στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, που εκτείνονται από την Κίνα μέχρι τα νησιά Φόκλαντ. Ίσως είναι ο μοναδικός Έλληνας που ασχολείται ταυτόχρονα με τόσα διαφορετικά πράγματα: με τη διακίνηση πετρελαίου και φυσικού αερίου, με την αλιεία και τη μεταφορά προϊόντων αλιείας με πλοία ψυγεία, με ναυπηγεία, με αεροπλάνα, με ξενοδοχεία, με καζίνα και τελευταία με τις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες.
Ο πατέρας του, Κωνσταντίνος, ο οποίος είχε σπουδάσει προπολεμικά στη Γερμανία υδροβιολογία, ιχθυολογία και εφαρμοσμένη αλιεία, ίδρυσε το 1993 στη μνήμη της συζύγου του τη Βιβλιοθήκη «Καίτη Λασκαρίδη» και ο Παναγιώτης, από κοινού με τη σύζυγό του, αποφάσισαν να συνεχίσουν την ήδη επιτυχημένη πορεία της και να διευρύνουν τις δραστηριότητές της.
Την άνοιξη του 2007 συστήθηκε το κοινωφελές πολιτιστικό Ίδρυμα «Αικατερίνη Λασκαρίδη» με σκοπό την προαγωγή σε ελληνικό και διεθνές επίπεδο του ελληνικού πολιτισμού γενικά και ιδιαίτερα των ελληνικών γραμμάτων και της ιστορικής και ναυτικής έρευνας. Πρόεδρος του ιδρύματος είναι ο Πάνος Λασκαρίδης, ενώ της βιβλιοθήκης ήταν η Μαριλένα Λασκαρίδου, μέχρι τον ξαφνικό και πρόωρο θάνατό της τον Αύγουστο του 2015. Σημειωτέον ότι το ίδρυμα συνεχίζει μια πολιτιστική, μορφωτική και κοινωνική προσφορά που άρχισε στο Νέο Φάληρο το 1950 από την Αικατερίνη Λασκαρίδη και τις αδελφές της και στεγάστηκε εκεί έως το έτος 2006.
Τον Ιούνιο του 2018 ο Παναγιώτης Λασκαρίδης αναγορεύτηκε σε επίτιμο διδάκτορα του Τμήματος Χρηματοοικονομικής και Τραπεζικής Διοικητικής της Σχολής Χρηματοοικονομικής και Στατιστικής του Πανεπιστημίου Πειραιώς.