Πιερρακάκης: Τέλος στο πειρατικό λογισμικό στο Δημόσιο - Free Sunday
Πιερρακάκης: Τέλος στο πειρατικό λογισμικό στο Δημόσιο
Ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κ.Πιερρακάκης Eurokinissi

Πιερρακάκης: Τέλος στο πειρατικό λογισμικό στο Δημόσιο

Τέλος μπαίνει στην απαράδεκτη κατάσταση της παράνομης χρήσης λογισμικού ακόμη και από φορείς του ελληνικού Δημοσίου κατόπιν ενεργειών του υπουργού Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκου Πιερρακάκη και του υφυπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων Γιάννη Τσακίρη.

Κατόπιν ένταξης στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, προκηρύχθηκε διεθνής ανοικτός διαγωνισμός για 110.000 άδειες λογισμικού με καταληκτική ημερομηνία κατάθεσης προσφορών 31 Μαρτίου 2020.

Ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται στα 38.998.485 ευρώ (μαζί με τον ΦΠΑ) και περιλαμβάνει αγορά αδειών λογισμικού και λειτουργικού συστήματος, παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών και υπηρεσιών υποστήριξης. Η συγκεκριμένη προμήθεια μέσω εταιρικής σύμβασης (Enterprise Agreement) κρίθηκε απαραίτητη, με δεδομένο ότι το ελληνικό Δημόσιο λειτουργεί σε μεγάλο βαθμό χρησιμοποιώντας απαρχαιωμένα λογισμικά δεκαετίας, πολλά εκ των οποίων δεν υποστηρίζονται και δυσχεραίνουν καθημερινά το έργο των υπαλλήλων και καθυστερούν δραματικά την εξυπηρέτηση του πολίτη.

Με την προμήθεια των αδειών, το Δημόσιο θα επιτύχει σοβαρότατη εξοικονόμηση χρημάτων μέσω χαμηλότερου κόστους κτήσης, σταθερών τιμών προϊόντων λογισμικού και λειτουργικού συστήματος, συνεχή πρόσβαση στις νέες εκδόσεις προϊόντων λογισμικού, απλοποιημένης παρακολούθησης των αδειών χρήσης λογισμικού, παράγοντες που οδηγούν σε αύξηση της παραγωγικότητας του χρήστη. Κατοχυρώνεται υψηλό επίπεδο ασφαλείας, ταχύτητα στην εξυπηρέτηση του πολίτη και αδιάλειπτη πρόσβαση σε νέες εκδόσεις λογισμικού.

Πέρα από την κάλυψη των λειτουργικών δαπανών του Δημοσίου, η συμφωνία αυτή έχει ευρύτερα σημαντικά οφέλη για τη χώρα, καθώς συμβάλλει αποφασιστικά στην έξοδο της Ελλάδας από τη «λίστα 301», δηλαδή τη λίστα που περιλαμβάνει τις χώρες που χρησιμοποιούν σε υψηλά ποσοστά πειρατικό λογισμικό στο Δημόσιο. Καταπολεμάται έτσι μια χρόνια παθογένεια η οποία αποτελούσε εμπόδιο στην προσέλκυση επενδύσεων στον τομέα των εταιρειών λογισμικού, ενώ ταυτόχρονα αυξάνεται σημαντικά η αξιοπιστία των πληροφοριακών συστημάτων του Δημοσίου. Παράλληλα, με την προμήθεια αδειών, σταματά η εγκατάσταση και χρήση πειρατικού λογισμικού η οποία ενέχει σοβαρούς κινδύνους ασφαλείας για τα συστήματα πληροφορικής του Δημοσίου.

Φορέας του έργου είναι η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης, που διενήργησε καταγραφή των αναγκών των δημοσίων φορέων, ενώ αναθέτουσα αρχή είναι η Κοινωνία της Πληροφορίας Α.Ε., φορέας εποπτευόμενος από το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ