Κρίσιμη συνάντηση για τον ΟΑΣΘ στο υπουργείο Εργασίας - Free Sunday
Κρίσιμη συνάντηση για τον ΟΑΣΘ στο υπουργείο Εργασίας

Κρίσιμη συνάντηση για τον ΟΑΣΘ στο υπουργείο Εργασίας

Σήμερα κρίνεται το μέλλον των κινητοποιήσεων των εργαζομένων στον Οργανισμό Αστικών Συγκοινωνιών Θεσσαλονίκη στη σύσκεψη γα την επίσχεση εργασίας που θα γίνει στο Υπουργείο Εργασίας υπό την προεδρία του Γενικού Γραμματέα, Ανδρέα Νεφελούδη και με τη συμμετοχή της ΓΓ Υποδομών. Πέτης Πέρκα, αλλά χωρίς τον πρόεδρο του Οργανισμού, Χρ.Στεφανίδη, τον  οποίο θα εκπροσωπήσουν ο γενικός διευθυντής και δύο νομικοί σύμβουλοι.

Λίγο πριν ξεκινήσει η συνάντηση, ο κ.Στεφανίδης απέδωσε το πρόβλημα στο γεγονός ότι η κυβέρνηση κάνει κοινωνική πολιτική με έξοδα του ΟΑΣΘ καθώς χρωστά περίπου 16 εκ. από τα μειωμένα κόμιστρα των ευπαθών ομάδων, όπως ΑΜΕΑ και μαθητές, την διεκδικηση των οποίων έχει θέσει ως προτεραιότητα.

Είμαστε στο πλευρό των εργαζομένων για τη μη καταβολή των δεδουλευμένων τους από τον ΟΑΣΘ, αλλά δεν υπάρχει, όμως, περίπτωση να συμμετέχουμε στο σχεδιασμό της Διοίκησης του ΟΑΣΘ, εκπροσώπων εργαζομένων μετόχων σε αγαστή συνεργασία με τη Διοίκηση του ΟΑΣΘ και, όπως αποδεικνύεται της ΝΔ και των συνεργατών της, για να χαρίσουμε πρόσθετα χρήματα του ελληνικού λαού. Τέλος! Δεν πρόκειται να δοθούν νέα "δωράκια" στον ΟΑΣΘ από τα 866.609.724,48 εκατομμύρια ευρώ, που έχουν ήδη καταβληθεί από τους Έλληνες φορολογούμενους πολίτες στον ΟΑΣΘ, από το έτος 2009 μέχρι και τον Αύγουστο του 2016, αναφέρει σε σημερινή ανακοίνωση του ο υπουργός Υποδομών Χρήστος Σπίρτζης, προδιαγράφοντας το κλίμα στο οποίο θα κινηθεί η κυβέρνηση η οποία υποστηρίζει ότι έχει καταβάλλει όλες τις υποχρεώσεις της στον ΟΑΣΘ και η κάθε διεκδίκηση των εργαζομένων αφορά στον εργοδότη τους.

Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γ. Μπουτάρης απέρριψε πρόταση του Δημοτικού Συμβούλου Κ.Ζέρβα να συζητηθεί στην επόμενη συνεδρίαση του Δ.Σ. τη Δευτέρα το θέμα του ΟΑΣΘ, κάνοντας λόγο για διαβουλεύσεις που γίνονται σε επίπεδο δημάρχων του πολεοδομικού συγκροτήματος.

Ο υπουργός υποδομών X. Σπίρτζης είχε και πρόσφατα αποδώσει την κινητοποίηση των εργαζομένων, οι οποίοι δεν έχουν πληρωθεί δεδουλευμένα δύο μηνών, σε προσπάθεια για τη «δημιουργία εντυπώσεων και για μικροκομματικές επιδιώξεις», έτσι ώστε να αναζητηθεί «πολιτικό άλλοθι για κομματικά ή άλλα παιχνίδια ενόψει της 81ης ΔΕΘ».

Στην επιστολή του προς τον πρόεδρο του Συνδικάτου Εργαζομένων του Οργανισμού Αστικών Συγκοινωνιών Θεσσαλονίκης, η οποία δημοσιεύθηκε την προηγούμενη εβδομάδα στον διαδικτυακό τόπο του φιλοκυβερνητικού ραδιοφωνικού σταθμού, stokokkino.gr., ο κ. Σπίρτζης είχε κατηγορήσει το συνδικάτο ότι λειτουργεί σε «αγαστή συνεργασία» με τη διοίκηση για να πιεστεί η κυβέρνηση να συνεχίσει να δίνει επιδοτήσεις «χωρίς έλεγχο», ενώ διαβεβαιώνει ότι το Δημόσιο τηρεί όλες τις υποχρεώσεις του απέναντι στον ΟΑΣΘ και διαπιστώνει ότι υπάρχουν στοιχεία , όπως ο αριθμός των εργαζομένων και η κοινωνική πολιτική του Οργανισμού, που δεν έχουν προκύψει από τους ελέγχους.

Για τους ελέγχους κάνει γνωστό ότι γίνονται από το ΣΑΣΘ και βρίσκονται στα στοιχεία του 2010 και προαναγγέλλει ότι θα συνεχιστούν. Παράλληλα προσπαθεί να μεταφέρει το πρόβλημα της μη καταβολής των δεδουλευμένων σε εργασιακή διαφορά με τον Οργανισμό, στον οποίο καταλογίζει «εθισμό επί δεκαετίες στη χωρίς έλεγχο ικανοποίηση των πρόσθετων διεκδικήσεων του».

Παράλληλα ζητά από τους εργαζομένους να ανακαλέσουν τις κατηγορίες κατά της κυβέρνησης για πολιτικές «μεθοδευμένης πτώχευσης» του ΟΑΣΘ και προσφέρει τη βοήθεια της κυβέρνησης κόντρα στην διοίκηση. Σε ό,τι αφορά στο αίτημα για συνάντηση μαζί του, παραπέμπει στο γραφείο του, για τον ορισμό της ημερομηνίας.

Υπενθυμίζεται ότι πριν μια εβδομάδα,  ο αρμόδιος εισαγγελέας παράγγειλε τη διενέργεια προανάκρισης μετά τις καταγγελίες για αντισημιτική ρητορική εκ μέρους του προέδρου του συνδικάτου των εργαζομένων στον ΟΑΣΘ, Δημήτρη Τσερμενίδη, στις 27 Ιουνίου.