Από το Ωραιόκαστρο, στην Φιλιππιάδα και τώρα και στην Αλεξάνδρεια - Free Sunday
Από το Ωραιόκαστρο, στην Φιλιππιάδα και τώρα και στην Αλεξάνδρεια

Από το Ωραιόκαστρο, στην Φιλιππιάδα και τώρα και στην Αλεξάνδρεια

«Δε μπορούμε να κάνουμε διάλογο πάνω σε προτάσεις, που αντίκεινται στον νόμο και σε νομικά κατοχυρωμένα δικαιώματα και κυρίως σε δικαιώματα παιδιών. Οι νόμοι είναι σαφείς, τόσο για την υποχρέωση της Πολιτείας να παρέχει εκπαίδευση στα παιδιά αυτά (ν/.3386/2005), όσο και σε όσα προβλέπει κατά της δημόσιας υποκίνησης βίας ή μίσους (ν.4285/2014)», δήλωσε ο Διευθυντής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ημαθίας, Διονύσης Διαμαντόπουλος σχολιάζοντας τις αντιδράσεις των Συλλόγων Γονέων των δημοτικών σχολείων της Αλεξάνδρειας Ημαθίας για την ένταξη στις δομές δημόσιας Εκπαίδευσης 60 παιδιών προσφύγων, που διαμένουν στο κέντρο φιλοξενίας στην περιοχή (στρατόπεδο 722).

Ο κ. Διαμαντόπουλος κατέστησε σαφές ότι δεν πρόκειται να γίνουν αποδεκτά επιχειρήματα, όπως ότι «είναι ξένοι αλλόθρησκοι και θα αλλοιώσουν τα παιδιά μας, η θέση μας είναι ότι αυτά τα παιδιά θα πάνε στο σχολείο».

Η εισήγηση της Διεύθυνσης  Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ν.Ημαθίας προς την Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας έκρινε και τα 7 δημοτικά σχολεία της περιοχής ως «υποψήφια», για να λειτουργήσουν σε αίθουσες τους Δομές Υποδοχής για τη Εκπαίδευση Προσφύγων (ΔΥΕΠ), ενώ αντίστοιχα διαβιβάστηκε και μία πρόταση του Δήμου, τα παιδιά να κάνουν μάθημα στο ΕΠΑΛ Αλεξάνδρειας, το οποίο διαθέτει αρκετές άδειες αίθουσες.

Μέχρι χθες τα απόγευμα είχαν συνεδριάσει οι έξι από τους επτά Συλλόγους Γονέων των δημοτικών σχολείων της Αλεξάνδρειας και στο σύνολό τους αποφάσισαν- κατόπιν σχετικών ψηφοφοριών- ότι αντιτίθενται στις πρόταση της Διεύθυνσης Εκπαίδευσης και στο ενδεχόμενο παιδιά προσφύγων να κάνουν μάθημα στις αίθουσες των σχολείων, όπου φοιτούν τα παιδιά τους.

Ακραίες αλλά εν μέρει δικαιολογημένες χαρακτήρισε ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Αλεξάνδρειας Ημαθίας, Νίκος Μπρουσκέλης, τις αντιδράσεις επιρρίπτοντας ευθύνες στο Υπουργείο Παιδείας αλλα διαβεβαιώνοντας ότι τα παιδιά θα πάνε στο σχολείο.