Stop στις διαπραγματεύσεις με την Τουρκία, ζητά ο Βέμπερ - Free Sunday
Stop στις διαπραγματεύσεις με την Τουρκία, ζητά ο Βέμπερ

Stop στις διαπραγματεύσεις με την Τουρκία, ζητά ο Βέμπερ

«Να σταματήσουν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις και να βρούμε άλλο τρόπο συνεργασίας όταν η 'Αγκυρα θα είναι προετοιμασμένη», ζήτησε ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, Μανφρεντ Βέμπερ μιλώντας στην ολομέλεια του σώματος.

«Το ΕΛΚ ζήτησε να τεθεί το θέμα γιατί ανησυχούμε για τις επιθέσεις στα τουρκικά σύνορα, τις γεωτρήσεις στη Μεσόγειο, τις συγκρούσεις στη Μεσόγειο» ανέφερε ο κ.Βέμπερ τονίζοντας ότι δεν πρόκειται «για ελληνο-τουρκικό πρόβλημα, ή πρόβλημα μεταξύ της Κύπρου και της Τουρκίας, είναι ευρωτουρκικό πρόβλημα» από τη στιγμή, όπως είπε, που «η Τουρκία απομακρύνεται από τις αξίες της ΕΕ»

«Δεν μπορούμε να αφήσουμε αυτές τις δύο χώρες μόνες τους» είπε και προσέθεσε ότι «είναι ώρα για νέο κεφάλαιο στις σχέσεις ΕΕ- Τουρκίας».


Νωρίτερα, ο ύπατος εκπρόσωπος για την Εξωτερική Πολιτική της ΕΕ έκανε λόγο για «ανησυχητική επιθετικότητα» από την πλευρά της Τουρκίας, «με αυξημένες υπερπτήσεις πάνω από τα ελληνικά νησιά και το Αιγαίο, γεωτρήσεις, το μνημόνιο συνεργασίας με τη Λιβύη, το οποίο δεν αναγνωρίζουμε» ανέφερε ο Ζοζέπ Μπορέλ.

Παράλληλα, ο κ. Μπορέλ ανέφερε ότι η ΕΕ έχει στείλει «ξεκάθαρα μηνύματα στην Τουρκία. Προστατεύει αξίες, σύνορα, αρχές και κυριαρχία των κρατών-μελών» και κάλεσε για πολιτική λύση στη Λιβύη και τη Συρία. Επιπροσθέτως, ο ύπατος εκπρόσωπος για την Εξωτερική Πολιτική της ΕΕ υπογράμμισε ότι «η παρούσα αρνητική στάση στις σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας πρέπει να σταματήσει και να αλλάξει».