Γερμανική φρεγάτα στη Λιβύη για να επιτηρεί το εμπάργκο - Free Sunday
Γερμανική φρεγάτα στη Λιβύη για να επιτηρεί το εμπάργκο

Γερμανική φρεγάτα στη Λιβύη για να επιτηρεί το εμπάργκο

Τη φρεγάτα «Αμβούργο» προκειμένου να ενισχυθεί η ναυτική αποστολή «Ειρήνη» της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την τήρηση του εμπάργκο όπλων που έχει επιβληθεί από τον ΟΗΕ στη Λιβύη, στέλνει η Γερμανία στη Μεσόγειο την επόμενη εβδομάδα

Στόχοι της επιχείρησης είναι η σταθεροποίηση της Λιβύης, όπου μαίνεται εμφύλιος πόλεμος, καθώς επίσης και η υποστήριξη της πολιτικής ειρηνευτικής διαδικασίας υπό τον ΟΗΕ και στο πλαίσιο της ελέγχεται τόσο το λαθρεμπόριο όπλων όσο και το λαθρεμπόριο πετρελαίου.

Για την Ευρωπαϊκή Ένωση, η επίλυση της σύγκρουσης είναι σημαντική, πολλώ δε μάλλον όταν οι συνθήκες χάους που επικρατούν στη Λιβύη ευνοούν συμμορίες διακινητών μεταναστών και προσφύγων προς την Ευρώπη.

Η φρεγάτα «Αμβούργο», η οποία εξειδικευεται στον έλεγχο του ναυτικού χώρου και αναμένεται να φτάσει στον επιχειρησιακή της περιοχή στα μέσα Αυγούστου, έχει μήκος 143 μέτρα και στο πλήρωμα της συμπεριλαμβάνονται 250 πεζοναύτες. Αυτόν τον καιρό είχε προγραμματισμένο εκπαιδευτικό ταξίδι στον Ινδικό Ωκεανό για να επισκεφθεί και την Αυστραλία το οποίο όμως αναβλήθηκε λόγω της πανδημίας του κορονοϊού.

Σύμφωνα με το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων (dpa), μπορεί να προκύψει ένα απρόοπτο γεγονός, όπως πρόσφατα το επεισόδιο με γαλλική φρεγάτα που παρεμποδίστηκε όταν επιχείρησε να κάνει έλεγχο σε τουρκικό πλοίο, το οποίο συνοδευόταν από πολεμικά πλοία, εάν μετέφερε όπλα στην Λιβύη.