Οι λαϊκές διαμαρτυρίες ρίχνουν τις κυβερνήσεις- μαριονέτες Ρώσων και Τούρκων στη Λιβύη - Free Sunday
Οι λαϊκές διαμαρτυρίες ρίχνουν τις κυβερνήσεις- μαριονέτες Ρώσων και Τούρκων στη Λιβύη

Οι λαϊκές διαμαρτυρίες ρίχνουν τις κυβερνήσεις- μαριονέτες Ρώσων και Τούρκων στη Λιβύη

Την πρόθεση του να παραιτηθει από την εξουσία ανακοίνωσε χθες ο επικεφαλής της διεθνώς αναγνωρισμένης Κυβέρνησης Εθνικής Συμφωνίας (GNA) της Λιβύης, Φαγιέζ αλ Σάρατζ, τρεις ημέρες αφότου, είχε παρατηθεί και ο επικεφαλής της παράλληλης κυβέρνησης της ανατολικής Λιβύης, Αμπντάλα αλ Θένι και λίγα λεπτά αφότου ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε ότι Ρωσία και Τουρκία βρίσκονται κοντά σε μια συμφωνία που θα αφορά τις παραμέτρους μιας εκεχειρίας στη Λιβύη αλλά και τη συνέχιση της πολιτικής διαδικασίας.

«Ανακοινώνω την ειλικρινή μου πρόθεση να παραδώσω την εξουσία στην επόμενη εκτελεστική αρχή το αργότερο στα τέλη Οκτωβρίου», δήλωσε ο Σάρατζ ενώ η παραίτηση του αλ Θένι θα εξεταστεί σε συνεδρίαση του Κοινοβουλίου.

«Σήμερα συζητήσαμε για τη Λιβύη με τους Ρώσους συναδέλφους μας, η συνάντηση ήταν εποικοδομητική. Ο κοινός μας στόχος είναι η κατάπαυση του πυρός. Έχουμε φτάσει σε συμφωνία σχετικά με τις παραμέτρους της και την πολιτική διαδικασία στη Λιβύη», τόνισε χθες ο Τσαβούσογλου στο τηλεοπτικό δίκτυο CNN Turk.

Όμως τόσο στη λιβυκή πρωτεύουσα, όσο και στη Βεγγάζη που εδρεύει η κυβέρνηση Αλ Θένι, οι πολίτες διαδηλώνουν καταγγέλλοντας ελλείψεις σε αγαθά και υπηρεσίες.'

Στην Τρίπολη, την Κυριακή, εκατοντάδες διαδηλωτές την συγκεντρώθηκαν έξω από την έδρα του Προεδρικού Συμβουλίου, ζητώντας εκλογές, που καθυστερούν για χρόνια να διεξαχθούν ενώ εδώ και μία εβδομάδα, εκατοντάδες άνθρωποι διαδηλώνουν στη Βεγγάζη -το λίκνο της λαϊκής εξέγερσης που ανέτρεψε τον Μουάμαρ Καντάφι το 2011- αλλά και σε άλλες πόλεις.

Στο χθεσινοβραδινό του διάγγελμα ο Σάρατζ  είπε πως η πολιτική και κοινωνική κατάσταση στη Λιβύη βρίσκεται σε μια κατάσταση έντονης πόλωσης, δυσχεραίνοντας όλες τις προσπάθειες επίτευξης μιας πολιτικής διευθέτησης για την αποτροπή αιματοχυσίας.Σε ένα «εξαιρετικά πολωμένο πολιτικό και κοινωνικό κλίμα, προσπάθησα να επιτύχω όσο το δυνατόν μεγαλύτερη συναίνεση μεταξύ των διαφόρων πλευρών, αλλά οι δυσκολίες ήταν ανυπέρβλητες», είπε. Ακόμα και σήμερα, «ορισμένες πλευρές επιμένουν να στοιχηματίζουν σε μια στρατιωτική λύση για να εξυπηρετήσουν τους στόχους τους», συμπλήρωσε.

Επιπροσθέτως, έκανε γνωστό πως οι πρόσφατες διαπραγματεύσεις που διεξήχθηκαν στο Μαρόκο, υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, μεταξύ των αντιμαχόμενων μερών της χώρας οδήγησαν σε μια νέα προπαρασκευαστική φάση για την ενοποίηση κρατικών θεσμών και δρομολόγησης διεξαγωγής βουλευτικών και προεδρικών εκλογών.

Στη Λιβύη μάχονται για την εξουσία δύο αντίπαλες κυβερνήσεις: η Κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας (GNA) που έχει αναγνωριστεί από τον ΟΗΕ και εδρεύει στην Τρίπολη και εκείνη που στηρίζει τον στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ, ο οποίος ελέγχει τις ανατολικές επαρχίες και ένα μέρος του νότου της χώρας. Από το 2014 η χώρα έχει δύο κυβερνήσεις και δύο κοινοβούλια.