Δύο πρόσφυγες νεκροί κι εκατοντάδες άστεγοι μετά τη φωτιά στον καταυλισμό της Λέσβου - Free Sunday
Δύο πρόσφυγες νεκροί κι εκατοντάδες άστεγοι μετά τη φωτιά στον καταυλισμό της Λέσβου

Δύο πρόσφυγες νεκροί κι εκατοντάδες άστεγοι μετά τη φωτιά στον καταυλισμό της Λέσβου

Mια 60χρονη γυναίκα και το πεντάχρονο εγγόνι της, Κούρδοι πρόσφυγες από το Ιράκ, που βρίσκονται στη Λέσβο εδώ και τέσσερις μήνες, είναι τα θύματα της μεγάλης φωτιάς που κατέκαψε τα μεσάνυχτα μεγάλο μέρος του hot spot της Μόριας.
Δύο ομοεθνείς τους, μια νέα γυναίκα με το ανήλικό της παιδί, και οι δύο με σοβαρά εγκαύματα, μεταφέρονται με αεροδιακομιδή στην Αθήνα προκειμένου οι περιπτώσεις τους να αντιμετωπισθούν από εξειδικευμένους γιατρούς.
Στο Νοσοκομείο της Μυτιλήνης μεταφέρθηκαν και περίπου 10 ακόμα μετανάστες και πρόσφυγες με ελαφρά εγκαύματα, και άλλοι με αναπνευστικά προβλήματα εξαιτίας των πυκνών καπνών που σκέπασαν το χώρο.
Η φωτιά ξεκίνησε στις 11 το βράδυ όταν εξερράγη φιάλη υγραερίου μέσα στη σκηνή που  μαγείρευε η 60χρονη ενώ το εγγόνι της κοιμόταν δίπλα της με αποτέλεσμα να καούν ζωντανοί.
Η φωτιά επεκτάθηκε γρήγορα στις παρακείμενες καλοκαιρινές σκηνές του  χοτ σποτ όπου διαμένουν συνολικά περισσότεροι από 4.500 μετανάστες και πρόσφυγες, κυρίως στο τμήμα που είναι συγκεντρωμένοι Κούρδοι από το Ιράκ.
Την ίδια ώρα όμως υπήρξαν εξεγέρσεις σε διάφορα τμήματα του καταυλισμού ενώ ταυτόχρονα άρχισαν να μπαίνουν και φωτιές από τους εξεγερμένους σε σκηνές και κοντέϊνερ. Προς στιγμή η πυρκαγιά απείλησε να κάψει όλους τους χώρους, πράγμα που αποφεύχθηκε κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή από ισχυρές δυνάμεις της πυροσβεστικής που επιχείρησαν σε όλη την έκταση κατά μικρές ομάδες.
Η κατάσταση που είχε διαμορφωθεί οδήγησε στην εκκένωση των χώρων, κυρίως από τα γυναικόπαιδα που σκόρπισαν στα γύρω χωράφια. Εκκενώθηκε επίσης και η δομή των ανηλίκων προσφύγων που λειτουργεί μέσα στο χοτ σποτ, ενώ δεν αποφεύχθηκαν και μικρής έκτασης επεισόδια ανάμεσα σε Αφρικανούς κυρίως μετανάστες και δυνάμεις των ΜΑΤ που μπήκαν μέσα στον καταυλισμό.

Η φωτιά έσβησε περίπου στις 3 τα χαράματα. Μέχρι στιγμής δεν είναι γνωστό πόσες σκηνές έχουν καταστραφεί εντελώς.

Η ανακοίνωση της Πυροσβεστικής

Πυρκαγιά εκδηλώθηκε σε Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης Αλλοδαπών, στην Τοπική Κοινότητα Μόριας, του Δήμου Μυτιλήνης στο Νομό Λέσβου. Η πυρκαγιά, η οποία σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, ξεκίνησε από τη χρήση φιαλιδίου υγραερίου, εντός σκηνής, προξένησε τον θανάσιμο τραυματισμό μιας γυναίκας και ενός ανήλικου αγοριού, καθώς και το σοβαρό τραυματισμό επίσης μιας γυναίκας κι ενός ανήλικου αγοριού, οι οποίοι είχαν απομακρυνθεί πριν την επέμβαση των πυροσβεστικών δυνάμεων. Στην κατάσβεσή της, για την οποία ειδοποιήθηκε η Υπηρεσία μας στις 22:20 χθες, μετέβησαν 12 πυροσβεστικοί υπάλληλοι με πέντε οχήματα.


Για το ανωτέρω περιστατικό και τα αίτια της πυρκαγιάς προανάκριση διενεργείται από το αρμόδιο ανακριτικό τμήμα.