Υπόθεση Ναυαγίου Ζακύνθου: Παρέμβαση από το Ελληνοαμερικανικό Εθνικό Συμβούλιο - Free Sunday
Υπόθεση Ναυαγίου Ζακύνθου: Παρέμβαση από το Ελληνοαμερικανικό Εθνικό Συμβούλιο

Υπόθεση Ναυαγίου Ζακύνθου: Παρέμβαση από το Ελληνοαμερικανικό Εθνικό Συμβούλιο

Το Ελληνοαμερικανικό Εθνικό Συμβούλιο παίρνει θέση για την Υπόθεση του Ναυαγίου της Ζακύνθου και συγκεκριμένα για την αγοραπωλησία των 14.500 χιλιάδων στρεμμάτων η οποία βρίσκεται ενώπιον της ελληνικής Δικαιοσύνης. 

6Για την υπόθεση, την οποία χειρίζεται η Ανακρίτρια Διαφθοράς, ο Πρόεδρος του Συμβουλίου Βασίλης Ματαράγκας σημειώνει: Έχουμε απόλυτη εμπιστοσύνη στη Ελληνική Δικαιοσύνη, η οποία ασχολείται με την υπόθεση αυτή. Όμως, μια πολύ μεγάλη εδαφική ελληνική έκταση του νησιού της Ζακύνθου βρίσκεται ακόμη και σήμερα εγκλωβισμένη σε ένα απατηλό συμβόλαιο αγοραπωλησίας 14.500 στρεμμάτων, όπου σύμφωνα με πρόσφατο βούλευμα, ο φερόμενος πωλητής Ουδέποτε υπήρξε ιδιοκτήτης αυτής της γης. Σε αυτή την απατηλή νομική πράξη, εμφανίζονται να έχουν πωληθεί κοινοτικές και εκκλησιαστικές περιουσίες των ορεινών, καθώς και οι πατρογονικές περιουσίες 200 οικογενειών, άνωθεν και γύρωθεν του περίφημου κόλπου του Ναυαγίου. 

Το Συμβούλιο, σε μια προτοφανή συμβολική κίνηση αναφορικά με τις πρόσφατες πυρκαγίες στην περιοχή του Ναυαγίου, "επικυρρήσει" τους δράστες προσφέροντας αμοιβή 20.000 ευρώ για οποιαδήποτε πληροφορία οδηγήσει τους εμπρηστές ενώπιον των Αρχών. 

Αναλυτικά η επιστολή του Βασίλη Ματαράγκα έχει ως εξής: 

Η Ελληνική Οµογένεια έχει εκφράσει πολλές φορές, κατά το παρελθόν, τη συµπαράσταση της σε όλα τα θέµατα µείζονος σηµασίας, για την Ελλάδα και τον Ελληνισµό.

Με αίσθηµα ευθύνης απέναντι στην Πατρίδα µας, η οποία καλείται να αντιµετωπίσει καθηµερινώς µυριάδες προβλήµατα, το Συµβούλιο µας κρίνει ότι έχει την ιερή υποχρέωση να τοποθετηθεί απέναντι στο φλέγον Ζήτηµα της Ορεινής Ζακύνθου, µε σοβαρότητα και υπευθυνότητα.

Έχουµε απόλυτη εµπιστοσύνη στη Ελληνική Δικαιοσύνη, η οποία ασχολείται µε την υπόθεση αυτή.

Όµως, µια πολύ µεγάλη εδαφική ελληνική έκταση του νησιού της Ζακύνθου βρίσκεται ακόµη και σήµερα εγκλωβισµένη σε ένα απατηλό συµβόλαιο αγοραπωλησίας 14.500 στρεµµάτων, όπου σύµφωνα µε πρόσφατο βούλευµα, ο φερόµενος πωλητής Ουδέποτε υπήρξε ιδιοκτήτης αυτής της γης.

Σε αυτή την απατηλή νοµική πράξη, εµφανίζονται να έχουν πωληθεί κοινοτικές και εκκλησιαστικές περιουσίες των ορεινών, καθώς και οι πατρογονικές περιουσίες 200 οικογενειών, άνωθεν και γύρωθεν του περίφηµου κόλπου του Ναυαγίου. 

Επιπλέον, µεγάλο προβληµατισµό και έντονη ανησυχία προκαλεί το γεγονός ότι η εν λόγω έκταση περιλαµβάνει στα «πωληθέντα», µνηµεία απαράµιλλης πολιτισµικής, ιστορικής και Χριστιανικής αξίας, όπως: το µοναστήρι του Κάτου Αι Γιώργη των Κρηµνών (15ος αιών), το Κατοικητήριον της Παναγίας της Αναφωνήτριας, το νέο µοναστήρι του Αγίου Γεωργίου στον λόφο Σούρµπη (1562), τον Ιερό Ναό «Σπηλιάς Αγίου Γερασίµου» (1554) καθώς και τα αποµεινάρια της Ιεράς Μονής των Αγίων Πάντων (15ος αιων) µε την ενετική της Βίγλα (1540), πάνω στα οποία κτίστηκε στα κατοπινά χρόνια ο ιερός ναός της Αγίας Πολυχρονίας.

Πέραν τούτων, αγανάκτηση έχει προκαλέσει στους απανταχού αποδήµους έλληνες πατριώτες το γεγονός ότι εδώ και έξι (6) ολόκληρα χρόνια, τα ιστορικά µοναστήρια της Ζακύνθου µας: ι) της Υπεραγίας Θεοτόκου Αναφωνητρίας, όπου εκεί µόνασε, έζησε, θαυµατούργησε και αγίασε συγχωρώντας τον φονιά του αδελφού του, ο Άγιος Διονύσιος, Πολιούχος και Προστάτης Άγιος της Νήσου Ζακύνθου (1568-1622) και ιι) του Αγίου Γεωργίου των Γκρεµνών, όπου εκεί ασκήτευσε και έζησε, ως αδελφός της µονής, κατά το χρονικό διάστηµα 1549-1554, ο Γεράσιµος Νοταράς, µετέπειτα Πολιούχος και Προστάτης Άγιος της Νήσου της Κεφαλληνίας, σέρνονται στα Δικαστήρια για να διασώσουν την κλεµµένη περιουσία τους.

Δηλαδή τα άγια εκείνα χώµατα, που διατηρούν νωπά ακόµη τα χνάρια των Αγίων µας. 

Με λύπη µας γίναµε αποδέκτες δυσάρεστων πληροφοριών, αναφορικά µε την καταστροφική πυρκαγιά, η οποία εκδηλώθηκε το µεσηµέρι της 4ης Οκτωβρίου 2020 στην επίµαχη-πωληθείσα περιοχή άνωθεν του Ναυαγίου, κοντά στο µοναστήρι του Αϊ Γιώργη των Κρηµνών. Σύµφωνα µε τις τοποθετήσεις των εµπειρογνωµόνων, η φωτιά ξέσπασε σε δύσβατη περιοχή, χωρίς δρόµους πρόσβασης και σε µια µέρα όπου έπνεαν ισχυροί άνεµοι.

Δυστυχώς, η πυρκαγιά αυτή, άφησε πίσω της 1.500 στρέµµατα καµµένης γης. Αυτή η φωτιά έρχεται να προστεθεί σε µια σειρά πυρκαγιών που έχουν ξεσπάσει στην ευρύτερη επίµαχη περιοχή τα τελευταία χρόνια, γεγονός που µας προβληµατίζει και µας λυπεί πολύ.

Προς υποστήριξη του έργου των αξιόλογων αρµόδιων αρχών και της άµεσης διαλεύκανσης της ύποπτης αυτής και εγκληµατικής ενέργειας, το Εθνικό Ελληνοαµερικανικό Συµβούλιο δύναται να προσφέρει το ποσό των 20.000 ευρώ σε εκείνη τη µαρτυρία, που θα οδηγήσει τον δράστη ενώπιον της Ελληνικής Δικαιοσύνης.

Το ποσό θα καταβληθεί νοµίµως στον άνθρωπο που θα υποδείξει στις αρχές του νησιού το δράστη ή τους δράστες, αφού αποδοθούν εις βάρος του/τους κατηγορίες για αυτό το έγκληµα, της καταστροφής ενός απαράµιλλου και σπάνιας οµορφιάς φυσικού περιβάλλοντος.

Στεκόµενοι, για µια ακόµη φορά, στο ύψος των περιστάσεων, θεωρούµε την πολύκροτη Υπόθεση των Ορεινών της Ζακύνθου, ως ένα απόλυτα Εθνικό Θέµα. Ως εκ τούτου, όλες οι πολιτικές δυνάµεις του τόπου θα έχουν αρωγό το Συµβούλιο µας στην προσπάθεια διαχείρισης αυτής της απειλής, που δέχεται το πανέµορφο νησί µε τους υπέροχους κατοίκους του.

Οι ντόπιοι, των οποίων θίγεται η περιουσία τους, έχουν την αµέριστη συµπαράσταση µας. Και αυτό θέλουµε να το γνωρίζουν Όλοι!

Βασίλης Ματαράγκας,

Πρόεδρος Ελληνο Αµερκανικού Εθνικού Συµβουλίου

 

πηγή: navagiogate.com