Brain gain για την Ελλάδα οι τρεις ερευνήτριες που έλαβαν τα βραβεία L’Oréal-UNESCO - Free Sunday
Brain gain για την Ελλάδα οι τρεις ερευνήτριες που έλαβαν τα βραβεία L’Oréal-UNESCO

Brain gain για την Ελλάδα οι τρεις ερευνήτριες που έλαβαν τα βραβεία L’Oréal-UNESCO

Κοιτούν τα άστρα και ψάχνουν απαντήσεις για τη δομή των γαλαξιών. Σπάνε την ύλη σε μικροσκοπικά νανοσωματίδια και αναπτύσσουν νέα συστήματα που κατευθύνουν τα ογκολογικά φάρμακα με ακρίβεια στον στόχο τους, δημιουργώντας νέα «όπλα» για τη μάχη με τον καρκίνο του μαστού και του προστάτη. 

Βάζουν στο στόχαστρο τους παιδικούς καρκίνους και αναζητούν νέους δείκτες για την έγκαιρη διάγνωσή τους, ώστε να μην υποφέρουν οι λιλιπούτειοι ασθενείς. Με σκληρή δουλειά και ακόρεστη δίψα για γνώση, οι τρεις νέες Ελληνίδες ερευνήτριες που βραβεύτηκαν με τα ελληνικά βραβεία L’Oréal-UNESCO, τα γυναικεία «Νόμπελ της επιστήμης», σηκώνουν την Ελλάδα στους ώμους τους. Σηκώνουν την πατρίδα μας πάνω από την οικονομική κρίση, πάνω από την ισοπέδωση των θεσμών και αξιών και δημιουργούν το ιδανικό πρότυπο για τη νέα γενιά, βάζοντας φρένο στο φαινόμενο του drain brain. 

Η γυναικεία dream team που ορθώνει το ανάστημά της μέσα σε έναν ανδροκρατούμενο χώρο απαρτίζεται από την ερευνήτρια Αστροφυσικής του Πανεπιστημίου Αθηνών Καλλιόπη Δασύρα, την επίκουρη καθηγήτρια Χημείας του Πανεπιστημίου Αθηνών Ελένη Ευθυμιάδου και την ερευνήτρια Μοριακής Βιολογίας και Γενετικής του Πανεπιστημίου Αθηνών Μαρία Μπραουδάκη. 

Μια αστροφυσικός που από μικρό παιδί μελετούσε τα άστρα και «ερωτεύτηκε» το ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος» ξεκλειδώνει τα μυστήρια του σύμπαντος στις μαύρες τρύπες και στις συγκρούσεις των γαλαξιών. Μια χημικός που βούτηξε στον συναρπαστικό κόσμο της νανοτεχνολογίας αναζητά θεραπείες που θα προσεγγίζουν με ακρίβεια τους κακοήθεις όγκους του μαστού και του προστάτη. Μια μοριακή βιολόγος που είναι ταυτόχρονα μητέρα θέτει στόχο ζωής να βοηθήσει τους μικρούς μαχητές να νικήσουν τον παιδικό καρκίνο. 

Τρεις γυναίκες που ξέρουν να δίνουν σκληρές μάχες, που ξέρουν να σπάνε ακόμα και τα πιο σκληρά στερεότυπα, αποτελούν ανεκτίμητο brain gain για την πατρίδα μας. «Μακάρι η Ελλάδα να καταφέρει να χρησιμοποιήσει όλους τους επιστήμονες που εκπαιδεύει» εύχεται η Καλλιόπη Δασύρα, στέλνοντας με αυτή τη φράση το μήνυμα της 9ης απονομής των ελληνικών βραβείων L’Oréal UNESCO.