Από από 1/2 Γυμνάσια-Λύκεια - ανησυχούν οι μεταλλάξεις - ανοίγει ο εμβολιασμός για τους 80-84 - Free Sunday
Από από 1/2 Γυμνάσια-Λύκεια - ανησυχούν οι μεταλλάξεις - ανοίγει ο εμβολιασμός για τους 80-84

Από από 1/2 Γυμνάσια-Λύκεια - ανησυχούν οι μεταλλάξεις - ανοίγει ο εμβολιασμός για τους 80-84

Την επιστροφή των μαθητών των Γυμνασίων και των Λυκείων στα θρανία  την 1η Φεβρουαρίου εισηγεται η Επιτροπή των εμπειρογνωμόμων η οποία απέρριψε το ενδεχόμενο να επανεκκινήσουν την ερχόμενη Δευτέρα 25 Ιανουαρίου τα πρακτορεία ΟΠΑΠ  και τα χιονοδρομικά κέντρα, για τα οποία ο πρωθυπουργός είχε πει οτι δεν είναι σε άμεση προτεραιότητα.

Εξαίρεση θα αποτελέσουν τα Λύκεια στις θεωρούμενες κόκκινες περιοχές, διότι υπάρχει ανησυχία για την έντονη κινητικότητα των εφήβων και άρα για το ενδεχόμενο υπερμετάδοσης του ιού της νόσου Covid-19.

Τον συντονισμό και την ενίσχυση της γονιδιωματικής επιτήρησης των μεταλλάξεων του ιού με τη λειτουργία πανελλαδικού δικτύου που παρακολουθεί και αναλύει τις μεταλλάξεις και παραλλαγές του ιού SARS-CoV-2, θέτει ως στόχο το Υπουργείο Υγείας, το οποίο έχει συγκαλέσει σχετική σύσκεψη στην οποία συμμετέχουν:

  • ο πρόεδρος του Επιστημονικού Συμβουλίου του Ιδρύματος Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών (ΙΙΒΕΑΑ) Δημήτρης Θάνος,
  • ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Παναγιώτης Αρκουμανέας
  • οι καθηγητές Σωτήρης Τσιόδρας, Γιώργος Σουρβίνος, Δημήτρης Παρασκευής και Γκίκας Μαγιορκίνης.

Οι όποιες αποφάσεις θα ανακοινωθούν από τον Υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας το απόγευμα της Παρασκευής στις 18:00, ενώ την ίδια ώρα ανοίγει η πλατφόρμα των ραντεβού εμβολιασμού για την ηλικιακή ομάδα 80 έως 84 ετών, τα μέλη της οποίας θα μπορούν να κλείνουν ραντεβού με τέσσερις τρόπους, ενώ αν ο πολίτης είναι εγγεγραμμένος στην άυλη συνταγογράφηση, θα του έρθει αυτόματα μήνυμα στο κινητό του.

Ο γ.γ. Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας ανέφερε πως το ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης του πληθυσμού έχει φτάσει στο 1,13% καθώς έχουν εμβολιαστεί 123.077 άνθρωποι από την αρχή που ξεκίνησε ο εμβολιασμός.

Συγκεκριμένα μέχρι χθες Πέμπτη είχαν εμβολιαστεί:

  • 81.000 υγειονομικοί
  • 32.701 πολίτες άνω των 85 ετών,
  • 7.000 στους οίκους ευγηρίας.

Έχουν κλειστεί 400.000 ραντεβού για πρώτη και δεύτερη δόση και μόλις εκκινήσει η διαδικασία θωράκισης των ηλικιωμένων, θα ανοίξει η πλατφόρμα για τα ραντεβού των ατόμων με υποκείμενα νοσήματα που συνιστούν πολύ υψηλό κίνδυνο για σοβαρή νόσο COVID-19, ανεξαρτήτως ηλικίας· στην ομάδα αυτή ταξινομούνται πέντε κατηγορίες ασθενών.

Όπως ήδη έχει γίνει γνωστό από το Εθνικό Επιχειρησιακό Σχέδιο Εμβολιασμών, ο ελληνικός πληθυσμός θα εμβολιαστεί σε τρεις φάσεις, με μήνες-ορόσημο τον Ιανουάριο, τον Φεβρουάριο και τον Ιούνιο σε συνάρτηση με τις εγκρίσεις των εμβολίων και τις δόσεις που θα λαμβάνει η χώρα μας.

Τον Φεβρουάριο, ταυτόχρονα με τους ηλικιωμένους άνω των 70 χρόνων, κρίθηκε επιβεβλημένο να αρχίσει ο εμβολιασμός των ασθενών με νοσήματα που συνιστούν «υψηλό και πολύ υψηλό κίνδυνο για σοβαρή νόσηση από COVID-19» στην οποία περιλαμβάνονται κατ’ εκτίμηση 50.000-80.000 άτομα όλων των ηλικιών.