Αμήχανοι μηχανισμοί διαχειρίζονται ανεπαρκώς την ομαλότητα στη χιονισμένη Θεσσαλονίκη - Free Sunday
Αμήχανοι μηχανισμοί διαχειρίζονται ανεπαρκώς την ομαλότητα στη χιονισμένη Θεσσαλονίκη

Αμήχανοι μηχανισμοί διαχειρίζονται ανεπαρκώς την ομαλότητα στη χιονισμένη Θεσσαλονίκη

Σημαντικά προβλήματα στις μετακινήσεις και την καθημερινότητα των πολιτών έχουν δημιουργηθεί στη Βόρεια Ελλάδα, εξαιτίας της ανετοιμότητας των διαφόρων μηχανισμών να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα που προέκυψαν από τις χειμωνιάτικες κλιματολογικές συνθήκες που επκράτησαν. 

Συνεργεία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης προσπάθησαν χθες το βράδυ και τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα να καθαρίσουν τους δρόμους ενώ για μία ακόμη ημέρα σχεδόν όλα τα σχολεία στη Βόρεια Ελλάδα, παραμένουν κλειστά.

Στη Θεσσαλονίκη οι κεντρικοί οδικοί άξονες της πόλης είναι «ανοιχτοί», αλλά η τροχαία συνιστά παντού αλυσίδες γιατί οι κάθετοι στους άξονες, είναι αδιάβατοι. και έχει σχηματιστεί παγετός σε πολλούς δρόμους.

Κλειστά θα μείνουν σήμερα εκτός από τα σχολεία της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και το ΑΠΘ, το Πανεπιστήμιο «Μακεδονίας» και το «Αλεξάνδρειο» ΤΕΙ.

Λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών αναβάλλονται όλες οι προσδιορισμένες για σήμερα ποινικές και πολιτικές δίκες στα δικαστήρια της Θεσσαλονίκης, ενώ οι υποθέσεις που διακόπηκαν για σήμερα θα συνεχιστούν κανονικά μετά τις 10 το πρωί. 

Κανονικά διεξάγονται αυτή την ώρα οι πτήσεις από και προς το αεροδρόμιο «Μακεδονία», όπου χθες από τη χιονόπτωση ακυρώθηκαν πολλές πτήσεις μέχρι αργά το απόγευμα. Ο ΟΑΣΘ, καθώς, έθεσε σε εφαρμογή το σχέδιο έκτακτης ανάγκης και θα κυκλοφορήσουν μόνο 130 από τα 480 με 500 λεωφορεία του Οργανισμού.

Αντιολισθητικές αλυσίδες είναι απαραίτητες στους δρόμους Πολυγύρου, Μηχανιώνας, Επανομής, Λαγκαδά προς Σοχό και Ασκό, Πέντε Βρύσες-Βερτίσκος, Λιβάδια-Περιστερά, Ζαγκλιβέρι-Πετροκέρασα, Σουρωτή-'Αγιος Αντώνιος, από Θεσσαλονίκη -προς Ωραιόκαστρο, Φίλυρο, Πανόραμα, Χορτιάτη, Ασβεστοχώρι και Εξοχή, σε όλο το εθνικό και επαρχιακό οδικό δίκτυο των νομών Χαλκιδικής, Κιλκίς και Σερρών, και στους επαρχιακό οδικό δίκτυο της Ημαθίας, της Πέλλας και της Πιερίας της Φλώρινας και Κοζάνης, της Καστοριάς και των Γρεβενών.

Η είσοδος φορτηγών άνω των 3,5 τόνων στην εσωτερική Περιφερειακή, στην Εθνική Οδό Θεσσαλονίκης- Καβάλας από το 12ο χλμ. μέχρι το 96ο χλμ. και στην Εθνική Οδό Θεσσαλονίκης- Αθήνας, από τον κόμβο της Λαχαναγοράς μέχρι την Περιφερειακή, απαγορεύεται..

Φλώρινα και η Πτολεμαϊδα ξημέρωσαν με -18 βαθμούς Κελσίου και με -14 τα Γρεβενά, ενώ λίγο μετά τις 7 το πρωί ο υδράργυρος στις πόλεις αυτές «έδειχνε» από -13 έως -10 βαθμούς Κελσίου.